SALTO SMRTI: Izvela je OPASNU vežbu koju su MORALI DA ZABRANE! Pola veka niko nije uspeo da ZADIVI SVET kao čudesna Olga (VIDEO)
Foto: Profimedia

o ovome se i danas priča

SALTO SMRTI: Izvela je OPASNU vežbu koju su MORALI DA ZABRANE! Pola veka niko nije uspeo da ZADIVI SVET kao čudesna Olga (VIDEO)

Ostali sportovi -

Beloruska gimnastičarka Olga Korbut zasluženo nosi titulu najbolje svih vremena u ovom sportu.

Pre gotovo pola veka, na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, tada 17-godišnja takmičarka iz SSSR-a raspametila je planetu svojim nastupom.

Olga je u Minhenu osvojila tri zlata i jedno srebro, a upravo ta srebrna medalja koju je osvojila na dvovisinskom razboju na neki način je obeležila njenu karijeru. Iako je u karijeri osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama, Olga je najbolji nastup izvela kod osvajanja srebrnog odličja.

Olga Korbut
foto: Profimedia

Naime, sjajna gimnastičarka je napravila nešto lošiji rezultat u kvalifikacionoj rundi (9.650) i bila je u velikom zaostatku za vodećom Karin Janc. Znala je da u finalnoj rundi mora da izvede nešto posebno, kako bi popravila utisak. U finalu je zadivila svet, izvela je nešto spektakularno, nešto što niko nikada nije video u ovoj disciplini.

Olga Korbut
foto: Profimedia

Bio je to čuveni "Korbut flip", potez koji je zbog velike opasnosti kasnije zabranjen!

Olga je letela, prelazila je sa pritke na pritku, izvodila munjevite okrete i u jednom momentu učinila je nešto neviđeno. Stala je uspravno na višoj pritki, gledala ka nižoj, skočila salto unazad i uhvatila se rukama za višu pritku. Vežbu je okončala besprekornim skokom. BIo je to istorijski trenutak, nešto što nikada nije viđeno u ovom sportu. U dvorani su krenule ovacije, trajale su nekoliko minuta, publika je bila u transu.

Sudije su tada donele kontroverznu odluku. Najbolju izvedbu ikada "nagradili" su ocenom 9.800. Publika je očekivala čistu 10, a kasnije su i stručnjaci tvrdili da je ovo bio nastup za 10. Sa tribina se čulo negodovanje, zvižduci, sudije su bile pod ogromnim pritiskom... ali do promene odluke nije došlo. Istina, čak i da je dobila 10, Olga ne bi uspela da osvoji zlato, jer je u kvalifikacijama imala loš rezultat.

Potez koji je izvela doneo joj je svetsku slavu, svi su pričali o "Korbut Flip-u".

"Bilo je neverovatno! Jedan dan sma bila niko i ništa, a već sledećeg sam svetska zvezda", izjavila je kasnije Olga.

foto: Profimedia

Ubrzo po završetku Igara, Svetska gimnastičarska federacija odlučila je da zabrani “Korbut Flip” potez, smatrajući ga veoma opasnim. Mišljenje ljudi iz federacije je bilo da je taj potez nebezbedan i da ukoliko bi gimnastičarke krenule masovno da ga izvode, postoji velika opasnost da neka od njih doživi tešku povredu.

foto: Profimedia

Olga je karijeru završila u 22 godini.

Pogledajte kako izgleda poređnje nastupa dve najveće gimnastičarke Olge Korbut i Nađe Komaneči:

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track