IRANSKA SPORTISTKINJA NASTUPILA BEZ HIDŽABA: Režim joj zapretio, sad mora da uradi OVO! Snimci uplakanog brata obišli planetu
Foto: Profimedia

IRANSKA SPORTISTKINJA NASTUPILA BEZ HIDŽABA: Režim joj zapretio, sad mora da uradi OVO! Snimci uplakanog brata obišli planetu

Ostali sportovi -

Na takmičenju u sportskom penjanju u Južnoj Koreji Elnaz Rekabi pojavila se bez hidžaba, a mnogi su njen potez protumačili kao otpor iranskom režimu u jeku građanskih protesta koji se odvijaju širom zemlje, ali i kao izraz borbe za slobodu i prava žena.

Nedugo nakon toga, na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi uplakani Davud Rekabi, brat sportiskinje. On se nalazio ispred srušene kuće s razbacanim medaljama na podu.

Novinska agencija Tasnim je potvrdila da je kuća porodice Rekabi srušena, međutim ne zbog osvete vlasti, već zato što porodica nije imala važeće dozvole za njenu izgradnju, a tvrde da se rušenje dogodilo pre takmičenja u Južnoj Koreji, preneo je "BBC".

Pomenuti izvor je naveo i da je iranska sportiskinja naterana da se izvini zbog nenošenja hidžaba i da su ona i njena porodica dobili pretnje za slučaj da to ne uradi.

Elnaz Rekabi
foto: Profimedia

- Nenošenje hidžaba na natjecanju u Južnoj Koreji nije bilo namerno, radilo se o lošoj odluci. Nisam očekivala da će me pozvati na penjanje - rekla je Elnaz Rekabi nakon takmičenja.

Rekabi je dočekana na aerodromu po povratku iz Južne Koreje kao heroj. Veliki broj Iranaca se skupio da joj pruži podršu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track