ISPRAVKA Kazne koje je izrekla FIFA na Mundijalu pristrasno tumačene
Foto: Printskrin Tviter

mundijal 2022

ISPRAVKA Kazne koje je izrekla FIFA na Mundijalu pristrasno tumačene

Mundijal 2022 -

Kurir je 7.12.2022 objavio tekst pod nazivom SRAMNO! FIFA KAZNILA SRBIJU ZBOG TRANSPARENTA O KOSOVU! Hrvatima SIMBOLIČNA kazna zbog brutalnog vređanja Borjana, koji je od strane fekt-čekera sa sajta Raskrinkavanje.me dobio ocenu pristrasno izveštavanje.

Ovim putem, poštujući dobru praksu, ispravljamo sporne narative u tekstu. Naime, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), kaznila je fudbalske saveze Srbije, Hrvatske i Saudijske Arabije.

FS Srbije je kažnjen sa 20.000 švajcarskih franaka zbog "kršenja člana 11. Disciplinskog kodeksa FIFA i člana 4. Pravilnika za FIFA Svetsko prvenstvo 2022. u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom," navodi se u odluci Disciplinske komisije FIFA. Hrvatski fudbalski savez (HNS) je kažnjen sa 50.000 švajcarskih franaka zbog ponašanja navijača na utakmici Svetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade.

"Hrvatski fudbalski savez kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 švajcarskih franaka zbog kršenja člana 16. Disciplinskog kodeksa FIFA u vezi s ponašanjem hrvatskih navijača tokom utakmice protiv Kanade," objavila je FIFA. Da podsetimo, oni su vređali golmana Kanade Milana Borjana. Iako smo u prvobitnom tekstu naveli da je kazna za Hrvate "simbolična", ona je više nego duplo veća od kazne koju je Srbija dobila, pa zato smo izmenili ovaj deo teksta, kao i naslov koji je sadržao kvalifikaciju "sramno" za potez FIFA. Takođe smo izostavili i činjenicu da je fudbalski savez Saudijske Arabije kažnjen sa 30.000 franaka, što je relevantno za ovaj kontekst tj poređenje.

Kurir se izvinjava čitaocima koje je predstavljanjem ovih činjenica mogao da dovede u zabludu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track