LINTA ČESTITAO ĐOKOVIĆU, ALI... Pored pohvala za osvajanje Vimldona, objasnio šta znače uniforme Hrvata na Mondijalu
Foto: Reuters

Reakcija

LINTA ČESTITAO ĐOKOVIĆU, ALI... Pored pohvala za osvajanje Vimldona, objasnio šta znače uniforme Hrvata na Mondijalu

Tenis -

Uz čestitke Novaku Đokoviću za osvojeni pehar u Vimbldonu, a ne sporeći njegove sportske kvalitete, Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kritikovao je teniskog šampiona zbog izjave kojom je poručio da će u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu navijati za Hrvatsku.

U saopštenju dostavljenom medijima Linta kaže da bi Đoković trebalo da zna da su fudbaleri Hrvatske četiri utakmice za redom na Svetskom prvenstvu u Rusiji igrali u rezervnim crnim dresovima koji neodoljivo podsjećaju na ustaške uniforme iz NDH.

Kaže i da je takve dresove predložio bivši reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić "koji je postao posebno popularan u Hrvatskoj kada je 2013. godine, poslije utakmice baraža Hrvatske sa Islandom, zajedno sa 30.000 Hrvata na Maksimiru uzvikivao ustaški pozdrav - za dom spremni".

Linta ocenjuje da je reč o najdirektnijem mešanju sporta i politike, te ističe da Hrvatska još nije zvanično osudila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kroz donošenje Deklaracije u Hrvatskom saboru, niti je to učinila Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH.

foto: Zorana Jevtić

Nabrajajući pripere koji svedoče o tome da su za današnju Hrvatsku ustaše u suštini tzv. domoljubi i borci za slobodu hrvatskog naroda, a ne zločinci i najveća ljaga i sramota u hrvatskoj istoriji zbog počinjenog genocida, Linta poručuje da je "nemoralno i nečasno da Novak Đoković ili bilo koja druga sportska ili javna ličnost u Srbiji navija za ovakvu Hrvatsku".

Time, dodaje, vređaju stotine hiljada srpskih žrtava "iz vremena zloglasne NDH i hiljade ubijenih Srba, čije ubice nisu kažnjene, iz vremena zloglasnog Tuđmanovog režima".

Kurir sport / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track