NOVAK IMA PRILIKU DA URADI ŠTO NIKO NIJE: Đoković savladao Čilića i u finalu Sinsinatija boriće se za jedini veliki trofej koji mu nedostaje (VIDEO)
Foto: EPA/TANNEN MAURY

može da postane besmrtan

NOVAK IMA PRILIKU DA URADI ŠTO NIKO NIJE: Đoković savladao Čilića i u finalu Sinsinatija boriće se za jedini veliki trofej koji mu nedostaje (VIDEO)

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Hrvata Marina Čilića 6:4. 3:6, 6:3 i plasirao se u finale Mastersa u Sinsinatiju.

Novak će se u borbi za trofej sastati sa boljim iz duela Davida Gofana i Rodžera Federera. Meč je na programu u nedelju od 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Đoković će tako imati priliku da se upiše u istoriju tenisa, kao prvi igrač koji je bar jednom podizao pehar na svakom od turnira Masters serije, kao i četiri najveća teniska turnira.

Đoković je Čilića savladao tako što je u prvom setu u trećem gemu uspeo da oduzme servis protivniku. na putu do osvajanja prvog seta Novak se sukobio i sa sudijom, koji ga je jednom opomenuo da nije započeo servis u predviđenih 25 sekundi. Srpski teniser i arbitar u stolici nisu se sporazumeli oko toga kada je Novak krenuo u servis, pa je igrač dobio prvu opomenu.

Đokovića nije poremetilo ni to što je završnicu mečeva igrao bez čelendža, jer prethodno tri puta nije bio u pravu. U desetom gemu spassao je brejk loptu i zatim završio prvi deo posla.

Drugi set Novak je počeo loše. Pretrpeo je brejk i Čilić se odvojio na 3:0. Tri gema kasnije hrvatski teniser je po drugi put uzeo servis Đokoviću i poveo sa 5:1. Novak je spasavši dve brejk lopte smanjio na 5:3, ali zatim nije uspeo da dobije nijedan poen na servis Čilića, pa je meč otišao u odlučujući set.

Do četvrtog gemna igrač koji servira nije imao nikakav problem da osvojio gem, koji je udarcem započinjao. Zatim je Novak iskoristio nesigurnost u igri Marina Čilića i napravio prvi brejk u trećem setu. Perednost je, prilično nervozan izgubio u narednom gemu, kada je prethodno ukazivao da mu smeta neko ili nešto na tribinama, a zatim spasavao tri vezane brejk lopte.

Pri rezultatu 4:3, Novak je fantastičnom paralelom probio Marina na mreži napravio brejk, koji je zatim rutinski potvrdio.

Treći set

6:3 - Gotovo je! Novak čeka rivala u finalu, Gofgana ili Federera

5:3 - Tri brejk lopte imao je Novak, iskoristio ih je i došao na korak od finala

4:3 - Veoma je važno da Novak nastavi da osvaja poene na prvi servis

3:3 - Na polovini seta niko nema prednost

3:2 - Đoković je vidno nervotzan. Ukazao je da mu smeta neko ili nešto na tribinama. Uspeo je da spasi tri vezane brejk lopte, ali je u igri na razliku Čilić bio bolji

3:1 - Brejk! Novak je iskoristio nesigurnost u igri Marina Čilića

2:1 - Za sada nema nikakvog pritiska na igrača koji servira, meč je ušao u treći sat

1:1 - Hrvat je na sličan način uzvratio

1:0 - Vrlo siguran gem za Đokovića

Treći set

3:6 - Srpski teniser nije imao šanse za brejk jer nije uzeo nijedan poen

3:5 - Novak je sa četiri vezana poena spasao dve set lopte Čilića i dobio gem

2:5 - Đoković je vratio jedan brejk

1:5 - Izgleda da je prethodni gem ostavio traga na Novaku, koji je još jednom pretrpeo brejk i dospeo u tešku situaciju, kada je drugi set u pitanju

1:4 - Najduži gem u meču... Čilić je spasao jednu brejk loptu i zadržao prednost

1:3 - Novak je skinuo nulu sa semafora, sledi napad na Čilića

0:3 - Čilić je posle 40:0 sa dve duple greške vratio Đokovića u gem, ali je u igri na razliku uspeo da potvrdi prednost

0:2 - Hrvat je imao dve brejk lopte i uspeo je da oduzme servis nervoznom Đokoviću

0:1 - Čilić je poveo na startu drugog seta

Drugi set

6:4 - Novak je spasao brejk loptu, a zatim posle 47 minuta igre završio posao u kojem je u trećem gemu odzeo servis rivalu i tako praktično napravio ključnu razliku

5:4 - Novak je pritisnuo Čilića, ali je Marin agresivnim tenisom primorao našeg tenisera da servira za osvajanje prvog seta

5:3 - Dug gem! Igralo se deset minuta. Novak je imao 40:0, a zatim je bio primoran da igra na razliku. Ipak, bekhend vinerom je stigao na korak od osvajanja prvog seta

4:3 - Čilić je ekspresno uspeo da osvoji servis gem

4:2 - Detalj iz rasprave sa sudijom nije uticao na Đokovića, koji je uspeo da gem privede kraju

Novak je dobio opomenu od sudije jer nije izveo servis u predviđenom roku. Njih dvojica su se sporila oko toga da li je Đoković ušao u pokret za izvođenje servisa pre nego je sat pokazao nulu

3:2 - Obojica igraju prilično snažno i agresivno

3:1 - Čilić je agresivnom igrom došao do 0:30. Potom je Đoković vezao tri poena, a zatim se igralo na razliku. U toj igri Novak je bio uspešniji i potvrdio brejk

2:1 - Đoković je kaznio sve greške Čilića i došao do prvog brejka u meču

1:1 - Novak je sigurnom igrom izjednačio

0:1 - Čilić je relativno lako dobio prvi gem

Prvi set

Novak je do plasmana u polufinale stigao nakon što je sa 2:1 u setovima eliminisao Kanađanina Miloša Raonića. Čilić je u meču četvrtfinala sa 2:0 bio bolji od Pabla Karenja Buste iz Španije.

Hrvatski teniser ima 29 godina i trenutno je sedmi igrač sveta. Đoković je godinu dana stariji od svog rivala i na svetskoj rang listi zauzima desetu poziciju.

Biće ovo njihov 17. međusobni susret, a Đoković vodi sa 14:2 u dosadašnjim pobedama. Međutim, Čilić je dobio poslednja dva duela – 2016. u Parizu i pre nekoliko nedelja u Kvins klubu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track