FIFA KAZNILA FS SRBIJE UPRKOS USTAVU NAŠE ZEMLJE I REZOLUCIJI 1244 UN: Treba tražiti obrazloženje posle ovakve sramne odluke
Foto: Printskrin Tviter

diskreciono pravo

FIFA KAZNILA FS SRBIJE UPRKOS USTAVU NAŠE ZEMLJE I REZOLUCIJI 1244 UN: Treba tražiti obrazloženje posle ovakve sramne odluke

Mundijal 2022 -

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom u Kataru istaknuta u svlačionici "Orlova", a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku "Nema predaje".

Srbija
foto: Printskrin Tviter

FIFA je potom saopštila da je disciplinski postupak pokrenut na osnovu člana 11. FIFA pravilnika i člana četiri pravilnika Svetskog prvenstva u Kataru, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i porukama.

FS Srbije moraće da plati kaznu od 20.000 franaka, jer su u FIFA ocenili da je isticanje zastave politička poruka. Većinskoj Srbiji nije jasno po kom osnovu i zašto je kažnjen FSS. Naime, ustav Republike Srbije jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje, a i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrđuje isto. Očigledno je da su organi FIFA po diskrecionom pravu, po kojem sami tumače i uređuju kazne, doneli odluku o sankcionisanju FSS.

Zoran Damjanović
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Kurir je pozvao Zorana Damjanovića, uglednog i vrhunskog stručnjaka za pravo u sportu, da nam protumači kaznu FIFA.

- Nisam dobio prijavu, nemam izjašnjenje i odluku, tako da je teško komentarisati. Voleo bih da vidim prijavu, pa bih mogao nešto konkretno da kažem. Ovo za šta su nas kaznili definitivno jeste poruka političke prirode kojoj nije mesto na stadionu. Za nas bi bilo dobro da vidimo šta je tačno navedeno u prijavi, a treba tražiti i obrazloženje zarad budućih slučajeva - jasan je Zoran Damjanović.

FIFA
foto: FIFA

Pravilnik FIFA sličan je pravilniku UEFA, po kojem je FSS, ali i srpski klubovi proteklih godina kažnjavan zbog sličnih stvari. UEFA ima disciplinski kodeks član 16 po kojem kažnjava sve naše klubove i reprezentacije. U njemu se tačno kaže da pokreti, reči, postupci, transparenti i drugi načini po kojima se iznosi provokativna poruka, a posebno političke i uvredljive prirode iziskuju sankciju. Posebno je diskutabilno diskreciono pravo po kojem FIFA i UEFA tumače i uređuju kazne.

Kurir je kontaktirao FS Srbije i pitao kako će i na koji način reagovati srpska krovna fudbalska organizacija na kaznu FIFA. Rečeno nam je da tu odluku FSS neće komentarisati.

Dvostruki aršini

FIFA kaznila Rusiju

Da FIFA i UEFA imaju dvostruke aršine i standarde kada je u pitanju mešanje politike i sporta, pokazuje i svež primer suspenzije i sankcija prema FS Rusije, njenim reprezentativnim selekcijama i klubovima. Srbija je očit primer iz prošlosti, kada je bila pod identičnim sankcijama tri godine. Očigledno je da FIFA i UEFA svesno i licemerno koriste sve vezano za politiku i sport, onako kako odgovara svetskim moćnicima.

Ozbiljan presedan

UEFA prekršila svoj statut zbog tzv. Kosova

Sam prijem tzv. Kosova u okrilje UEFA 3. maja 2016. godine, flagrantan je primer kršenja statuta te organizacije, jer po njemu članica UEFA ne može da bude nijedna teritorija koju Ujedinjene nacije nisu priznale kao državu. - Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprovođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje - stoji u i danas važećem Statutu UEFA.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track