POBEDIO JE GALOPIRAJUĆI RAK TESTISA I POSTAO NAJBOLJI SPORTISTA PLANETE! Bio je heroj Amerike i čitavog sveta, a onda je otkrivena ISTORIJSKA PREVARA! (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia

SPORTSKA LEGENDA ILI NAJVEĆI PREVARANT

POBEDIO JE GALOPIRAJUĆI RAK TESTISA I POSTAO NAJBOLJI SPORTISTA PLANETE! Bio je heroj Amerike i čitavog sveta, a onda je otkrivena ISTORIJSKA PREVARA! (VIDEO, FOTO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan pre tačno 19 godina legendarni američki biciklista Lens Amstrong drugu godinu zaredom pobedio je na prestižnoj trci "Tur d Frans".

Čitav svet bio je fasciniran dostignućem američkog sportiste, jer su lekari samo četiri godine ranije procenili da imam izuzetno male šanse da preživi galopirajući rak.

Mišljenja o slavnom sportisti su podeljena. Jedni smatraju da je legenda sporta, a drugi da je najveći prevarant u istoriji.

Činjenica je da je krajem 20. i početkom 21. veka dominirao u biciklističkim trkama. Njegovim dostignućima se divio čitav svet. Međutim, sve se promenilo kada je otkrivena velika prevara.

Naime, još dok je bio aktivan sportista sumnjalo se da koristi nedozvoljena sredstva, ali mediji i država su ga maksimalno štitili. Tek kada je završio karijeru otkriveno je da je koristio doping. Na kraju je i sam priznao! Oduzete su mu titule i stavljen je na stub srama. Proglašen je za najvećeg prevaranta!

Njegova životna priča je idealan scenario za holivudski film. Rođen je 1971. godine u Planou u Teksasu.

Od malena je naginjao ka sporu. Sa 12 godina je trenirao plivanje, a zatim se prebacuje na triatlon. U tom sportu je bio veoma uspešan, čak je osvajao i nacionalna prvenstva. Ipak, u 21. godini napušta triatlon i prelazi na biciklizam.

Njegova karijera brzo krenula uzlaznom putanjom. 1995. godine uspeva da osvoji etapu na Turu i da završi trku na 36. mestu. Naredne godine opet osvaja nekoliko trka, stiže i do drugog mesta na čuvenoj Pariz-Nica trci, osvaja šesto mesto na Olimpijskim igrama i potpisuje višemilionski ugovor sa Kofidisom.

RAK TESTISA

Taman kada se činilo da je sve perfektno u njegovom životu, u oktobru 1996. godine doživeo je veliki šok - saznao je da boluje od kancera.

Na jednom pregledu otkriven mu je rak testisa koji je u naprednoj fazi, pa mu doktori ne daju velike šanse da se izvuče. Ipak, Armstrong nije imao nameru da se preda, posle 12 meseci terapija pobeđuje opaku bolest i vraća se biciklizmu.

Kasnije će se saznati da je Lens u bolnici priznao lekarima da bolest možda ima zbog dopinga, jer je koristio sada već čuveni EPO, kao i testosterone, hormon rasta i kortizon i sve to kako bi poboljšao svoje rezultate na drumu. Ipak, ta priča je obelodanjena tek mnogo godina kasnije, a Armstrong je nesmetano nastavio svoju karijeru.

foto: Profimedia

POVRATAK U VELIKOM STILU

Odmah je osvojio Tur Luksemburga i Kaskade klasik, a zatim i završio četvrti na Vuelti i na Svetskom prvenstvu, da bi već naredne 1999. godine trijumfovao na Tur de Fransu. Na današnji dan, 23. jula 2000. drugi put u nizu je trijumfovao na ovom prestižnom turniru.

Osvojio je i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju u vožnji na hronometar. Međutim, bilo je jasno da je u njegovoj karijeri glavni cilj - pobediti na Turu. Čak sedam puta je trijumfovao na čuvenom "Tur d Fransu".

Već tada se šuškalo, a na kraju sezone je i potvrđeno da će Lens na kraju godine završiti karijeru i otići u sportsku penziju kao jedna od najvećih sportskih legendi u istoriji. Bar je tako trebalo da bude…

foto: Profimedia

PENZIJA, PA NOVI POVRATAK

Nekoliko godina kasnije vratio se biciklizmu, međutim beležio je prosečne rezultate. Ipak, sve vreme je bio u žiži javnosti, zbog sve glasnijih priča o dopingu. Optužbe su stizale sa svih strana. Njegov bivši kolega flojd Lendis je tvrdio da je do svih rezultata stigao prevarom, koristeći doping, ali i da je imao podršku “moćnika”, koji su ga sve vreme štitili i stvarali od njega lažnog heroja.

PRIZNANJE

Biciklistička federacija je 2012. zvanično saopštila da se Amstrong dopingovao tokom karijere, zbog čega su mu oduzeto svih sedam titula sa Tur de Fransa i zabranjeno bavljenje sportom.

Zanimljivo je i da i pored toga što je kažnjen, u istrazi nije pronađen niti jedan dokaz za jednu od glavnih optužbi prema Armstrongu, a koja je glasila da je plaćao čelnike biciklističke federacije da prikriju njegove pozitivne doping testove.

Godinama je negirao da je koristio nedozvoljena sredstva, međutim, u januaru 2013. godine je rešio sve da prizna. U emisiji kod Opre Vinfri je rekao da je koristio doping tokom čitave karijere.

foto: Profimedia

“Cela moja karijera je bila jedna velika laž. Priznajem da sam tokom karijere lagao u vezi dopinga i da sam tu laž ponavljao mnogo puta. Priznajem da sam pogrešio i zbog toga se javno izvinjavam. Uzimao sam sredstva koja poboljšavaju performanse i nisam se bojao da će me uhvatiti. Tada nisam imao osećaj da varam. To je bio deo našeg posla, potrebno koliko i vazduh u gumama i voda u bocama. Bio sam bahat i napadao sam ljude. Ako bi mi ko protivrečio ja sam ga napadao govoreći mu da je lažov. Morao sam pobeđivati po svaku cenu. Najtužnije od svega je što sam i pre trke znao da ću pobediti", rekao je Amstrong u emisiji.

Nakon emisje stavljen je na stub srama. Mediji su pisali da je najveći prevarant u istoriji, firme su otkazivale sponzorstva...

foto: Profimedia

Mnogi biciklistički stručnjaci i danas smatraju da Lins nije pobeđivao zbog dopinga, već da je samo unapredio treninge i da je i dalje legenda ovog sporta. On je svakako najviše doprineo promociji biciklizma, bio je obožavan jer je brojne nagrade donirao u humanitarne svrhe. Sve pozitivno što je učinio tokom karijere ipak ne umanjuje činjenicu da je koristio doping.

Legenda ili najobičniji prevarant? Procenite sami...

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja