JOSIPOVIĆU SU SE DIVILE JUGOSLAVIJA I AMERIKA Holifild mu pobegao sa finala, ustao iz mrtvih posle atentata, pretukao Halida VIDEO
Foto: Printskrin

Burna biografija

JOSIPOVIĆU SU SE DIVILE JUGOSLAVIJA I AMERIKA Holifild mu pobegao sa finala, ustao iz mrtvih posle atentata, pretukao Halida VIDEO

Ostali sportovi -

Anton Ante Josipović, legenda jugoslovenskog boksa, rođen je na današnji dan 1962. godine u Banja Luci.

Osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Los Anđelesu 1984. godine, a bio je i prvak Balkana u poluteškoj kategoriji i sve do sredine devedesetih profesionalno se bavio boksom.

Svakako najsjajniji detalj iz karijere je pomenuta medalja na Olimpijskim igrama. Pod vođstvom selektora Mate Parlova, Josipović je lako rešavao rivale i stigao do finala. Tamo je trebao da boksuje protiv slavnog Ivandera Holifilda, ali je Amerikanac diskvalifikovan u polufinalu pošto je protivnika udario posle znaka stop, pa je Ante zlatom obradovao celu Jugoslaviju. Josipović je na pobedničkom postolju napravio sjajan gest zbog čega mu se divila cela Amerika - pozvao je Amerikanca da mu se pridruži na vrhu.

Po završetku karijere, na njega je izvršen atentat, koji je preživeo iako je pogođen sa dva metka. To se desilo u Banja Luci. Josipović je preživeo, iako je bio klinički mrtav. Kako je davno izjavio, doktori su ga izvukli iz kome i spasli život, a tada je čak i Holifild ponudio pomoć. Zbog doktora je odlučio da će do kraja života živeti u Banja Luci.

A boksom je počeo da se bavi zbog Marijana Beneša, svog sugrađanina. Beneš je bio velika zvezda i tadašnji klinci su trčali da ga vide.

Još jedna priča iz njegove karijere je priča o tome da mu Halid Muslimović duguje novac.

-Halid je bio oženjen Melinom Čivljak, a ja njenom sestrom Irenom. On je meni bio menadžer, organizovao mi je bokserske mečeve, imao sam poverenje u njega. Kad je otvorio izdavačku kuću „Haliks“, ubrzo je ovde počeo rat, pa smo otišli u Beč, nismo ni mogli da se vratimo u Bosnu - rekao je svojevremeno Josipović za Kurir.

Na nagovor Muslimovića, Ante je tada uložio oko pola miliona maraka u opremu za proizvodnju kaseta i ploča za potrebe „Haliksa“, s tim da se posao obavlja u inostranstvu.

-Takav je dogovor. Angažovao sam se da kamionom prevezem tu opremu u Švajcarsku, pa nam to nisu dozvolili na carini i onda smo odlučili da posao radimo u Austriji. Ali Halid je naprasno, bez mog pristanka, odlučio da se oprema odveze u Prijedor. Naravno, čim je to stiglo u Bosnu te 1992, odmah je sve otišlo u vazduh, rat je bio u jeku.

Prvi susret između Halida i Ante nakon ovog događaja desio se tek 2000. godine.

- Sreo sam ga u kafani u kojoj je pevao i izlupao sam ga. To su novine objavile, pa je Halid tužio novinare, ali su oni pozvali mene da svedočim. Ja odem i kažem: „Jesam, tukao sam ga. Novine su objavile istinu“, i Halid izgubi na sudu. Posle toga mi prilazi i kaže: „Pa što si priznao, mogli smo da naplatimo pare od redakcije i da ih podelimo“? Eto, takav je to čovek - govorio je Josipović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track