JEDINI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA OKS: Ivan Todorov vodi u nove pobede!
Foto: Dado Đilas

Dosadašnji potpredsednik zameniće Vlada Divca

JEDINI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA OKS: Ivan Todorov vodi u nove pobede!

Ostali sportovi -

Usvojene liste kandidata za predsednika, Izvršni i Nadzorni odbor Olimpijskog komiteta Srbije, a izborna sednica Skupštine zakazana za 28. decembar

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je juče konačne liste kandidata za predsednika, Izvršni odbor i Nadzorni odbor Olimpijskog komiteta Srbije i doneo odluku o zakazivanju izborne sednice Skupštine OKS za 28. decembar.Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije i poslednjih osam godina potpredsednik OKS, biće jedini kandidat za predsednika. Izvršni odbor utvrdio je kandidaturu Todorova na osnovu zaključka izborne komisije kojim je ustanovljeno da ispunjava sve uslove koje propisuje član 35, stav 2, Statuta Olimpijskog komiteta Srbije.

Radi se... Izvršni odbor OKS
Radi se... Izvršni odbor OKS

Ovo praktično znači da će Vlade Divac ustupiti svoje mesto dosadašnjem potpredsedniku, i to nakon dobrog rada u prethodna dva olimpijska ciklusa, praćenog sjajnim rezultatima naših sportista na najvećim svetskim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. U Brazilu je Srbija stigla do osam odličja, što spada u vanserijska ostvarenja kad se uzme u obzir veličina i ekonomska moć naše države.Izvršni odbor usvojio je listu od 16 kandidata za članove Izvršnog odbora, odnosno listu od pet kandidata za članove Nadzornog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Na sednici je usvojen i predlog izveštaja o radu za olimpijski ciklus Rio 2016 (2012-2016), koji će biti upućen na usvajanje Skupštini OKS.Dan Olimpijskog komiteta Srbije biće održan 29. decembra, a tom prilikom tradicionalno će biti proglašeni najuspešniji sportisti, ekipe i treneri u olimpijskoj 2016. godini. Olimpijski komitet Srbije će, prema odluci Izvršnog odbora, nominovati Marinu Maljković, selektora ženske košarkaške reprezentacije, za trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta „Žene i sport“ za 2017. godinu.

DIVČEVA OSTVARENJA- Na dan izbora novog predsednika prestaje mandat aktuelnom predsedniku OKS Vladu Divcu, koji je na toj funkciji od februara 2009. godine.- Za dva olimpijska ciklusa, koliko je Vlade Divac na čelu olimpijske kuće, ostvaren je značajan pomak na mnogim poljima.- U ovom periodu višestruko je uvećan budžet za programsko finansiranje kategorisanih sportista, kako sredstvima dobijenim od Ministarstva omladine i sporta, tako i onim obezbeđenim od sponzorskog pula OKS.- Broj kompanija članica sponzorskog pula u olimpijskom ciklusu Peking bio je 13, a u olimpijskom ciklusu Rio 23.- U ciklusu Rio pokrenut je i razvojni program OKS, sa ciljem da se identifikuju i podrže talentovani mladi sportisti. U okviru ovog programa razvijao se veliki broj sportista koji su u međuvremenu stasali u vrhunske, a među njima su Tijana Bogdanović, Viktor Nemeš, Nemanja Majdov, Tamaš Kajdoči...- Rezultati sportista Srbije, odnosno broj medalja osvojenih na evropskim i svetskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama, u evidentnom su porastu.- Zbog svog zalaganja i predstavljanja OKS na međunarodnoj sceni, Vlade Divac je izabran za člana Izvršnog komiteta Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, kao i člana komisije za okruženje sportiste Međunarodnog olimpijskog komiteta. Na završetku Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Vladu Divcu je uručen orden MOK, a u obrazloženju odluke rečeno je da je nakon završetka sportske karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, da je doprineo razvoju olimpijskog pokreta i, pre svega, razvoju olimpijskog sporta u Srbiji.

Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track