MLADI SRPSKI VATERPOLISTA (14) U TEŠKOM STANJU: Zbog korone prebačen na VEŠTAČKU ventilaciju
Foto: Zoran Šaponjić

borba

MLADI SRPSKI VATERPOLISTA (14) U TEŠKOM STANJU: Zbog korone prebačen na VEŠTAČKU ventilaciju

Ostali sportovi -

Direktor u KBC Dragiša Mišović kovid bolnice prof. dr Vladimir Ðukić upozorio na ozbiljnu kliničku sliku kod mladih, istakavši da je među onima u teškom stanju i mladi četrnaestogodišnji vaterpolista.

U KBC "Dragiša Mišović" trenutno se leči 195 kovid pacijenta, kaže direktor te kovid bolnice prof. dr Vladimir Ðukić i navodi da je u intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata, a da je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

Ðukić je naglasio da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu.

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg momka, vaterpolistu, koji je bez pridruženih bolesti i prebačen je na veštačku ventilaciju. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu - naglasio je Ðukić.

Navodi da je u svim zemljama regiona označen crveni alarm od strane Evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, te da raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom u Španiji, Italiji, Engleskoj.

- Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenim neizmerno zahvaljujem - rekao je Ðukić.

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali je još uvek veliki broj bolesnika u intenzivnoj nezi – 60, te u pomoć “Mišoviću” dolaze i anesteziolozi i intenzivisti iz drugih ustanova.

U ovoj bolnici se trenutno leči i desetoro dece, a sa njima su i majke u ovom momentu njih osam.

- I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece sa visokom temperaturom - naveo je Ðukić i dodao da je u drugom piku javlja mnogo teža klinička slika i kod trudnica.

Kurir sport / TV Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track