HEROJ IZ KENIJE PONOVO U SRBIJI: Čovek koji je Oliveri Jevtić spasio ŽIVOT i ostao bez PRSTIJU i dalje trči MARATON!
Foto: Marina Lopičić

NEVEROVATNA PRIČA

HEROJ IZ KENIJE PONOVO U SRBIJI: Čovek koji je Oliveri Jevtić spasio ŽIVOT i ostao bez PRSTIJU i dalje trči MARATON!

Ostali sportovi -

Stenli Kipruto tletičar iz Kenije pobednik je polumaratona u Čačku,

On je srpskoj javnost poznat od momenta kada se pročula priča da je Oliveri Jevtić i njenom treneru spasio život u ratom zahvaćenoj Keniji, zbog čega su mu čak i odsekli prste na ruci.

Sve se dogodilo 2007 godine u Keniji su izbili nemiri i građanski rat, a u to vreme srpska atletičarka Olivera Jevtić i njen trener Slavko Kuzmanović su bili tamo na pripremama.

foto: Printskrin

Nastao je haos, Olivera i njen trener nisu znali kako da napuste zemlju i tu im je Kipruti pomogayo

"Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba - ispričao je Kenijac.

foto: Fonet

Cele priče u detalje se seća i Slavko Kuzmanović Oliverin trener

" Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli" seća se Slavko Kuzmanović.

"Olivera se pripremala za Olimpijadu, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju."

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

"Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka", prisetila se Olivera Jevtić

- Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad - nastavlja Slavko.

Tek kad su stigli u Srbiju saznali su šta se desilo sa njihvim spasiocem.

- Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji - prepričava Stenli Kipruti.

On je kasnije u više navrata dolazi u Srbiju i bio gost Olivere Jevtić u Užicu gde je trenirao sa njom i njenim trenerom, a ove godine je došao i na polumaratonsku trku u Čačak.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track