PROFESOR GA JE USVOJIO KADA SU MU POGINULI RODITELJI, A ON MU SE ZA SVU PAŽNJU ODUŽIO TAKO ŠTO JE POSTAO NAJBOLJI NA SVETU! Zahvaljujući njemu Jugoslaviju su smatrali drugom VELESILOM NA PLANETI! (VIDEO)
Foto: Pritnscreen Youtube

SEĆANJE NA SVETOZARA GLIGORIĆA

PROFESOR GA JE USVOJIO KADA SU MU POGINULI RODITELJI, A ON MU SE ZA SVU PAŽNJU ODUŽIO TAKO ŠTO JE POSTAO NAJBOLJI NA SVETU! Zahvaljujući njemu Jugoslaviju su smatrali drugom VELESILOM NA PLANETI! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Velemajstor i jedan od najvećih srpskih šahista svih vremena Svetozar Gligorić preminuo je na današnji dan u Beogradu u 89. godini života.

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić umro je 14. avgusta 2012. godine u Beogradu u 89. godini života od posledica moždanog udara.

Svetozar Gligorić sa šahom se upoznao relativno kasno, u 13. godini, preko profesora Nika Miljanića, koji ga je usvojio jer je popularni Gliga pred početak Drugog svetskog rata ostao bez oba roditelja.

foto: Pritnscreen Youtube

Tokom rata bio je u partizanima i borio se protiv okupatora.

Posle oslobođenja vratio se šahu i karijeru proveo u Partizanu, ali je bio jedan od osnivača Crvene zvezde. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija je smatrana drugom velesilom u svetu, posle SSSR.

Bio je krem svetskog šaha uz Talja, Botvinika i Najdorfa. Gligorić je bio jedan od retkih doživotnih prijatelja Roberta Bobija Fišera.

Poznat je i po svom novinarskom i kompozitorskom radu, a napisao je veliki broj knjiga o šahu.

"Za pola veka, koliko je učestvovao na turnirima i šahovskim olimpijadama, Svetozar Gligorić je dao nemerljiv doprinos popularizaciji našeg sporta i ostvarenju vrhunskih rezultata jugoslovenskih šahista. 11 puta je bio šampion Jugoslavije, a u periodu od 1950. do 1980. godine osvojili smo 13 olimpijskih medalja, što nas je svrstavalo u sam svetski vrh, rame uz rame sa SSSR", pričao je njegov dugogodišnji prijatelj, velemajstor Aleksandar Matanović.

♦ Velemajstor od 1951. ♦ Četiri zlata na EP uz još šest medalja ♦ Osvojio 14 medalja na Olimpijskim igrama ♦ 11 puta šampion SFRJ

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track