DRUŽE SE SA PUTINOM, VLASNICI SU LUKSUZA I NEOBIČNIH ŽIVOTNIH PRIČA: Upoznajte ruske MILIJARDERE koji vladaju sportom!
Foto: Profimedia, EPA / Yuri Kochetkov, AP, Printscreen YT

IMA SE MOŽE SE

DRUŽE SE SA PUTINOM, VLASNICI SU LUKSUZA I NEOBIČNIH ŽIVOTNIH PRIČA: Upoznajte ruske MILIJARDERE koji vladaju sportom!

Ostali sportovi -

Upoznajte pet ruskih milijardera koji imaju izuzetno skup hobi - svoje bogatstvo su investirali u sportske klubove.

Ališer Usmanov

Rođen je u Uzbekistanu 1953. godine. Detinjstvo je proveo u Taškentu. Pošto je planirao da jednog dana postane diplomata, seli se u Moskvu i upisuje Moskovski državni univerzitet za međunarodne odnose, gde je diplomirao međunarodno pravo 1976. godine.

Uhapšen je i osuđen zbog optužbi za prevaru i krađu socijalističke imovine u avgustu 1980. godine, a u zatvoru je proveo šest godina.

Ališer Usmanov
Ališer Usmanovfoto: Profimedia

2014. časopis Forbs ga je stavio na prvo mesto liste najbogatijih ruskih biznismena, a njegovo bogatstvo procenjeno je na 15,8 milijardi dolara. Bogatstvo je stvarao u metalnoj i rudarskoj industriji, vlasnik je najvećeg industrijskog konglomerata u Rusiji. Poseduje novine, suvlasnik je jednog od najvećih mobilnih operatera u Rusiji, ima akcije u "Apple", suvlasnik je najveće internet kompanije na ruskom govornom području...

Usmanov je izuzetno blizak sa Putinom, sa kojim se redovno sastaje.

foto: Profimedia

Usmanov je u braku sa trenerom ritmičke gimnastike Irinom Viner od 1992. godine. Nema biološku decu, pa je usvojio sina svoje supruge.

Usmanov je 2007. godine kupio akcije u fudbalskom klubu Arsenal. Navodno je 30% akcija londonskog kluba pripada ovom ruskom biznismenu.

Ališer Usmanov
Ališer Usmanovfoto: AP

Spekuliše se da je preko bivšeg partnera uzeo i 49,9 procenta akcija u Evertonu za 114,6 miliona dolara 2016. godine. Međutim, to su negirali. Pravila Premijer lige glase da ako neko poseduje 10% ili više procenata vlasništva u jednom klubu ne sme da ima akcije u nekom drugom klubu.

Sulejman Kerimov

Kerimov važi za jednog od najmisterioznijih likova iz Kremlja. Ovaj bogati Degistanac se jako retko pojavljuje u javnosti. Na Zapadu ga nazivaju "kraljem zlata" i "ruskim Getsbijem".

Rođen je u Degestanu. Još u ranom detinjstvu je ispoljio veliki talenat za matematiku. Radio je kao ekonomista, živeo sa suprugom u dvosobnom stanu i sanjao da će jednog dana zaraditi ogroman novac. San mu se i ostvario. Kada se preselio u Moskvu krenuo je njegov veliki uspon. 1997. godine je postao vlasnik 50 procenta "Vankuvo erlajnsa", poznate državne aviokompanije.

Shvatio je da je zbog posla neophodno da se bavi i politikom, pa je sa Liberalnom demokratskom partijom, ultranacionalistima odanim Kremlju, koju je predvodio Putinov prijatelj Vladimir Žirinovski ušao u Kremlj.

Sulejman Kerimov (skroz levo)
Sulejman Kerimov (skroz levo)foto: Profimedia

2001. godine je preuzeo finansijsku imperiju Andreja Andrejeva. Počeo je da kuuje donice "Gasproma"... Do 2008. godine njegovo bogatstvo iznosilo je oko 21 milijardu dolara.

Osim u novcu, Kerimov je imao pravo bogatsvo i u rudama, a posebno su zapadni partneri bili zainteresovani za zlato.

