NOVAK MELJE KAO MAŠINA: Đoković pobedio Čilića u spektakularnom meču u uvertiri za polufinale sa Andersonom (VIDEO)
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

BORBA ZA FINALE U SUBOTU

NOVAK MELJE KAO MAŠINA: Đoković pobedio Čilića u spektakularnom meču u uvertiri za polufinale sa Andersonom (VIDEO)

Tenis -

Novak Đoković nastavio je da melje rivale u Londonu na ATP finalu, u poslednjem meču grupe "Guga Kuerten" pobedio je i Hrvata Marina Čilića - 7:6, 6:2.

Srpski teniser je i pre večerašnjeg duela sa Čilićem u "O2 areni" obezbedio ne samo plasman u polufinale, već i prvo mesto u grupi i borbu za finale sa Kevinom Andersonom, ali ga to nije demotivisalo. Naprotiv, prvi reket sveta je lupio i treću recku u Londonu.

Bio je ovo 19. duel ove dvojice tenisera i 17. trijumf Srbina!

U subotnjim polufinalima sastaju se: Rodžer Federer - Aleksandar Zverev u 15 sati i Novak Đoković - Kevin Anderson u 21.00.

Đoković i Čilić su odigrali spektakularan meč, što se naročito odnosi na prvi set. Obojica su odlično servirali, vodila se velika borba za svaki poen, a je publika je bila oduševljena aktraktivnim potezima dvojice vrhunskih tenisera.

U prvom setu viđena je samo jedna brejk prilika, imao ju je Novak, ali je nije iskoristio u šestom gemu, pa se ušlo u taj-brejk. U prvih 14 poena serveri su bili sigurni, a onda je Novak napravio mini brejk, odmah zatim ga i potvrdio - 9:7.

Đoković je u prvom setu osvojio svih 20 poena kada je ubacio prvi servis, a čak četiri gema je dobio bez izgubljenog poena!

Ispostavilo se da je prvi set bio preloman, jer posle njegovog gubitka Čilić više nije imao snage da nastavi da parira najboljem svetskom teniseru. Đoković je to znao da iskoristi, pa je napravio dva brejka za konačnih 6:2.

Novak je imao 18 vinera (devet iz forhenda), uz samo 12 grešaka.

"Znao sam pre meča da sam se plasirao u polufinale kao i sa kim ću tamo igrati, tako da nije lako biti 100 odsto motivisan na pobedu u takvoj situaciji. Ali ovo je jedinstven format, obojica smo želeli da pobedimo", rekao je Novak i dodao da veruje da će meč protiv Andersona biti težak jer Južnoafrikanac igra najbolji tenis u karijeri.

"Igra sjajan tenis tokom cele godine, ovo je njegova najbolja sezona, to radi i na ovom turniru. Imao je dominantne pobede, izgubio je od Rodžera ali igra dobro", zakljućio je srpski as nakon pobede nad Čilićem.

TOK MEČA:

Drugi set:

6:2 - KRAJ!

5:2 - BREJK! Novak u sledećem gemu servira za pobedu.

4:2 - Đoković je bez problema potvrdio brejk.

3:2 - BREJK! Konačno! Prvi brejk na meču! Posle 83 minuta igre! Novak je iskoristio sedmu priliku danas, odnosno šestu u drugom setu. Bilo je 0:40, Čilić je uspeo da stigne do 30:40, ali je onda Đoković dobio sledeći poen i stekao veliku prednost.

2:2 - Hrvat je zapretio na 15:30, ali je Novak dobio naredna tri poena.

1:2 - Nole je opasno namučio Čilića u ovom gemu, ali nije mogao ni do brejk lopte.

1:1 - Đoković nastavlja gde je stao, ponovo gem sa nulom (peti put na meču).

0:1 - Novak je propustio tri brejk lopte! Imao je 15:40, kasnije se izborio za još jednu, ali se Čilić svaki put izvukao i na kraju osvojio gem. Đoković je u ovom meču imao ukupno četiri brejk prilike (bez realizacije), dok rivalu nije dopustio nijednu.

Prvi set - 7:6:

7:6 (9:7)! U prvih 14 poena taj-brejka nijedan od rivala nije izgubio poen na svoj servis, a onda je Novak napravio mini brejk i poveo 8:7. Srbin je iskorstio set loptu, pošto je posle razmene Čilić poslao lopticu u mrežu.

6:6 - Ni Čilić ne posustaje sa servisima.

6:5 - Đoković servira odlično! Četvrti put bez izgubljenog poena!

5:5 - Strašan tenis! Serveri i dalje sigurni...

Novaka bodre majka, otac, stric...

5:4 - Treći uzastopni gem Srbina "sa nulom".

4:4 - I Hrvat sada odlično servira.

4:3 - Đoković ponovo po kratkom postupku stiče prednost.

3:3 - Novak je prvi stigao do šanse za brejk. Nije uspeo da je iskoristi, pa je Čilić u nastavku dobio najduži gem.

3:2 - Evo i prvog gema "sa nulom". Dobio ga je Novak, a završio ga je asom.

2:2 - Zanimljivo - u sva četiri gema teniser koji prima servis osvojio je po poen.

2:1 - Još jedan Novakov servis gem osvojen bez problema.

1:1 - Hrvat uzvraća, takođe sa samo jednim izgubljenim poenom.

1:0 - Čilić je dobio prvi poen na meču, ali je onda usledio Noletov rafal od četiri poena, doduše, uz dve greške Hrvata.

Meč nema rezultatski značaj, jer je poznato da prvo mesto u grupi "Guga Kuerten" pripada Đokoviću, koji je do sada savladao i Džona Iznera i Aleksandra Zvereva, dok Čilić nema šanse da se domogne polufinala.

Posle pobede Zvereva nad Iznerom ranije danas (7:6, 6:3), postalo je jasno da će Novak u subotu u polufinalu igrati sa drugoplasiranim iz grupe "Lejton Hjuit", Kevinom Andersonom, dok će se Nemac u borbi za finale sresti sa Rodžerom Federerom.

Đoković i Čiliću ovo je 19. susret, a Novak se do sada radovao čak 16 puta protiv Hrvata. Ove godine odigrali su tri meča, Čilić je bio bolji u finalu Kvinsa (5:7, 7:6, 6:3), a onda je Srbin slavio u polufinalu Sinsinatija (6:4, 3:6, 6:3) i u četvrtfinalu nedavnog Mastersa u Parizu (4:6, 6:2, 6:3).

Iako večerašnji okršaj ne može ništa da promeni na tabeli, teniserima neće nedostajati motiva, kako zbog bodova koje pobeda donosi, tako i zbog novčane nagrade, ali i prestiža.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track