BLISTAV POČETAK SRBIJE NA EP: Teodora Vukojević šampionka Evrope, Zorani Arunović srebro! Danas se nastavljaju borbe za medalju
Foto: Streljački Savez Srbije

STRELJAŠTVO

BLISTAV POČETAK SRBIJE NA EP: Teodora Vukojević šampionka Evrope, Zorani Arunović srebro! Danas se nastavljaju borbe za medalju

Ostali sportovi -

Srpski strelci su u velikom stilu otvorili učešće na Evropskom seniorskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Hamaru. Prvog dana osvojili su dve medalje.

Mlada Teodora Vukojević je osvojila zlato puškom. Zorana Arunović se okitila srebrom pištoljem.

U finale se plasirao i olimpijski vicešampion pištoljem Damir Mikec, koji je zauzeo peto mesto. Nijanse su ga delile od prolaza među četvoricu najboljih i od nastavka borbe za medalje.

Malo je nedostajalo da Srbija u sva četiri finala prvog dana ima predstavnike. Milenko Sebić je zauzeo 11.mesto u kvalifikacijama vazdušnom puškom. Bio je samo 0,7 krugova daleko od osmog mesta i finala.

Dan počeo srpskom himnom

Već posle prve discipline programa slušala se himna „Bože pravde“, jer prvo finale bilo je nadmetanje dama puškom, u kome je do titule šampiona došla Teodora Vukojević.

Naša reprezentativka , koja će za desetak dana napuniti 19 godina, je odlično gađala tokom celog takmičenja. U meču za zlato pobedila Francuskinju Ošen Miler, koja je branila titulu osvojenu lane u Osijeku.

Teodora Vukojević je u kvalifikacijama „ubila“ 630,5 krugova. Preciznija od nje bila je Milerova, koja je poput Vukojevićeve još uvek juniorka, a zabeležila je 634,2 kruga - novi seniorski i juniorski evropski rekord. Srbiju su još predstavljale Andrea Arsović, koja je zauzela 22.mesto i Sanja Vukašinović, koja je takmičenje završila na 56.poziciji.

Vukojevićeva je kao drugoplasirana u kvalifikacijama gađala u drugoj grupi prve faze finala.

Od početka su se izdvojile naša reprezentativka i Džanet Heg Dueštad (Norveška). Posle desete serije kao četvrtoplasirana ispala je Dankinja Ibzen. Dva hica kasnije sve je bilo rešeno. Na prvom mestu je bila Dueštadova, Vukojevićeva na drugom, a trećeplasirana Paula Grande iz Španije nije imala šanse da stigne srpsku i norvešku reprezentativku, pa je takmičenje u grupi završeno. Vukojevićeva i Dueštadova su prošle među četiri najbolje.

Uz Srpkinju i NorvežankuVukojevićevu i Dueštadovu, u grupi za medalje bile su Francuskinja Miler i Džesi Kaps (Belgija). Prošle godine, Milerova je osvojila titulu prvaka Evrope, Kapsova srebro, dok je Dueštadova bila četvrta na Olimpijskim igrama. Naša reprezentativka je već plasmanom među četiri najbolje ostvarila najveći uspeh u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji.

Iako je bila najneiskusnija u grupi, Vukojevićeva je kontrolisala meč, sredinom takmičenja preuzela čelnu poziciju i na kraju kao prva ušla u meč za zlato sa Milerovom. Belgijanki Kaps je pripala bronza.

Srpska reprezentativka, članica kragujevačkog „Čika Mate“, je dominirala u meču za zlato, u kome posle svakog hica takmičarka sa boljim rezultatom dobija dva poena, a ukoliko su izjednačene svaka osvaja po bod.

Posle deset hitaca Teodora je vodila 15:5 i još jedan poen joj je nedostajao da osvoji zlato. Međutim, Francuskinja je uspela da se vrati, osvojila šest poena za redom i smanjila na 11:15. Ipak, u 14. seriji, Teodora je bila za nijansu preciznija od rivalke – pogodila je 10,7, a Francuskinja 10,6 krugova, dovoljno da dobije nova dva poena za trijumf 17:11.

Drama u borbi za zlato dama pištoljem

Blistav niz srpskih strelaca prvog dana nastavila je Zorana Arunović, osvajanjem srebrne medalje vazdušnim pištoljem. Tako je došla do svog ukupno 19. odličja na šampionatima Evrope, četvrtog u pojedinačnoj konkurenciji.

U uzbudljivoj borbi za zlato od Zorane je za nijansu uspešnija bila Ukrajinka Olena Kostevič.

