SRPSKE HEROINE POKORILE PLANETU: Odbojkašice Srbije u dramatičnom finalu pobedile Italiju i osvojile ZLATO na SP u Japanu (VIDEO)
Foto: OSS

SP U JAPANU

SRPSKE HEROINE POKORILE PLANETU: Odbojkašice Srbije u dramatičnom finalu pobedile Italiju i osvojile ZLATO na SP u Japanu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Italiju u finalu Svetskog prvenstva u Jokohami.

1 / 5 Foto: Fivb.com

SRBIJA JE PRVAK SVETAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je danas Svetsko prvenstvo u Japanu, pošto je u finalu pobedila Italiju sa 3:2 u setovima.

Srbija je do prve istorijske zlatne medalje na Svetskom prvenstvu došla rezultatom 21:25, 25:14, 23:25, 25:19 i 15:12.

Izabranice Zorana Terzića u Jokohami ispisale su nove stranice najvećeg uspehe ženske srpske odbojke osvajanjem zlatne medalje posle velike drame i meča punog preokreta protiv Italije.

Uspele su da se vrate posle 1:2 u setovima i u petom, kada je bilo najbitnije, kapiten Maja Ognjenović i Tijana Bošković su bile na visini zadatka.

Ujedno, u finalu istom rivalu nanele drugi poraz na šampionatu, koliko ih je i Italija zabeležila u Japanu, i obezbedile drugu medalju za Srbiju posle 2006. godine, takođe na istom mestu kada je trijumf zabeležen protiv Italije za treće mesto.

Bronzu je osvojila reprezentacija Kine ubedljivom pobedom u borbi za treće mesto protiv Holandije 3:0 (25:22, 25:19, 25:14).

TOK MEČA:

5. SET

Žestoka borba se vodila u 4. setu iako je Srbija od početka vodila. Italijanke su sve vreme našim devojkama "disale za vrat", ali su Srpkinje imale više koncentracije u ključnim trenucima i veliko finale uvele u 5. set.

Naše odbojkašice igraju u grču, što Italijanke koriste stiču vođstvo u 5. setu. Ipak, uspevaju da se opuste i lepim napadima preokreću rezultat u svoju korist (4:3).

Kakva drama u nastavku petog seta...(7:7).

Velika bitka u Jokahoma Areni...(10:8), Macanti uzima tajm-aut posle tri vezana poena naših devojaka!

Drama se nastavlja... (12:11).

Maja Ognjenović dovodi Srbiju do prve set lopte!

SRBIJA JE PRVAK SVETA!

4. SET - 25:19

Italija opet vodi u velikom finalu! Treći set je obeležila velika borba, a Srbija je završnicu odigrala veoma loše!

Dobar početak četvrtog seta (4:1). Izabranice Zorana Terzića još uvek nemaju rešenja za Lisiju Boseti, ali se dobro drže (5:2). Tijana Bošković je raspoložena i Srbija uvećava prednost (8:2).

Veliki pad u igri naše selekcije i Italija polako topi veliku prednost Srpkinja (12:10). Ali, naše devojke uspevaju da odole napadima Italijanki i održavaju stečenu prednost (16:11). Italijanke su zbile redove i ozbiljno pripretile, te Zoran Terzić uzima tajm-aut kako se protivnik ne bi razigrao (17:13). Ali, to ne uspeva, Italija sve više preti (17:15).

Drama za Srbiju u 4. setu, Italijanke im dišu za vrat i polako hvataju priključak (21:18). Sreća je na strani naših devojaka! Maja Ognjenović igra sjajno i odličnim poneom uvodi Srbiju u završnicu (23:19). Italija greši i Srbija ima set loptu, Ebona greši i veliko finale ulazi u peti set (25:19).

3. SET - 22:25

Odlična igra naših devojaka u drugom setu! Proradio je toliko dugo čekani napad, bile su sjajne na servisu i uspele da poremete ritam Italijanki.

Početak trećeg seta obeležila je rezultatska klackalica (3:3), igra živaca je potrajala (7:7), a na tehničkom tajm-autu rezultat je 7:8.

Kakva borba u trećem setu! Igra se potpuno rasplamsala, igra se poen za poen (11:11).

Italija koristi grešku Bjanke Buše i stiče veću prednost (12:14) i Zoran Terzić je primoran da uzme tajm-aut. Serija Italijanki se nastavlja, odlične su u bloku (12:15).

Dugim i iscrpljujućim poenima Srbija smanjuje prednost protivnika (16.17) i Maja Ognjenović fanstastičnim blokom dovodi naše devojke do novog izjednačenja (18:18).

SRBIJA VODI! Odlično ispucavanje Brankice Mihajlović (19:18), greši Paola Egonu i naše devojke imaju sjajnu prednost (20:18). Ali, Italijanke žestoko uzvraćaju i brzo izjednačuju (20:20). Sledi nam dramatična završnica!

Srbija opet ima problema sa prijemom i Italija je preokrenula (22:23)! Brankica Mihajlović je izblokirana i Italija stiže do prve set lopte, a koristi drugu (22:25).

2. SET - 25:14

Odbojkašice Italije su povele u velikom finalu! Tokom prvog seta su bile dominantnije i lako osvajale poene. Još u ranoj fazi seta su razigrale srednje blokere, dok je Srbija imala dosta problema u napadu.

Start drugog seta je obeležio loš prijem naših devojaka (2:3), a svi naši servisi idu na Lusiju Boseti koja sjajno dodaje saigračicama. Proradio je blok Stefane Veljković, ali i Tijana Bošković je sjajna i Srbija je ozbiljnije pripretila protivniku (6:5).

