NOLE ŠAMPION SKINUO PROKLETSTVO BROJA 13: Đoković pregazio Andersona za četvrtu titulu na Vimbldonu i povratak u TOP 10 (VIDEO)
Foto: Reuters

BORBA ZA TROFEJ

NOLE ŠAMPION SKINUO PROKLETSTVO BROJA 13: Đoković pregazio Andersona za četvrtu titulu na Vimbldonu i povratak u TOP 10 (VIDEO)

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je po četvrti put u karijeri postao šampion Otvorenog prvenstva Engleske!

1 / 25 Foto: Reuters

On je u finalu Vimbldona savladao Kevina Andersona iz Južne Afrike 6:2, 6:2, 7:6.

Đoković je dan posle epskog dvodnevnog okršaja sa Rafaelom Nadalom uspeo lako da savlada rivala, koji je posle šest i po sati u polufinalu savladao Džona Iznera, a pre toga na isti način, ali za kraće vreme i Rodžera Federera.

Prva dva seta bila su gotovo identična. Novak je u prvim gemovima napravio brejk, koji je kasnije dupklirao, tako da je lako uspeo da osvojio setove sa po 6:2.

U trećem, setu, Anderson je opustio ruku. Počeo je da pagađa servis i udarce, što je Đokovića primoralo da čak šest puta spasava brejk lopte, koje su u pet slučajeva bile i set lopte za igrača iz Južne Afrike. taj deo igre rešen je u dodatnom 13. gemu rezultatom 7:3.

Đoković se ovom pobedom vratio u prvih deset tenisera sveta, pošto će od ponedeljka zauzimati 10. mesto na ATP listi.

foto: Reuters

Treći set

7:6 - Novak je osvojio 13. Gren slem titulu

6:6 - Kakva drama! Novak je tri puta spasao set lopte Andersona i na kraju je uspeo da uvede set u dodatni gem

5:6 - Anderson je dobio gem bez izgubljenog poena

foto: Reuters

5:5 - Novak je napravio tri duple greške u gemu u kojem je spasao dve brejk lopte, koje su ujedno bile i set lopte za Andersona. Bilo je baš dramatično

4:5 - Anderson se ohrabrio! Izlazi na mrežu, pogađa servis...

4:4 - Novak je spasao brejk loptu i u igri na razliku lišio Andersona prvog brejka u finalu

3:4 - Sa tri asa Anderson ne da šansu Đokoviću

3:3 - Svih 12 poena na svoj servis Đoković je dobio

2:3 - U prva dva seta Anderson je posle pet gemova imao dva brejkka zaostataka. Sada deluje znatno sigurnije i Novak još nije imao šansu za brejk

foto: Reuters

2:2 - Četvrtim asom Đoković je dobio gem bez izgubljenog poena

1:2 - Anderson je opušten, igra mnogo bolje

1:1 - Novak je izgubio samo jedan poen u servis gemu

0:1 - Prvi put u meču Anderson je poveo, a sva tri puta je servisom otvarao set

foto: Reuters

Treći set

6:2 - Novak je završio i drugi deo posla, iako je Anderson imao prvu brejk loptu u meču

5:2 - Novak je lako prepustio gem rivalu

5:1 - Prvi put se na Novakov servis igralo na razliku, ali brejk lopte nije bilo

foto: Reuters

4:1 - Gotovo preslikan prvi set! Drugi bejk Đokovića, Andersonova igra se potpuno raspala

3:1 - Dva vinera i dva servisa za sigurno vođstvo

2:1 - Posle mnogo muke Anderson je uspeo da osvoji gem, tokom kojeg mu je i loptica ispadala iz čepa

2:0 - Đoković ne daje ni najmanju šansu protivniku da se vrati u meč. Uz to Anderson ima problem sa rukom

foto: Reuters

1:0 - Anderson je tražio čelendž, ali je "sokolovo oko" pokazalo da je loptica zakačila liniju i da je Novak iskoristio prvu brejk loptu u drugom setu i odmah oduzeo servis rivalu

