HRVATSKA NAPRAVILA SVETSKU SENZACIJU: Vatreni nakon DRAME i PENALA izbacili VELIKI BRAZIL sa Mundijala (VIDEO)
Foto: EPA/Georgi Licovski

KATAR 2022

HRVATSKA NAPRAVILA SVETSKU SENZACIJU: Vatreni nakon DRAME i PENALA izbacili VELIKI BRAZIL sa Mundijala (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Fudbaleri Hrvatske su napravili svetsku senzaciju i posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisali prvog favorita za svetsku titulu Brazil - 4:2 na penale, 1:1. 0:0.

Šokantna utakmica u Dohi završena je velikim trijumfom svetskog vicešampiona Hrvatske! Brazil je do tri minuta pre kraja meča imao pobedu u rukama, ali je onda Petković iz prvog šta na gol pogodio za Hrvate. Lopta je na putu do mreže zakačila Markinjosa, promenila pravac i Alison nije mogao ništa da učini!

Na stadionu Edukejšn pred 45.000 gledalaca rezultat posle regularnog dela meča bio je 0:0.

Strelac gola za Brazil bio je Nejmar u poslednjem minutu prvog produžetka, da bi izjednačenje Hrvatskoj doneo Bruno Petković golom u 12. minutu drugog produžetka.

Ovo je za Nejmara bio osmi gol na svetskim prvenstvima, a 77. u nacionalnom dresu, sa kojim se izjednačio sa Peleom na vrhu liste strelaca brazilske reprezentacije.

Sigurni izvodjači penala za Hrvatsku bili su Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Modrić i Mislav Oršić, dok su kod Brazila strelci sa "bele tačke" bili Kazemiro i Pedro, Livaković je odbranio penal Rodrifu, a tragičar je Markinjos, koji je pogodio stativu.

U prvom poluvremenu vidjena je ravnopravna borba, bez prilika za postizanje gola, u kojoj je Hrvatska više razmišljala o odbrani sopstvenog gola, dok fudbaleri Brazila nisu želeli da rizikuju i ostave prostor protivnicima za kontru.

Posed lopte je u prvom delu bio skoro potpuno izjednačen, dok je Brazil imao pet šuteva ka golu, dva više od Hrvatske.

Brazil je prvi put zapretio u 20. minutu. Udarce su oprobali Vinisijus Žunior i Neimar, ali bez uspeha. Udarac Vinisjusa je izblokiran, dok je šut Nejmara lako zaustavio golman Livaković.

U 32. minutu, Peršić je posle dodavanja Modrića, šutirao ka golu, ali je bio neprecizan i lopta je otišla preko gola.

Nejmar je u 41. minutu izveo slobodan udarac iskosa sa 17. metara. Šutirao je direktno na gol, ali pravo u Livakovića koji je lako intervenisao.

Na startu drugog poluvremena vidjeno je uzbudjenje pred golom Hrvatske. Nejmar i Vinisijus nisu uspeli da iskoriste šanse i iz izglednih pozicija zatresu mrežu.

U istom napadu, Juranović je igrao rukom u svom šesnaetsercu. Nakon konsultacija sa VAR sobom sudija Majkl Oliver je dosudio ofsajd umesto penala.

U 55. minutu Nejmar je iskosa izašao sam ispred golmana, šutirao po zemlji, ali je Livaković odlično intervenisao i nogom zaustavio udarac.

Brazil je do vodjstva mogao da stigne u 66. minutu. Paketa je sa šest metara šutirao, ali je Livaković ponovo bio na pravom mestu i odlično intervenisao.

U 76. minutu vidjena je identična situacija kao u 55. minutu. Nejmar je ponovo iskosa izašao ispred Livaković, a ovaj je kao i 20 minuta ranije nogom intervenisao i sačuvao svoju mrežu.

Tri minuta kasnije Paketa je pokušao udarcem sa 15 metara, ali je Livaković ponovo bio dobro postavljen.

Do kraja regularnog dela meča Brazil je bio opasniji rivala, ali nije uspeo da stvori ozbiljniju šansu i utakmica je otišla u produžetke.

Prvu priliku u produžecima imala je Hrvatska u 102. minutu. Nakon dobro istrčane kontre, Petković je proigrao Brozovića, ovaj šutirao sa 15 metara, ali preko gola.