Kerimov je poznat i po raskošnim žurkama koje voli da organizuje, zbog čega ga je "Fajnenšl tajms" nazvao "ruskim Getsbijem svog vremena". Na njegovim proslavama goste su zabavljale zvezde poput Bijonse. Žurke koje su koštale i po deset miliona dolara za njega su normalna stvar.

U žižu javnosti je dospeo kada se 2006. godine sa svojim 650.000 vrednim Ferarijem slupao na šetalištu u centru Nice. Automobil se zapalio, a on je zadobio teške opekotine, zbog kojih i dan danas nosi rukavice kako bi sakrio ožiljke.

Sulejman Kerimov
Sulejman Kerimovfoto: EPA/YURI KOCHETKOV

2011. godine odlučio je da kupi fudbalski klub u svom rodnom gradu - postao je vlasnik Anžija iz Mahačkale.

Uložio je ogroman novac u klub. Brojni svetski poznati fudbaleri, poput Samjuela Etoa, obukli su dres kluba iz Dagestana. Eto je u jednom momentu bio najplaćeniji igrač na svetu. Uspeo je da dovede u Anži i legendarnog Brazilca Roberta Karlosa. Javnost je bila šokirana kada se pojavila informacija da je Karlos za rođendan na poklon dobio od gazde "bugati" vredan tri miliona dolara.

Kerimov je smanjio svoje investicije u klub. Počeli su da dovode domaće igrače što se odrazilo i na rezultate.

Mihail Prokorov

Moskvski biznismen Mihail Prokorov (50), koji se bavi i politikom, svoje sportske interese pronašao je u najboljij košarkaškoj ligi na svetu, a o njemu srpska javnost malo toga zna.

Prohorov je rođen u Moskvi gde je diplomirao na Moskovskom Institutu finansija, te je postao jedan od vodećih ruskih industrijalaca u sektoru plemenitih metala.

Mihail Prokorov
Mihail Prokorovfoto: Profimedia

Dok je radio za "Norilsk Nickel" kompanija je postala najveći svetski proizvođač nikla i paladija. Bivši je predsednik "Polyusa" najvećeg ruskog proizvođača zlata i bivši predsednik "ONEXIM Grupe". Podneo je ostavke na obe pozicije kada je ušao u politiku u junu 2011. godine.

Prebogati Rus je 2010. postao prvi neamerički vlasnik nekog NBA tima kada je preuzeo akcije kluba “Nju Džersi nets”.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 7,8 milijardi dolara i nadgledao je prelazak Netsa iz Nju Džersija u Bruklin.

On se nalazi na 14. mestu na spisku najbogatijih Rusa i okoreli je neženja. Kako tvrdi Forbs, spreman je na sve, osim da se ženi.

PRODAO NETSE ALIBABI

Mikhail Prokhorov prodao je 49 posto udela u vlasništvu Netsa Josepu Tsaiju, suosnivaču Alibabe, internet stranice za online kupovinu.

Dogovor je takav da će Tsai preuzeti kontrolu nad franšizom u sledećih nekoliko godina, javlja ESPN. Cifra za koju će naknadno prodati većinski deo kreće se oko 2,3 milijardi koliko je i procenjena vrednost kluba. Prkohorov će još četiri godine ostati na čelu kluba i biti operacioni vlasnik, ali u nekom trenutku Tsai će aktivirati opciju potpunog preuzimanja kluba.

Zanimljivo, u dogovor je isključeno pravo na "Barclays Center" u kojem Bruklin igra svoje domaće utakmice, a Prokhorov i za njega poseduje većinski deo u vlasništvu.

Roman Abramovič

Roman Abramović je sigurno najpoznatiji vlasnik fudbalskih klubova u svetu. Sa svojih 39 godina, Abramovič je ostvario mnogo toga.. Postao je najbogatiji Rus, popularni vlasnik fudbalskih klubova Čelsi i CSK Moskva, ali pre svega milijarder i kontoroverzna ličnost.

Roman je rođen u Saratovu 24. oktobra 1966. Imao je nesrećno detinjstvo, u trećoj godini ostao je bez oba roditelja. Usvojio ga je stric sa kojim je živeo do osme godine, a kasnije se seli kod bake.

