HRONOLOGIJA PROPASTI SRPSKOG RUKOMETA! Kako smo od svetske sile postali kanta za punjenje!

Svađe NAS RAZORILE

HRONOLOGIJA PROPASTI SRPSKOG RUKOMETA! Kako smo od svetske sile postali kanta za punjenje!

Ostali sportovi -

"Orlovi" za sedam godina od vicešampio na Evrope stigli do toga da ih bije ko stigne na velikim takmičenjima, ako se uopšte i plasiraju tamo

Srbija je zabeležila najgori plasman u 65-godišnjoj istoriji učešća na velikim takmičenjima (Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo). Računajući i rezultate Jugoslavije, naša reprezentacija na Mundijalima nikada nije bila plasirana slabije od 10. mesta. Sada smo već sigurno ispod pozicije 16.

Šamar kakav ovdašnji rukomet ne pamti! Dešavalo se da ne učestvujemo na velikim takmičenjima, ali kad već odemo tamo, nikada nismo bili ovoliko loši. Najgori plasman bio 15. mesto pre tri godine na EP u Poljskoj, sada smo na korak da "nadmašimo" taj rezultat...

Kako smo pali na dno, a da imamo igrače koji su neki od najboljih rukometaša na svetu u poslednjoj deceniji? Momir Ilić i Marko Vujin sigurno su među 20 najboljih rukometaša u poslednjoj deceniji. Uostalom, priznanja koja su dobijali (najbolji strelac Bundes lige, najbolji strelac Lige šampiona) dovoljno govore o njihovim karijerama. Kada njima pridodamo igrače poput Momira Rnića, Žarka Šešuma, Petra Nenadića i drugih...

foto: RSS

S pravom se postavlja pitanje kako i zašto je propao srpski rukomet? Svi oni su (bili ili su i dalje) vodeći igrači u svojim klubovima koji spadaju među najbolje na Starom kontinentu. Zašto neki od njih ne igraju više za reprezentaciju? A, i dalje su na vrhunskom nivou u svojim klubovima. Godine ne mogu da se uzmu kao razlog, jer ako može Zlatko Horvat u 35. godini ili Nikola Karabatić (35) da igraju za svoje države zašto ne bi mogli i naši igrači koji imaju 30, 32 ili 34 godine. Za Hrvatsku na Mundijalu nastupa čak devet rukometaša koji imaju 30 ili više godina.

Javna je tajna da između nekolicine velikih srpskih zvezda vlada netrepeljivost, što je bio okidač za otkaze reprezentaciji, lošu atmosferu unutar tima na velikim takmičenjima po čemu smo svetu postali poznati?! Apsurdno, ali je tako. Uostalom to se najbolje vidi iz reči jednog od najboljih igrača na svetu koji je pre meča protiv Srbije zao zanimljivu izjavu.

foto: EPA Antonio Bat

- Šteta što igramo odmah na početku takmičenja, oni su tada najjači. Bolje bi bilo da igramo u trećem, četvrtom kolu, jer kod njih tada u timu izbijaju svađe, haos i drastično padaju i igri - izjavio je Timur Dibirov, koji ima 35 godina, igra za Rusiju i uživanje je gledati njegovo majstorstvo. I bi čovek upravu! Većina igrača koji su predstavljaju Srbiju na Mundijalu apsolutno nema kvalitet da nosi reprezentativni dres. Bolje imamo, ali tim boljima Srbija, izgleda, nije prioritet.

Hronologija rezultata

Srbije na EP i SP

Evropsko prvenstvo 2012. godina SREBRO Svetsko prvenstvo 2013. godina 10. mesto Evropsko prvenstvo 2014. godina 13. mesto Svetsko prvenstvo 2015. godina NISMO UČESTVOVALI Evropsko prvenstvo 2016. godina 15. mesto Svetsko prvenstvo 2017. godina NISMO UČESTVOVALI Evropsko prvenstvo 2018. godina 12. mesto Svetsko prvenstvo 2019. godina ?

Oni ne igraju za Srbiju, a

zvezde su svojih klubova

Momir Rnić Proleter Žarko Šešum Gepingen Petar Nenadić Vesprem Marko Vujin Kil Momir Ilić Vesprem

Kurir sport / M. Bjelinić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track