Brazil je do vođstva stigao golom Nejmara u poslednjem minutu prvog produžetka. Nejmar je odigrao dupli pas sa Paketom, izašao sam ispred Livakovića, predriblao ga i prosledio loptu u nebranjenu mrežu.

Hrvatska je do izjednačenja stigla golom Bruna Petkovića u 117. minutu. Oršić je poslao povratnu loptu u sredinu, Petković je šutirao iz prve sa 15 metara, lopta je ka golu zakačila Markinjosa, promenila malo pravac i prevarila golmana Brazila Alisona.

Šest minuta kasnije Brazil je imao priliku za novo vodjstvo, ali je Livaković svojom 11. odbranom na meču odbranio udarac ;Silve i pitanje pobednika se rešavalo posle izvodjenja penala.

Prvi izvodjača za Hrvatsku u penal seriji bio je Vlašić i sigurnim udarcem po sredini gola savladao Alisona. Rodrigo je prvi šutirao za Brazil, i njegov udarac je odbranio Livaković.

U drugoj seriji sigurni izvodjači bili su Majer na jednoj i Kazemiro na drugoj strani.

Modrić je preciznim udarcem u levi ugao realizovao treći penal za Hrvatsku, dok je sa druge strane siguran bio Pedro.

Oršić je sigurnim udarcem ponovo doneo dva gola prednosti Hrvatskoj, a Markinjos je pogodio stativu i doneo Hrvatskoj pobedu i plasman u polufinale.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je postavio dobru taktiku, dok je Brazil bio gotovo neprepoznatljiv u odnosu na prethodne utakmice, pogotovo na meč osmine finala, kada su razbili Južnu Koreju. Ali, Hrvatska nije slučajno vicešampion sveta i Brazilci idu kući, iako su ih svi već videli u finalu, ali na tom putu su se isprečili Hrvati.

Hrvatska - Brazil 4:2 na penale, 1:1 posle produžetaka, 0:0

Penal - serija:

1:0 - Vlašić

1:0 - Rodrigo - Livaković brani

2:0 - Majer

2:1 - Kazemiro

3:1 - Modrić

3:2 - Pedro

4:2 - Oršić

4:2 - Markinjos je pogodio stativu, Hrvatska je prvi polufinalista Mundijala

Drugi produžetak:

Završeni su i produžeci, slede penali koji će odlučiti prvog polufinalistu Mundijala u Kataru.

120+2. minut - gužva pred golom Hrvatske posle kornera, ali Livaković brani šut Kazemira.

117. minut - GOOOOOL - Izjednačenje - 1:1 - Petković! Bruno Petković je strelac, stadion je eksplodirao. Ogromne zasluge idu na račun Perišića koji je napao po levom boku posle dodavanja Oršića, šutnuo je slabo ali mu je ruku spasa pružio Markinjos. Postavio se loše, odbio loptu i prevario Alisona. Kakva drama u Dohi!

110. minut - Izmena u Hrvatskoj: izašao je bek Sosa, a ušao napadač Budimir.

106. minut - Počeo je drugi produžetak

Završen je prvi produžetak

105+1. minut - GOOOOOL - Brazil vodi 1:0 - Nejmar! Ovo je Nejmarov 77. gol u dresu Brazila, izjednačio se sa Peleom. Dva dupla pasa odigrao je Nejmar, a onda je prvo sa Rodrigom, pa sa Paketom probio čvrstu odbranu Hrvatske i zatim zakucao loptu pod prečku. Prethodno je predriblao i matirao Livakovića koji je do tada bio nesavladiv.

103. minut - Velika šansa za Hrvatsku koju nije iskoristio Brozović posle odličnog prodora i proigravanja Petkovića. Prethodno je Nejmar pšogrešio, a Hrvati odmah napali brzim kontranapadom.

91. minut - Počeo je prvi produžetak

Drugo poluvreme:

Završen je regularni tok utakmice bez golova, slede produžeci

Sudijska nadoknada biće samo 4 minuta, odlučio je glavni arbitar Majkl Oliver iz Engleske

84. minut - Izmena u Brazilu: ušao je klasični napadač Pedro umesto Rišarlisona, junaka pobede Brazila protiv Srbije.

