TRENER ZLOSTAVLJAO DŽUDISTKINJE: Šamarao ih i tukao drvenim mačevima

Neviđeni skandal

TRENER ZLOSTAVLJAO DŽUDISTKINJE: Šamarao ih i tukao drvenim mačevima

Ostali sportovi -
Selektor japanske džudo reprezentacije koristio metode fizičkog zlostavljanja kako bi džudistkinje ostvarile još bolje rezultate

TOKIO - Članice japanske olimpijske džudo reprezentacije iznele su u javnost šokantne detalje neviđene torture koje je prema njima primenjivao selektor Rjudži Sonoda. Japanske sportistkinje su se požalile Olimpijskom odboru da ih je trener sve vreme šamarao, tukao drvenim mačevima koji se koriste za borilačku veštinu kendo, a osim toga ih je terao da nastupaju i kada su bile teže povređene.

Zanimljivo, japanske džudistkinje su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojile tri medalje, po jedno zlato, srebro i bronzu.

Jednako skandalozna je i reakcija Japanskog džudo saveza, koji je zapretio da će sankcionisati Sonodu uloliko se pritužbe ponove.

"Dobili smo pritužbe da je gospodin Sonoda fizički zlostavljao članice reprezentacije. Istražili smo slučaj i saznali kako su optužbe uglavnom tačne. On i ostali treneri će morati da isprave svoje metode i biće teško kažnjeni ako se nešto ovako ponovi", stav je džudo saveza Japana.

Sam selektor Rjudži Sonoda nije negirao optužbe.

"Do sada sam mislio da sve radim kako treba i činilo mi se da to funkcioniše. Ali, popraviću metode mog rada."

Japan potresa skandal oko fizičkog kažnjavanja jednog košarkaša srednjoškolca, koji je zbog toga odlučio da izvrši samoubistvo. U Japanu je od 1947. godine zabranjeno fizičko kažnjavanje od strane bilo kakvih učitelja.

Sličan skandal je potresao zemlju 2007. godine kada je sumo rvač umro zbog strašnog fizičkog kažnjavanja koji je trpio od svog trenera a koji je verovao da je to jedini način da od njega napravi šampiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track