Drugi set

6:2 - Anderson nema rešenje za Đokovićeve promene ritma tokom poena, prvi set je završen

foto: Reuters

5:2 - Anderson je u pauzi između gemova razgovarao sa fizioterapeutima, ali nije imao nikakvu pomoć

5:1 - Anderson ne može da odgovori na brzinu i preciznost Novakovih udaraca

4:1 - Iako je Anderson na 0:30 iz drugog servisao pogodio as, Novak je greškama rivala došao do duplog brejka

3:1 - Anderson nema rešenje za Đokovićeve forhende

2:1 - Anderson je počeo da pogađa prvi servis i osvojio je prvi gem

2:0 - Novak je potvrdio prednost

1:0 - Savršen početak! Novak odmah pravi brejk, što protiv servera kao što je Anderson nije jednosrtavno, jer zbog visine ima veoma jak servis

Prvi set

I Đoković i Anderson su do završne predstave londonskog gren slema stigli posle antologijskih polufinala. Teniser iz Južne Afrike pobedio je u petak Amerikanca Džona Iznera posle šest sati i 35 minuta borbe - 3:2 (7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24).

Srbin je meč sa Rafaelom Nadalom počeo u petak uveče, a završio ga u subotu popodne. Ukupno, trajao je pet sati i 15 minuta, a Nole je bio uspešniji posle drame, zabeleživši 27. pobedu nad Špancem u njihovom 52. okršaju - 3:2 (6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8).

Ta dva meča su najduža polufinala u istoriji Vimbldona. Da li je time najavljeno i spektakularno finale? Đoković i Anderson sastajali su se šest puta, a srpski teniser je zabeležio pet pobeda. Poraz je doživeo samo u njihovom prvom duelu, davne 2008. godine u Majamiju. Od tada, gde god je sreo godinu dana starijeg kolegu iz Južne Afrike, položio ga je na pleća. U naredna četiri okršaja Nole mu nije dozvolio ni set da osvoji, a onda ga je Anderson propisno namučio 2015. na Vimbldonu, što im je bio drugi susret u „Sveengleskom klubu“ (prethodno 2011. Đoković pobedio 3:0). Srbin je na putu osvajanja trećeg, i zasada poslednjeg trofeja na Vimbldonu, odigrao pet setova sa Južnoafrikancem napravivši veliki preokret – 6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5.

Anderson je trenutno osmi, a Đoković 21. igrač sveta, s tim da će se Novak, ako trijumfuje danas, vratiti u TOP 10 na ATP listi.

Novak je na putu do finala redom rušio Tenisa Sandgrena 3:0, Horasija Zebaljosa 3:0, Kajla Edmunda 3:1, Karena Hačanova 3:0, Keija Nišikorija 3:1 i Nadala 3:2. Kevin je bio bolji od Norberta Gombosa 3:0, Andreasa Sepija 3:1, Filipa Kolšrajbera 3:0, Haela Monfisa 3:1, a pre duela sa Iznerom, u četvrtfinalu je načinio čudo protiv Rodžera Federera. Gubio je 0:2, suočio se sa meč loptom za Švajcarca u trećem setu (kod 4:5), a onda je napravio spektakularan preokret - 2:6, 6:7, 7:5, 6:4, 13:11!

Anderson u karijeri ima samo jedno gren slem finale, i to prošle godine na US openu, gde je lako poražen od Nadala 3:6, 3:6, 4:6. U karijeri je osvojio četiri ATP titule. Đoković ima 68 trofeja, od kojih 12 sa gren slemova. Na 13. čeka od Rolan Garosa 2016. Nadamo se da će prokletstvo broja 13 skinuti upravo danas i nastaviti da juri najbolje po broju pehara sa četiri najznačajnija turnira.

Novak na „večnoj listi“ deli četvrto mesto sa Australijancem Rojom Emersonom, a ispred njih su neprikosnoveni Federer sa 20 gren slem titula, Nadal sa 17 i Pit Sampras sa 14. (Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track