HRVATI IDU DALJE! Hrabri Japanci se vraćaju KUĆI, Vatreni nakon penal serije izbacili Samuraje sa Mundijala!
Foto: Profimedia

KATAR 2022

HRVATI IDU DALJE! Hrabri Japanci se vraćaju KUĆI, Vatreni nakon penal serije izbacili Samuraje sa Mundijala!

Mundijal 2022 -

U četvrfinale Svetskog prvenstva u Kataru ide Hrvatska, koja je savladala Japan nakon penal serije (1:3).

Već u prvim momentima utakmice Japanci su stvorili nekoliko potencijalno dobrih prilika, međutim defanzivci Hrvatske su bili fokusirani i uspeli da zaustave otklone svaku opasnost po njihov gol.

Potom u 8. minutu Vatreni su imali prvu veliku šansu na meču, kada se Perišić nakon greške Tomijasua našao sam pred protivničkog golmana, ali je Gonde tom prilikom sjajno odreagovao. Nakon početnih uzbuđenja usledio je nešto mirniji period igre, u kojem je Hrvatska uglavnom držala posed.

Pred sam kraj prvog poluvremena Japan je uspeo da povede i šokira Hrvate. Sjajno se snašao Daizen Maeda u šesnaestercu i savladao Livakovića nakon jednog odbijanca.

1 / 12 Foto: Profimedia

Na početku drugog poluvremena Hrvati su krenuli ofanzivnije da igraju, i takva igra im se isplatila u 55. minutu. Ivan Perišić je iskoristio sjajan centaršut i maestralnim udarcem glavom uspeo da zatrese protivničku mrežu. Izjednačujući gol Hrvata šokirao je Japance koji u nastavku igre nisu ličili na sebe.

Vatreni su preuzeli posed, dok su Samuraji preko nekih kontri s vremena na vreme pokušavali da zaprete. U 63. minutu Hrvati su imali veliku priliku da povedu, Luka Modrić se oslobodio svog čuvara, šutirao sa nekih 17 metara a golman Japana se ispružio koliko je mogao i odbranio šut hrvatskog veziste.

Do kraja drugog poluvremena Hrvati su stvorili više šansi, najviše problema Japancima pravio je Ivan Perišić koji je i te kako bio raspoložen za igru. Ipak, do kraja regularnog dela igre mreže su mirovale, pa smo pobednika dobili nakon produžetaka.

U produžecima nije bilo uzbuđenja, dok je su fudbaleri Hrvatske bolje šutirali penale, a najzaslužniji za prolaz dalje bio je golman Vatrenih Livaković, koji je odbranio čak tri penala protivniku.

UŽIVO: 1/8 finala, Japan - Hrvatska 1:1 (1:0)

Tok utakmice:

Jedanaesterci:

1:3 Pašalić pogađa i vodi Hrvatsku u četvrfinale Svetskog prvenstva.

1:2 Ponovo brani Livaković.

1:2 Livaja promašuje, Japanci su i dalje u životu.

1:2 Asano je šutirao po sredini gola i savladao Livakovića.

0:2 Brozović je pogodio.

0:1 I drugi penal su promašili Japanci.

0:1 Vlašić je precizan, vodi Hrvatska.

0:0 Minamino je promašio, pravo u Livakovića.

- Prvi penal će izvesti fudbaler Japana.

Drugi produžetak:

Zavrešen je i drugi produžetak, gledaćemo penale.

114. minut - Velika borba je u toku, deluje kao da i jedni i drugi žele da se završi drugi produžetak i da kroz penal seriju pokušaju da izbore plasman u četvrfinale Svetskog prvenstva.

Japan, Hrvatska
foto: Profimedia

109. minut - Prete Japanci, preneli su igru na protivničku polovinu, međutim Hrvati su vrlo organizovani u odbrani i uspešno se brane.

106. minut - Počeo je drugi produžetak.

Prvi produžetak:

- Završen je prvi produžetak.

105. minut - Mitoma je sjajno povukao kontru, lepo šutirao ali je Livaković bio fokusiran i odbranio udarac japanskog fudbalera.

101. minut - Bez većih uzbuđenja u ovim momentima, zaista gledamo dosadan fudbal.