80. minut - Opet su Brazilci zapretili, ma kraju je šutirao paketa po zemlji, ali Livaković je siguran.

76. minut - Nova prilika za Brazilce, opet je sam Nejmar i ponovo brani Livaković.

72. minut - Dvostruka izmena u Hrvatskoj: Petković je ušao umesto Kramarića, a meč je završio i Mario Pašalić, koji je ustupio mesto Nikoli Vlašiću.

66. minut - Nova šansa za Brazil, Paketa je izbio sam pred gol rivala, ali Livaković ponovo brani.

64. minut - Nova izmena u Brazilu: Rodrigo je zamenio indisponiranog Vinisijusa Žuniora.

56. minut - Izmena u Brazilu: napadač Mančester junajteda Antoni menja igrača Barselone Rafinju

55. minut - Rišarlison je sjajno pronašao Nejmara, a ovaj pogađa pravo golmana Livakovića! Nejmar nije uspeo da iskoristi zicer!

48. minut - Brazilci su tražili da se dosudi penal u njihovu korist, ali je posle intervencije VAR-a ustanovljeno da je sve,mu prethodio ofsajd!

47. minut - Brazilci su krenuli maksimalno da pritiskaju Hrvate odmah na početku drugog poluvremena, ali u veoma dobroj situaciji je Nejmar bio sebičan i i velika prilika je propala. Sve skida Dominik Livaković! Prvo je Rišarlison šutirao sa desne strane pošto je dobio loptu, a onda je Vinisijus probao sa svega par metara, ali je tukao pravo u golmana!

46. minut - Počelo je drugo poluvreme

Prvo poluvreme:

45. minut - Kraj prvog poluvremena

Nakon minuta nadoknadnog vremena sudija Majkl Oliver je označio kraj prvog poluvremena.

Uprkos odličnom ritmu i kvalitetnom fudbalu, izostale su prave prilike na obe strane. Hrvatska je odlično ušla u meč i čitavim tokom prvog poluvremena odličnom postavkom je sprečio rivala da bude opasan po gol Dominika Livakovića.

Vinisijus Junior je odlično raspoložen, međutim njegovi pokušaji nisu bili preterano opasni, dok se sa druge strane odlično pokazao Josip Juranović, defanzivac "Vatrenih" koji su i sami imali nekoliko dobrih situacija, ali ne više od toga.

42. minut - Nejmar iz "slobodnjaka"

Vinisijus je fauliran na ivici kaznenog prostora. Iako pozicija nije bila sjajna, Nejmar je šutirao direktno na gol, lopta je pogodila nekoga u živom zidu i odbila se u ruke Livakovića.

39. minut - Jaka defanziva

Izuzetno disciplinovano se brani Hrvatska. Iako je tempo utakmice na visokom nivou, Brazil u dosadašnjem toku nije napravio nijednu dobru šansu.

35. minut - Smirenost Hrvatske pred svojim golom

Juranović je odlično reagovao ispred gola Livakovića. Ostao je miran iako je imao Rišarlisona na leđima nakon centaršuta. Primio je loptu i otklonio opasnost.

Luka Modrić
foto: EPA/Neil Hall

30. minut - Izbegnut incident

Blagu prednost u posedu lopte ima Brazil, a nakon oštrog prekršaja nad Nejmarom, javna opomena je pokazana i Marcelu Brozoviću.

Nakon toga je Rišarlison "reklamirao" Oliveru da ga je Joško Gvardiol udario laktom, ali mladi defanzivac nije kažnjen nakon prve burne reakcije fudbalera na ovom susretu.

25. minut - Đonom ka glavi - prvi žuti karton

Opasan potez Danila koji je u skoku visoko podigao nogu i za malo đonom promašio glavu Juranovića. Nakon slobodnog udarca i centaršuta Modrića Brazil se bez puno problema odbranio.

21. minut - Brazilci tražili penal

Vinisijus i Rišarlison su odigrali dupli pas u kaznenom prostoru Hrvatske, a lopta je nakon udarca Vinisijusa pogodila defanzivca protivničkog tima. Brazilci su tražili penal, međutim Majkl Oliver nije ni pomislio da pokaže na belu tačku. U nastavku je Nejmar šutirao pravo u Livakovića.

