OVO SU SPLITSKI HULIGANI KOJI SU NAPALI VATERPOLISTE ZVEZDE: Redovni na tribinama i slavni po vređanju rivala i POLICIJE (FOTO)
Foto: Printscreen

VANDALI

OVO SU SPLITSKI HULIGANI KOJI SU NAPALI VATERPOLISTE ZVEZDE: Redovni na tribinama i slavni po vređanju rivala i POLICIJE (FOTO)

Ostali sportovi -

Splitska policija uhapsila je i 21-godišnjeg huligana iz Solina, osumnjičenog da je sa trojicom ranije privedenih vandala, koji kao i on pripadaju navijačkoj grupi "Torcida", u subotu napao vaterpoliste Crvene zvezde u kafiću na rivi.

Uhapšen je u sredu po podne, a tereti se da je iz mržnje pokušao da teško povredi vaterpoliste Zvezde, kao i za razbojništvo. Osumnjičeni huligani terete se da su napali vaterpolistu Aleksandra Kralja, koji se većih batina spasao skokom u more iz kojeg je izašao tek nakon što je skinuo trenerku sa obeležjima kluba, te Dušana Vasića i Miloša Maksimovića.

Splitska policija je kao napadače identifikovala Nikolu S. (23), Juru G. (25) i Mirka Ć. (25), koji su uhapšeni dan posle nasrtaja na Zvezdine vaterpoliste. Četvrti vandal je uhapšen tri dana kasnije. Interesantno je da nijedan od trojice privedenih u nedelju zbog napada, pisala je "Slobodna Dalmacija", u Hrvatskoj nije bio prijavljen ni prekršajno ni krivično.

mirko ć.
mirko ć.foto: Pritnscreen/Facebook

Svi osumnjičeni vandali, kao i G. L. (26), sestrić najveće teniske zvezde u Hrvatskoj Gorana Ivaniševića, i sin fudbalskog trenera V. L., koji je dovođen u vezu sa njima jer se verovalo da im je upravo on javio da su vaterpolisti Zvezde u kafiću, pripadnici su "Torcide".

nikola s. priveden pa pušten
nikola s. priveden pa puštenfoto: Pritnscreen/Facebook

V. L. je inače pušten ubrzo jer proverom njegovog mobilnog telefona nije utvrđeno da je bio u kontaktu sa nekim od osumnjičenih napadača.

Profili osumnjičenih, kao i V. L., na društvenim mrežama obiluju fotografijama sa tribina Poljuda, navijačkim obeležjima "bilih", ali i pogrdnim porukama, upućenim simpatizerima rivalskih klubova, ali i pripadnicima organa reda.

G.L. priveden pa pušten bez krivične prjave
G.L. priveden pa pušten bez krivične prjavefoto: Pritnscreen/Facebook

Ono što je zasad izvesno je da su osumnjičeni zajednički i prema prethodnom dogovoru 9. februara, u 13.30 sati došli do kafića na Obali hrvatskog narodnog preporoda u Splitu, i fizički napali trojicu vaterpolista crveno-belih, koji su kao gosti sedeli u bašti lokala. Vaterpolisti beogradskog kluba su inače u Split doputovali na utakmicu sa Mornarom, u regionalnoj ligi, i trebalo je da bude odigrana u subotu uveče.

aleksandro kralj, žrtva napada splitskih huligana
aleksandro kralj, žrtva napada splitskih huliganafoto: Marina Lopičić

Razlog napada bio je što su kod jednog od njih uočili klupska obeležja na odeći. Upravo zbog "neprijateljskog" grba, huligani su golmana Zvezde udarili rukama, šutirali. Nekoliko puta su ga udarili i palicama, zahtevajući da im preda klupski dres. Vređali su ga i pretili mu, a nakon što je Kralj počeo da beži i od pomahnitalih huligana se spasao skokom u more, oni su od njega i nadalje, uz pretnju nožem zahtevali da im da majicu sa grobom crvenom-belih. Na kraju, Kralj je to i učinio.

Prilikom hapšenja kod jednog od osumnjičenih je upravo nađena majica koji su oteli Kralju.

Ono što zasad nije utvrđeno je ko je huliganima javio da vaterpolisti crveno-belih sede u kafiću na Rivi, jer se ispostavilo da za prvobitnu sumnju policije da je to bio G. L. nema materijalnih dokaza.

Demolirali pumpu

Pripadnici "Torcide" su samo pola godine pre napada na vaterpoliste Zvezde u Splitu poharali pumpu na autoputu u blizini Beograda, i to kada su putovali u Sofiju, na utakmicu sa Slavijom, u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Sa pumpe su ukrali robu u vrednosti od 200.000 dinara i objekat su išarali svojim simbolima. Uhapšeni su u povratku iz Bugarske, a trojica su tada zadržana u Nišu, dok je 27 privedeno u Beogradu.

Devojka pomogla sportisti

U momentu kada je Aleksandar Kralj skočio u more i počeo da viče: "Ja sam Crnogorac, nisam Srbin!", samo mu je jedna devojka pružila ruku da mu pomogne.

devojka pomaže aleksandru kralju
devojka pomaže aleksandru kraljufoto: Pritnstcreen

Za to vreme, iza njenih leđa čuo se ženski glas: "Četnik!" Mediji u Hrvatskoj su pokušali da utvrde ko je devojka koja je "omraženom četniku" pružila ruku spasa, ali njen identitet do sada nije otkriven. Veruje sa da ona ne želi da se eksponira javno da ne bi bila žigosana kao neko ko "pomaže Srbima", i tako sebe i najbliže dovela u fizičku opasnost.

kurir.rs / Blic

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track