IN MEMORIAM: Preminuo Radoš Čubrić, najveći as srpskog biciklizma
Foto: Privatna arhiva

Tuga u Kraljevu

IN MEMORIAM: Preminuo Radoš Čubrić, najveći as srpskog biciklizma

Ostali sportovi -

Radoš Čubrić, biciklistička legenda Srbije i bivše Jugoslavije, preminuo je u 84. godini u Kraljevu.

Čubrić je tokom karijere bio učesnik Olimpijskih igara, višestruki pobednik Trke kroz Srbije, Trke kroz Jugoslaviju i velikog broja međunarodnih trka.

Rođen je u selu Sirči 20. januara 1934. godine. Prvi sport kojim se bavio je bio fudbal, a u biciklizam je ušao sa 24 godine i to sasvim slučajno. Posle jedne fudbalske utakmice organizovana je biciklistička trka na kojoj je Radoš pobedio. Kao nagradu je dobio nove gume za bicikl i od tada kreće njegova sjajna karijera.

Bio je učesnik Olimpiskih igara u Minhenu 1972. Celu svoju karijeru proveo je u matičnom klubu "Metalac" Kraljevo, iako je mogao da bira od Kanade do Francuske. Ostavio je veliki trag u srpskom biciklizmu i biće upamćen kao veoma skroman sportista i čovek od početka do kraja svog života.

Zaslužni je građanin Kraljeva, dobitnik je odrdena zasluga za narod, bio višestruki pobednik Trke kroz Jugoslaviju 1966. i 1970. godine, Trke kroz Srbiju 1965. i 1970. godine, pobednik mnogih međunarodnih trka širom sveta od Severne Amerike – Kanade, preko Evrope do Afrike.

Komemorativni skup je u sredu 23. avgusta u 11:00 sati u Zgradi gradske uprave, Trg Jovana Sarića 1, a opelo i sahrana na groblju u Sirči u 13:00 sati.

Radoš je ljubav prema biciklizmu usadio sinovima Rajku i Radiši, a zanimljivo je da su sva trojica bili učesnici na Olimpijskim igrama. Rajko je učestvovao u Seulu 1988. godine, a Radiša četiri godine kasnije u Barseloni.

Njih trojica predstavljaju najtrofejniju kraljevačku sportsku porodicu.

Kurir sport

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Binić objasnio. Ovako funkcioniše FSS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track