Arunovićeva je u finale ušla sa šestog mesta u kvalifikacijama, u kojima je Brankica Zarić zauzela 20, a Jasmina Milovanović 45. mesto.

Zorana je odlično odradila posao u prvoj fazi finala, u Grupi 2. Skoro stalno je bila u vođstvu i kao prvoplasirana prošla u grupi za medalje zajedno sa Silvijom Štajner (Austrija).

Uz Zoranu i Austrijanku u drugu fazu finala prošle su Olena Kostevič (Ukrajina) i 20-godišnja Kamil Jedrzejevski (Francuska). Sve četiri takmičarke, pa i najmlađa Jadrzejevski iza sebe imaju mnogo finala na velikim takmičenjima.

Naša reprezentativka je u grupi za medalje nastavila u istom ritmu kao i u prethodnoj fazi. Stalno je bila na prvoj ili drugoj poziciji. U meč za zlato je ušla sa drugog mesta, iza nekadašnje olimpijske šampionke Olene Kostevič. Bronza je pripala Štajnerovoj.

Duel za zlato je bio dvoboj dve velike rivalke, ali i prijateljice. Zorana je sjajno počela i povela sa 7:1. Međutim, Kostevičeva je napravila preokret i posle 11. serije prvi put povela – 12:10. Arunovićeva je odmah izjednačila na 12:12. Ukrajinka je 13.hicem bila preciznija i došla do „meč lopte“ – 14:12. Nije se Zorana predala, izjednačila je na 14:14. S obzirom da pobeđuje stakmičarka koji prvi skupi 16 poena, došao je trenutak odluke. U 30.seriji, Kostevičeva je „ubila“ 10,2 kruga, a Arunovićeva samo 0,2 manje i od srca čestitala na pobedi Ukrajinki, koja je na kraju zaplakala. Emocije zbog pobede i dešavanja u njenoj zemlji su bile izmešane.

Mikec stao zbog pola poena zaostatka

Takmičarski prebogat prvi dan završen je u večernjim časovima nadmetanjem muškaraca pištoljem.U kvalifikacijama je najprecizniji bio Damir Mikec, pogodivši 584 kruga. Duško Petrov je zauzeo 20, a Dimitrije Grgić 34. mesto.

Mikecovi rivali u Grupi 1 prve faze finala bili su Nemac Robin Valter, Mađar Mikloš Tartai i Letonac Lauris Straumanis. Od početka se vodila izjednačena trka, sa mnogo preokreta. Posle desetog hica kao četvrtoplasirani je ispao Straumanis.

Pred poslednju, 15. seriju, Valter je imao 41, Tatrai 37,5 a Mikec 36 poena. Nemac je osigurao prolaz dalje, a poslednji hitac je odlučivao da li će mu se pridružiti Srbin ili Mađar. Mikec je poslednjim hicem pogodio sjajnih 10,7 krugova, Tatrai 10,0, ali „presudio“ je Valter koji je zabeležio 10,8. Tako su u poslednjoj seriji Nemcu pripala četiri poena za najbolji hitac, Srbinu tri, a Mađaru dva, pa je konačan plasman bio: Valter 44, Tatrai 39,5 i Mikec 39 poena. Samo pola poena je razdvojilo Tatraija i Mikeca!

Naš strelac je u konačnom plasmanu zauzeo peto mesto, jer je u kvalifikacijama bio uspešniji od trećeplasiranog iz Grupe 2, Čeha Pavela Šejbala.

Valter je osvojio zlato, pobedivši branioca titule Juraja Tuzinskog u uzbudljivom meču za zlato. Bronza je otišla Tatraiju.

U takmičenju vazdušnom puškom za muškarce, najuspešniji srpski strelac bio je Milenko Sebić koji je pogodio 627,0 krugova. Od finala ga je delilo sedam desetih delova kruga. Lazar Kovačević je završio na 24, a Milutin Stefanović na 26.poziciji.

Ambasador Petrović uz strelce

Uz spske strelce tokom svih finala bio je ambasador Srbije u Norveškoj Dragan Petrović, koji je imao mnogo razloga da bude ponosan na rezultate naših reprezentativaca.

Prvog dana podeljeno je 12 medalja, a samo dve zemlje su osvojile više od jednog odličja. Prvo i drugo mesto u bilansu medalja sa po jednim zlatom i srebrom dele Srbija i Slovačka.

Evropsko prvenstvo se nastavlja u subotu, takmičenjem miks parova.

(Kurir sport/SSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track