SPAVATE I POSTAJETE LEPŠI: Samo zdrav san obećava zdrav izgled lica!
Foto: Shutterstock

SPAVATE I POSTAJETE LEPŠI: Samo zdrav san obećava zdrav izgled lica!

Fudbal -

Pomislite samo- spavate i postajete lepši!

Ali to zapravo i ne mora da bude samo zamisao! Ako malo se malo istraže sve blagodeti koje nosi dobar i zdrav san postaje jasno da spavanje itekako ima uticaj na celokupni izgled osobe. Naučnici su odavno dokazali da je zdrav san neophodan u održavanju optimalnog zdravlja organizma, i izgleda lica i tela! Dokazano je i da zdrav i dobar san produžava život, umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, ublažava simptome depresije kao i da pospešuje lep i ujednačen izgled lica delujući direktno na bore i podočnjake!

DOBAR SAN I ZDRAVLJE

Dobar san deluje direktno na tri važna sistema u ljudskom organizmu: hormonalni, odbrambeni i neurološki!

Tokom spavanja imunitet se gradi i razvija boreći se neprestano za opšte zdravlje organizma. Kada se na vreme ode na spavanje i spava onoliko vremena koliko je organizmu potrebno da se oporavi obnovi istrošene zalihe energije, smanjuje se mogućnost obolevanja od gripa ili prehlade čak trostruko u odnosu na one koji ne spavaju dovoljno!

U stanju mirovanja u kojem se telo nalazi tokom sna, luče se hormoni koji driktno utiču na izgled lica i tela. Na primer hormon koji utiče na apetit i smanjuje ga. Dokazano je da osobe koje manje spavaju lakše dobijaju na telesnoj masi, odnosno lakše se goje!

Nedostatak sna direktno utiče na neurološko stanje organizma jer mozak ne može da obrađuje informacije jednako brzo kao kada je san zdrav, potpun i neometan! Nedostatak sna u hroničnom smislu smanjuje sposobnosti analize informacija, negativno utiče na pamćenje i u značajnoj meri smanjuje brzinu reagovanja, što se posebno odnosi na vozače. Tokom zdravog sna koža se obnavlja usled boljeg delovanja cirkulacije, ćelije lica bivaju zasićene amino-kiselinama koje su prirodni agenti za poranavanje bora, smanjuju podočnjake, i čine kožu lepom i glatkom. Kada se spava i lice se odmara i regeneriše. Koža se u toku sna hidrira i bogati kiseonikom čineći lice odmorno i sveže!

PODOČNJACI I ZDRAV SAN

Kao jedan od indikatora da ste neispavani, da ste u nedostatku zdravog sna su i podočnjaci! Tamni kolutovi ispod očiju, koji prikazuju taj umor na našem licu, posledica su ubrzanog i, često, nezdravog načina života i lošeg sna koji ne uspeva da nadoknadi potrošenu energiju! Podočnjaci mogu da budu i indikatori raznih bolesti, ali najčešće su uzrokovani stresom, umorom i nedostatkom sna. Kada se promene životne navike i navike spavanja, da se vodi zdraviji život, da se vodi računa o potrebi organizma za odmorom i snom, i problem podočnjaka će biti umanjen!

SEDAM NAVIKA ZA ZDRAV SAN

Jedan od najpoznatijih neurologa sa Harvarda, Patrik Fuler je objavio studiu o važnosti zdravog sna za organizam i kako da postignete zdrav san i evo njegovih saveta:

Izbegavati poslepodnevne stimulanse

Pod ovim pravilom se podrazumeva da treba izbegavati pića i hranu kaja sadrže kofein u poslepodnevnim časovima nakon 15h, jer negativno utiču na zdav san!

Redovno vežbanje

Redovno vežbanje je inače veoma važno za celokupno stanje organizma, a u ovom slučaju- dvadesetak minuta do pola sata vežbanja svakog dana pomoći će da san bude čvršći i bolji.

Izbegavanje večernjih pića

Ova studija kaže da sav alkohol koji se unese uveče u organizam direktno utiče na san, čak i ako piće stvara osećaj pospanosti, često će biti i uzrok da se san prekine. Takođe je poznato da konzumacija alkohola loše utiče na celokupno stanje organizma, posebno na lepotu i izgled kože, jer alkohol dovodi do dehidracije ćelija, samim tim i izgled lica pati, lakše se stvaraju bore i narušava izgled tena!

Atmosfera za spavanje

Jako je važno da poastoji određena atmosfera za spavanje, a to znači da je prostorija zamračena, da nema glasnih zvukova da je temperatura sobe više hladna nego topla, i tada mozak luči melatonin hormon zadužen za zdrav san!

Bez ekrana

Za san je jako važno da makar pola sata pred spavanje osoba bude izvan uticaja bilo kakvog ekrana, bez telefona, tableta, računara i televizora! Plavo i belo svetlo koje se zrači iz pomenutih aparata zavarava mozak i sprečava lučenje hormona za spavanje, pa organizam dolazi u stanje umora a ne može da zaspi!

Rutina

Važno je da postoji određena rutina odnosno navika za spavanje! Dakle da se u približno isto vreme odlazi na spavanje, pa će se u približno isto vreme i odvijati i buđenje!

Slušajte svoje telo!

Najvažniji i zadnji savet koji je doktor Fuler izneo u svojoj studiji jeste da se sluša svoje telo. Ako poznajete svoj bi ritam imaćete i zdrav san, i kada god osetite umor i tromost - spavajte!

UDOBAN NAMEŠTAJ KAO PREDUSLOV ZA DOBRO SPAVANJE

Udoban nameštaj je veoma važan za zdrav san! Kada je nameštaj kvalitetan i čvrst, tada je i položaj tela u toku sna pravilan, a to znači da će san biti bez prekida i potpun! Udoban nameštaj na kom se spava mora delovati estetski, biti ugodan i dovoljno prostran. Mora držati pospano telo u prirodnom položaju, osigurati dobru raspodelu opterećenja površine, dobro provoditi toplotu i vlagu, osigurati pristup čistom vazduhu. Razni ležaji, dušeci, kreveti, ugaone garniture moraju ispuniti zdravstvene uslove, jer loši ležaji uzrokuju loš san kao i mnoge druge probleme.

KAKO KOŽA SPAVA?

Prateći ove savete može se postići taj zdrav san koji je toliko važan za ceo organizam pa i za lepotu lica! Kako je koža tela i lica sastavljena iz malih “fabika” - ćelija, koje rade i troše se, i svakodnevno im treba energija da bi zadržale svoju formu i elastičnost. Kada telo spava i miruje tada se i ćelije regenerišu. Kada je san zdrav i potpun i ćelije su regenerisane tada je i koža lica i tela zdravija, sjajnija i elastičnija. Kako se u toku odmaranja organizma koža lica bavi prikupljanjem vlage, lice će posle sna biti i hidrirano i sveže!

Zdrav san jednako je zdravo telo i duh i lepo odmorno lice!

Kurir sport / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track