I najzad, Srbija je uspela da se sastavi i naše devojka na prvom tehničkom tajm-autu vode 8:6. Naše devojke hvataju jači zalet i odličnim servisom uspevaju da uzdrmaju protivnika (11:7), pa je trener Italijanki uzeo tajm-aut.

Izabranice Zorana Terzića nastavljaju da igraju dobro, Stefan Veljković blista (13:9). Velika borba se odvija u drugo setu, a naše devojke stižu na +5 (16:11).

Tijana Bošković je nezaustavljiva (17:11) i Macanti traži minut odmora ne bi li smislio kako da zaustavi seriju Srpkinja! To baš i nije imalo efekta, naše devojke su se potpuno razigrale (19:11).

Brankica Mihajlović, Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Bjanka Buša... ma kako su se samo razigrale naše devojke. Brankica Mihajlović rutinski privodi drugi set kraju (25:14).

1. SET - 21:25

Italija je bolje otvorila meč i na samom startu je povela sa 2:0. Usledio je žestok odgovor Srbije, šta je samo Maja Ognjenović 'izvukla', a onda sjajan blok Bjanke Buše i Srbija stiže do izjednačenja (2:2).

Milenu Rašić neće 'penal' dva puta, ali hoće treći i naše devojke polako tope prednost Italijanki (3:5). Do prvog tehničkog tajm-auta selekcija Italije igra agresivnije (4:8).

U nastavku igre Italijanke prave greške što ide na ruku našim devojkama, a onda je usledio as Stefane Veljković i još jedan dobar servis, a Brankica Mihajlović rutinski dolazi do novog poena za Srbiju (8:10).

Selekcija Italije nastavlja u jakom ritmu, Srpkinje uspevaju to da isprate, a onda je 'krenulo' i Tijani Bošković, upisala je prve poene (11:13).

Našim devojkama ne ide u ovom setu, posebno ne u bloku (12:16). Lošu koncentraciju izabranica Zorana Terzića koriste Italijanke i odlaze na +4 opet (15:19).

Italija bolje servira (16:21) i lako dolaze do poena, selektor odbojkašica Srbije je prinuđen da uzme minut odmora.

Selekcija Italije je dominantnija u prvom setu, Srbija ne koristi kontre (18:22). Italija koristi treću set loptu i privodi prvi set kraju (21:25).

12.40 - Meč je počeo!

12.35 - Intoniranje himna Srbije i Italije

Prvi put u istoriji odbojkašice Srbije igraće u finalu Svetskog prvenstva. I više nego zasluženo!

Čudesnu odbojku predstavile su nam Srpkinje u jučerašnjem polufinalu, još jednom pokazale da o njima s pravom govore kao o devojkama s druge planete i obezbedile drugo odličje sa svetskih prvenstava.

Zanimljivo je da su i prvo osvojile baš u Japanu davne 2006. godine. Tada je to bila bronza, korak napred je napravljen, a danas će, ne sumnjamo, naše odbojkašice napraviti i taj poslednji i doneti zlato u Srbiju.

Znači, spremajte balkon za doček!

Kapitenski

Maja: Finale za Srbiju i Republiku Srpsku

Iskusna Maja Ognjenović nije mogla da zadrži suze nakon plasmana u finale SP, a znala je kome i da nameni ovaj veličanstven uspeh:

- Težak meč, a mi smo u ključnim momentima pokazale više želje i volje i plasirale se u finale. Hvala svima na podršci, naročito ljudima u Srbiji i Republici Srpskoj!

PUT DO FINALA

SRBIJA - Dominikanska Republika 3:0

SRBIJA - Kenija 3:0

SRBIJA - Brazil 3:0

SRBIJA - Meksiko 3:0

SRBIJA - Nemačka 3:0

SRBIJA - Japan 1:3

SRBIJA - Holandija 0:3

SRBIJA - Japan 3:0

SRBIJA - Italija 3:1

SRBIJA - Holandija 3:1

SRBIJA - ITALIJA

selektor zoran terzić zna recept za uspeh
selektor zoran terzić zna recept za uspehfoto: EPA/KIYOSHI OTA

SRBIJA

1. Bianka Buša

4. Bojana Živković

6. Tijana Malešević

9. Brankica Mihajlović

10. Maja Ognjenović

11. Stefana Veljković

12. Teodora Pušić

13. Ana Bjelica

14. Maja Aleksić

15. Jovana Stevanović

16. Milena Rašić

17, Silvija Popović

18. Tijana Bošković

Selektor: Zoran Terzić

ITALIJA

1. Serena Ortolani

3. Karlota Kambi

5. Ofelija Malinov

6. Monika de Đenaro

7. Silvija Činelo Nvakalor

10. Kristina Kirikela

11. Ana Danezi

13. Sara Luiza Far

14. Elena Pjetrini

15. Marina Lubjan

16. Lusija Boseti

17. Mirjam Fatima Sila

18. Paola Ogeči Egonu

20. Beatriče Parokijale

Selektor: Davide Macanti

veljković i ognjenović nepremostiva prepreka
veljković i ognjenović nepremostiva preprekafoto: EPA/KIYOSHI OTA

Odbojkašice Srbije su u polufinalu savladale Holandiju sa 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:23) čime su prvi put u istoriji obezbedile plasman u završnicu Svetskog šampionata.

Protivnik Srbije biće selekcija Italije koja je u dramatičnom meču pobedila Kinu sa 3:2 (25:18, 21:25, 25:16, 29:31, 17:15).

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track