Divac: MOK nam dodelio medalje

Divac: MOK nam dodelio medalje

Ostali sportovi -
Prema rečima Vlada Divca priča sa medaljama je veoma jasna

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je danas da mu je žao što se u javnosti "prebrojavaju medalje" umesto da se priča o mladim šampionima koje zemlja ima.

"Žao mi je sto se priča o tome i ne znam koji je poriv naše nacije da umanjemo sve ono što ova zemlja ima. A imamo velike šampione, mlade, koji su pokazali u Londonu veliki potencijal, mislim na Milicu, Ivanu, Velju... mlade ljude koji kreću putevima prethodnika Kićanovića, DŽajića, danas Novaka i treba ih podržati", rekao je Divac Tanjugu.

Prema njegovim rečima priča sa medaljama je veoma jasna.

"Nacionalni olimpijski komitet Srbije ne traži te medalje, one su dodeljene nama kao nekome ko ima kontinuitet, naš olimpijski komitet osnovan je 1910. godine i kao takav funkcioniše do danas. Svi oni koji su bili deo toga su uz nas bili priznati i kada su krenuli u samostalnost MOK ih je prepoznao kao nezavisne i oni su krenuli od nule. Mi trajemo već 100 godina, MOK nam je dao identitet, a ne vlasništvo nad medaljama", objasnio je Divac.

Medalje su, kako je naveo, vlasništvo sportista.

"I ja imam dve srebrne medalje, iz Seula i Atlante. One su moje, ali pripadaju nacionalnom komitetu Srbije. Uostalom, predsednik MOK Žak Rog nam je na proslavi 100 godina OKS u novembru 2010. poželeo osvajanje 100. medalje u Londonu. OKS ne spori da su među osvajačima tih medalja i pripadnci drugih naroda bivše države, šta više na toj istoj proslavi kao naši specijalni gosti, na bini sa osvajačima medalja bili su i Jure Franko i Miroslav Cerar. Navešću i primer Jasne Fazlić, koja je izgubila medalju i jedini način da od MOK-a zatraži duplikat bilo je da se obrati OKS", istakao je Divac.

Međunarodni olimpijski komitet vidi OKS kao legitimnog naslednika nacionalnih komiteta svih država u kojima je Srbija bila u poslednjih 100 godina i zato su OKS pripisane sve medalje osvojene u vreme SFRJ, bez obzira na nacionalnost osvajača.

Četvorka za nas!Prvi čovek OKS Vlade Divac zadovoljan je učinkom naših sportista na Olimpijskim igrama u Londonu.- Ako bih ocenio naš učinak u Londonu brojkama od jedan do pet, ja bih rekao četiri, iz prostog razloga što smo bili bolji u odnosu na prethodni period. Da smo mogli bolje, mogli smo, u nekim delovima nismo imali ni sreće, ali smo i te kako zadovoljni rezultatom, pošto, osim srebrnih i bronzanih medalja, u našoj riznici posle 12 godina imamo i zlato Milice Mandić - rekao je Divac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track