Japan, Hrvatska
foto: Profimedia

98. minut - Modrić napušta teren, umesto njega šansu je dobio Vlašić.

94. minut - Kombinuju Japanci na protivničkoj polovini. Strpljivo čekaju šansu.

91. minut - Počeo je prvi produžetak.

Drugo poluvreme:

Igraće se produžeci.

90. minut - Igraće se još četiri minuta nadoknade.

87. minut - Igra se odvija između dva šesnaesterca, kako stoje stvari, gledaćemo produžetke.

82. minut - U toku je velika borba na terenu. I jedni i drugi pokušavaju da stvore izglednu priliku, međutim to im ne polazi za rukom.

77. minut - Malo je falilo da Hrvati povedu. Ivan Perišić je povukao kontru, šutirao iz velike udaljenosti ali je lopta prošla malo pored leve stative.

69. minut - Bezidejno izgledaju Japanci u ovim trenucima.

65. minut - Dvostruku izmenu je napravio selektor Japana. Nagatomo i Maeda izlaze, a šansu su dobili Asano i Mitoma.

Hrvatska, Japan
foto: Profimedia

63. minut - Spektakularna odbrana Monde. Luka Modrić se oslobodio svog čuvara, šutirao sa nekih 17 metara a golman Japana se ispružio koliko je mogao i odbranio šut hrvatskog veziste.

58. minut - Velika prilika za Japan. Endo je jako šutirao iz velike udaljenosti, ali je Livaković sjajnom bravurom odbranio njegov udarac.

55. minut - GOOOOOL! Hrvatska je izdjenačila! Ivan Perišić je iskoristio sjajan centaršut i maestralnim udarcem glavom uspeo da matira protivničkog golmana.

51. minut - Pritiskaju Japanci. Samuraji za sada diktiraju tempo, igraju strpljivo i kroz pas igru pokušavaju da ugroze protivnički gol.

Japan, Hrvatska
foto: Profimedia

47. minut - Odmah šansa za Japan. Kamada je šutirao sa nekih 20 metara ali lopta je prošla malo pored gola.

46. minut - Drugo poluvreme je upravo počelo.

Prvo poluvreme

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Igraće se dva minuta nadoknade.

Ludnica na tribinama nakon gola Japana

44. minut - GOOL, 1:0 vodi Japan, Maeda. Sjajno se snašao Daizen Maeda u šesnaestercu i savladao Livakovića nakon jednog odbijanca. I VAR provera je potvrdila gol.

41. minut - Kamada šutira preko gola. Velika šansa za Japan. Sjajno je prošao Maeda po levoj strani, dodao za Moritu, a on ka Kamadi koji je šutirao iz veoma dobre pozicije, ali preko gola.

34. minut - Terenska inicijativa Japana u poslednjih pet minuta. Bez konkretnih prilika.

28. minut - Prete sve više Hrvati. Tri centaršuta u jednom napadu, ali niko nije uspeo da šutira glavom ka golu Japana.

Japan, Hrvatska
foto: Profimedia

26. minut - Opasan napad Hrvatske, ali očajna završnica Bruna Petkovića. Fantastičnu loptu u prostor pre toga poslao mu je Joško Gvardiol.

20. minut - Nakon početnih uzbuđenja usledio je nešto mirniji period igre. Bezidejno deluje igra Hrvatske na startu meča.

12. minut - Nova prilika za Japan. Prošao je Ito po desnoj strani, centrirao u sredinu, ali niko nije uspeo da stigne do te lopte.

Hrvatska
foto: Profimedia

8. minut - Velika greška Tomijasua u odbrani, koji je izgubio loptu. Sam je izašao Perišić pred golmana nakon toga, ali odlična intervencija Gonde. Zicer je ovo bio za fudbalera Totenhema.

6. minut - Posed lopte je većinu vremena u nogama hrvatskih fudbalera, ali za sada ništa konkretno.

3. minut - Bolji početak Japana. Dobra šansa za Tanigučija koji je šutirao glavom nakon centaršuta sa desne strane, ali lopta odlazi pored leve stative.

1. minut - Utakmica je počela. Hrvatska prva kreće s centra.