Hrvatska, Brazil
foto: EPA/Friedemann Vogel

15. minut - Hrvati se oslobodili pritiska

Nepuni minut je prošao od udarca Ivana Perišića do prvog kornera za Hrvatsku. Sasvim dobro naše komšije izgledaju protiv velikog favorita za titulu.

10. minut - Mirno u Dohi

Osim čudne situacije kada Majkl Oliver nekako nije video da je jednog fudbalera Hrvatske reprezentacije na sredini terena lopta udarila u ruku, utakmica ima prilično miran tok.

5. minut - Pokušaj Brazila

Prvi ozbiljniji napad na utakmici! Hrvatska je prinuđena da se brani sa velikim brojem igrača ispred gola Dominika Livakovića, najpre se odbranila, ali je u nastavku akcije lopta stigla do Vinisijusa čiji udarac sa oko 20 metara udaljenosti je završio u rukama čuvara mreže Hrvatske.

1. minut - Počela je utakmica!

Stadion: Edukejšn siti (Doha).

Sudije: Majkl Oliver (Engleska), Stjuart Burt (Engleska), Geri Besvik (Engleska), Mustafa Gorbal (Alžir).

Hrvatska: Livaković - Juranović, Gvardiol, Lovren, Sosa - Kovačić, Brozović, Modrić - Perišić, Pašalić - Kramarić. Selektor: Zlatko Dalić.

Brazil: Alison - Danilo, Tijago Silva, Markinjos, Militao - Kazemiro, Paketa, Rafinja, Nejmar - Vinisijus, Ričarlison. Selektor: Tite.

Uoči meča:

Nejmar je u interesantnom stajlingu stigao na stadion "Edukejšn siti".

U Kataru je, među navijačima Brazila, jedan od poznatijih navijača reprezentacije koji je kao posetilac 11 Mundijala ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Zanimljivo, toliko je putovao i boravio u drugim zemljama, a ne zna da priča Engleski.

Brazil
foto: Kurir

Odlična je atmosfera u Dohi uoči prve četvrtfinalne utakmice Svetskog prvenstva.

Navijači Brazila se vesele:

00:12

Navijači Brazila veseli pred utakmicu protiv Hrvatske

A, navijačice Hrvatske takođe su spremne za veliki duel:

00:24

Hrvatske navijačice čekaju četvrtfinale protiv Brazila

Hrvatska sa selektorom Zlatkom Dalićem želi da ponovi uspeh iz Rusije gde je pre četiri godine stigla do finala, međutim, izuzetno težak zadatak će predstavljati glavni favorit za osvajanje ovogodišnjeg Mundijala.

Brazil u Kataru igra fenomenalno još od prvog susreta protiv Srbije.

Uprkos porazu od Kameruna u poslednjem kolu grupne faze, Brazilci su ostavili odličan utisak, a nakon što su razbili Južnu Koreju u osmini finala, mnogi ljubitelji fudbala su mišljenja da ne postoji tim koji može da ih zaustavi.

Ipak, Hrvatska, koja je mesto među osam najboljih ekipa obezbedila pobedom nad Japanom, uzda se u svoje iskusne igrače koji su se već mnogo puta dokazali kao pouzdani u najtežim situacijama.

Pre svega, to su Luka Modrić, Ivan Perišić i Marcelo Brozović, a čak i uz nekoliko nedoumica u sastavu, što zbog ličnih odluka Dalića, što zbog zdravstvenog stanja (Borna Sosa i Josip Stanišić neizvesni), ostatak tima i te kako može da pomogne.

Selektor "Vatrenih" je u najavi meča dobio pitanje da susret sa Brazilom uporedi sa utakmicom koji su "Karioke" odigrale protiv Srbije na startu Mundijala.

"Imaju svoj način veselja i zabave, tu pokazuju tim, zajedništvo, narav i karakter i to je njihovo pravo. Da li je to poštovanje prema protivniku ili ne, nebitno je. Ne bih voleo da moja ekipa tako slavi, ali to je karakter, nacija, takvi su kakvi jesu i to je lepo", rekao je Dalić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track