Roman Abramovič
Roman Abramovičfoto: Profimedia

Njegov uspon počinje tek sa raspadom Sovjetskog Saveza i dolaskom Borisa Jeljcina na vlast. Roman Abramovič bio je jedan od prvih koji su shvatili ogromne mogućnosti biznisa sa naftom. U to vreme bilo je dovoljno nabaviti dozvolu za izvoz, kupiti naftu bilo gde u Rusiji po jako niskim cenama, pa je preprodati u inostranstvo, po svetskim. Mladi Abramovič je do kraja iskoristio tu mogućnost, tako da se već do 1994. solidno obogatio. U tom periodu imao je i sukobe sa zakonom i bio je optužen za krađu 55 cisterni sa gorivom, ali su sve optužbe protiv njega odbačene.

2003. godine Roman je odlučio da kupi Čelsi i od tog momenta krenuo je veliki uspon kluba iz zapadnog Londona.

Roman Abramovič
Roman Abramovičfoto: AP

Uložio je ogroman novac u klub, dovodio je najveće fudbalske zvezde i najpriznatije trenere na svetu. Uspeo je da pokori Premijer ligu, ali i Evropu.

Put ka ogromnom bogatstvu otvorio mu je ruski oligarh Boris Berezovski, koga je Abramovič upoznao polovinom devedesetih na jednoj zabavi. Abramovič je ušao u tzv. Familiju (grupu milijardera koja je imala veliki uticaj na ruska politička kretanja u vreme Jeljcina) i postao jedan od njenih najistaknutijih članova.Političke veze otvorile su nove, neslućene mogućnosti za biznis i brzo bogaćenje. Naftna kompanija Sibnjeft, peta po veličini u Rusiji, koju je Abramovič nedavno prodao državnom Gaspromu za 13 milijardi dolara, bila je zajednički projekat Abramoviča i Berezovskog.

ova lepotica je u vlasništvu Romana Abramoviča
ova lepotica je u vlasništvu Romana Abramovičafoto: Profimedia

Kada je za 450 miliona funti kupio Čelsi to je prilično razbesnelo Engleze. U lokalnoj štampi se moglo pročitati da će to biti još jedna skupa igračka prebogatog Rusa, da je to skandal... Abramovič ih je brzo razuverio, i dokazao da veoma ozbiljno gleda na svoju investiciju. Sa više od 150 miliona funti uloženih u pojačanja, Čelzi je od osrednjeg kluba doveo do evropskog vrha.

Vlasnik je i više luksuznih vila i apartmana širom Evrope. Poseduje pravu flotu luksuznih jahti od kojih su tri najvrednije dugačke više od sto metara, kao i nekoliko aviona, od kojih je najpoznatiji boing 767–300, sa bezbednosnim uređajima sličnim letelici A-1, u kojoj se vozi američki predsednik.

Dmitrij Ribolovljev

Jedan od retkih ruskih milijaredra koji su postali neverovatno bogati nakon post-sovjetske privatizacije privrede.

Dimitrij je od lekara postao preduzetnik, pa zatim i broker, bankar... i na kraju akcionar ruskog giganta URALKALI. Svo njegovo bogatstvo potiče od prodaje svog udela u URALKALI za oko 6,5 milijardi funti.

Dmitrij Ribolovljev
Dmitrij Ribolovljevfoto: Profimedia

Krajem 2012. godine kupio je Monako dok je bio drugoligaš. Uložio je u klub i renoviranje stadiona Luj II. Kako se Monako kasnije kvalifikovao za Ligu šampiona, ruski novac je u klub dovukao i Džejmsa Rodrigeza i Radamela Falkaa.

Dmitrij Ribolovljev
Dmitrij Ribolovljevfoto: Printscreen Yt

Međutim, razvod sa dugogodišnjom suprugom Elenom skupo je košatao Ribolovljeva ali i Monako. Njegov razvod poroglašen je za najskuplji u istoriji, nakon što je bivšoj ženi morao da isplati 2,9 milijardi funti. To se značajno odrazilo na ulaganja u klub.

Poromenila se politika poslovanja kluba, prestali su da dovode skupe zvezde i bazirali su se na prodaju svojih talenata.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track