Hrvatska Japan
foto: Kurir

UOČI MEČA:

15.55 - U toku je intoniranje nacionalnih himni. Utakmica uskoro počinje. Slaba poseta na stadionu u odnosu na ranije mečeve.

15.35 - Raznolikost na tribinama

1 / 4 Foto: EPA

15.20 - Hrvatska favorit za plasman u četvrtfinale

Prema kladionicama, Hrvatska je blagi favorit za pobedu u ovom duelu sa kvotom 2.25, dok je kvota na Samuraje 3.90. Na nerešen ishod koeficijent je 3.15.

Na prolaz Hrvatske u četvrtfinale kvota je 1.57, a na prolaz Japana 2.50.

14.55 - Zanimljiva najava nastupa Japana na zvaničnom nalogu turnira

14.45 - Poznati su sastavi timova

U timu Japana prvi put na turniru od starta će igrati defanzivac Arsenala, Takehiro Tomijasu. Bivši fudbaler Partizana, Takuma Asano, i ovaj meč će početi sa klupe, kao i Takumi Minamino.

SASTAVI TIMOVA:

JAPAN (3-4-3): Gonda - Tomijasu, Jošida, Taniguči - Ito, Endo, Morita, Nagatomo - Doan, Maeda, Kamada. Selektor: Hadžime Morijasu.

HRVATSKA (4-1-2-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Brozović - Kovačić, Modrić - Kramarić, Petković, Perišić. Selektor: Zlatko Dalić.

Stadion: Al Džanub, Al Vakra. Glavni sudija: Ismail Elfat (SAD).

U Hrvatskoj se ponovo u špicu napada nalazi Bruno Petković, koji je nakon starta u prvom kolu, naredne dve utakmice počinjao s klupe. Napadač Hajduka, Marko Livaja, ovaj put ostao je na klupi za rezerve.

Treći dan osmine finala na Svetskom prvenstvu u Kataru otvaraju selekcije Japana i Hrvatske.

Japan predstavlja najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva, s obzirom da je u grupi sa Nemačkom i Španijom završio na neverovatnom prvom mestu.

Što je još zanimljivije, Samuraji su poraženi od Kostarike, najslabije ekipe u grupi, a trijumfovali su protiv dve vrhunske evropske selekcije tj. dva bivša prvaka sveta.

Žreb ih je odveo na Hrvatsku, a u današnjem duelu selektor Morijasu neće moći da računa na standardnog defanzivca Koa Itakuru, koji se suspendovan zbog dva žuta kartona.

Odličan nastup u grupi podigao je samopouzdanje igrača i javnosti u Japanu, tako da se već govori o napadu na titulu prvaka sveta.

Hrvatska, koja brani finale SP iz Moskve od pre četiri godine, prošla je u nokaut fazu kroz iglene uši. Izuzev utakmice protiv Kanade, tim Zlatka Dalića nije bio ubedljiv ni protiv Maroka ni protiv Belgije, ali je uspeo da ostane neporažen u oba duela.

Na kraju su neverovatni promašaji Romelua Lukakua u drugom poluvremenu odlučujuće utakmice protiv Belgije odveli Hrvatsku u nokaut fazu. Doduše, Hrvati su dobar deo meča kontrolisali situaciju na terenu, ali su u završnici imali dosta sreće ali i umeća da remiziraju.

To je bilo dovoljno za drugo mesto u grupi, čime je Hrvatska izbegla duel sa Španijom odmah u osmini finala, tako da nećemo gledati reprizu osmine finala Evropskog prvenstva iz 2020. godine.

U timu Hrvatske oprezni su pred duel sa Japanom.

"Biće teška utakmica, ulazimo u nokaut fazu gde nema kalkulacija. Očekujem utakmicu sa puno trke i duela, spremni smo", rekao je hrvatski reprezentativac, Lovro Majer.

Najviše brige oko sastavljanja tima Zlatko Dalić ima zbog zdravstvenog stanja pouzdanog levog beka Borne Sose, čiji je nastup u osmini finala upitan.

Utakmica između Japana i Hrvatske na programu je od 16 časova. Pobednik ovog duela u četvrtfinalu ide na boljeg iz meča Brazil - Južna Koreja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track