IZGUBILI SMO HEROJA KOJI JE NAPRAVIO NAJVEĆI KAMBEK IKADA VIĐEN: Sportski svet se oprašta od Nikija Laude
Foto: EPA/AHMAD YUSNI

ODLAZAK LEGENDE

IZGUBILI SMO HEROJA KOJI JE NAPRAVIO NAJVEĆI KAMBEK IKADA VIĐEN: Sportski svet se oprašta od Nikija Laude

Ostali sportovi -

Direktor ekipe Mercedes Toto Volf rekao je da će Niki Lauda ostati jedna od najvećih legendi Formule 1.

Lauda je juče umro, manje od godinu dana od transplantacije pluća.

"Lauda je bio mešavina herojstva, humanosti i iskrenosti, u kokpitu i van njega. Njegova smrt ostavlja prazninu u Formuli 1. Nismo samo izgubili heroja, koji je izveo najveći kambek ikada viđen, već i čoveka koji je doneo dragocenu jasnoću i iskrenost u modernu Formulu 1. Mnogo će nam nedostajati kao naš glas zdravog razuma", naveo je Volf.

Lauda je vozačku karijeru završio 1985. godine, ali je ostao u Formuli 1, a od 2012. godine je bio čelnik Mercedesa i učestvovao je u dovodjenju petostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona u tim.

Njegove bivše ekipe Meklaren i Ferari izrazile su žaljenje zbog Laudine smrti.

"Počivaj u miru Niki Lauda. Zauvek ćeš biti u našim srcima i zauvek besmrtan u našoj istoriji. Zajednica motosporta danas žali veliki gubitak prave legende. Šaljemo saučešće porodici i prijateljima", naveo je Ferari, sa kojim je Lauda bio šampion 1975. i 1977. godine.

U Meklarenu su dubko ožalošćeni zbog smrti Laude, koji je 1984. godine osvojio šampionsku titulu sa tom ekipom.

"Svi u Meklarenu smo duboko ožalošćeni kada smo čuli da je naš prijatelj, kolega i šampion iz 1984. godine Niki Lauda umro. Niki će zauvek biti u našim srcima i ugrađen u našu istoriju", naveo je Meklaren.

Bivši šampion iz 2009. godine Dženson Baton postavio je na društvenim mrežama fotografiju Laude, uz poruku: "Počivaj u miru".

Šampion iz 2016. godine Niko Rozberg pohvalio je Laudinu strast i borbeni duh.

"Ja i oko 100 miliona tvojih navijača širom sveta, koje si takođe snažno inspirisao da nikada ne odustaju u najtežim trenucima, mislimo na tebe i na tvoju porodicu i želimo da počivaš u miru", naveo je bivši vozač Mercedesa.

Vozač Hasa Roman Grožan naveo je da je "legenda otišla", a bivši vozač Džoni Herbert da je Laudina smrt "veliki gubitak za sport" i da "ostavlja prazninu u našim srcima".

Dvostruski šampion Moto GP šampionata Kejsi Stoner naveo je da je Lauda "prava ikona i legenda motosporta".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je Lauda "veliki uzor", koji se "u više navrata borio i vraćao u život".

kurir.rs / Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track