OTIŠAO U BELI SVET DA BI POSTAO VRHUNSKI AS! Svi ga POTCENJIVALI, a sada kažu: Srbija dobila novog Noleta!
Foto: EPA

Indijan Vels Kecmanović ispred Đokovića

OTIŠAO U BELI SVET DA BI POSTAO VRHUNSKI AS! Svi ga POTCENJIVALI, a sada kažu: Srbija dobila novog Noleta!

Tenis -

Otkrivamo Osam stvari koje niste znali o Miomiru, koji je od svih naših tenisera najdalje dogurao na prestižnom turniru u Kaliforniji

Plasmanom među osam najboljih na mastersu u Indijan Velsu Miomir Kecmanović ostvario je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

Mladi teniser (19 godina) tako je dogurao najdalje od svih Srba na ovogodišnjem prestižnom turniru u Kaliforniji, a nagrada za to biće mu plasman u top 100 ATP liste od ponedeljka.

Sa četiri godine počeo da trenira Sa četiri godine počeo je da trenira tenis, i to zahvaljujući dedi. Naime, on ga je odveo u jedan kamp na Zlatiboru i tu je napravio svoje prve korake u tenisu. Kako je sam jednom rekao, otad nije ispuštao reket i lopticu iz ruke.

Učenik akademije Nika Bolitijerija U 13. godini je napustio Beograd i otišao da trenira u već sada čuvenoj teniskoj akademiji Nika Bolitijerija u Majamiju, koju su prošli veliki igrači poput Monike Seleš, Andrea Agasija, Pita Samprasa, Jelene Janković, Marije Šarapove i mnogih drugih. Ta odluka bila je presudna da nastavi da se bavi tenisom i prekretnica u njegovom životu. O njemu je tamo vodila računa tetka Tanja, inače poznati psiholog i fizioterapeut.

Bio bolji od svoje generacije Miomir Kecmanović je veoma rano počeo da osvaja turnire u kategorijama starijim od njegovog godišta. U 2010. bio je dvostruki prvak države do 12 godina, postao je svetski prvak za 1999. godište. U 2011. ponovo je bio dvostruki prvak države do 12 godina i godinu završava kao broj 11. na evropskoj listi do 14 godina, a 1. januara 2013. stiže na poziciju broj 1. Na samom početku 2013. igrao je finale čuvenog Tarba, zatim je osvojio pet trofeja u konkurenciji do 14 godina. U martu 2014. počeo je da igra ITF turnire.

Osvojio Oranž boul Prvi veliki uspeh ostvario je 2015. godine, kada je osvojio najveći turnir za juniore, čuveni Oranž boul, i to kao jedan od najmlađih u istoriji tenisa. U finalu je pobedio sadašnju novu tenisku zvezdu Stefanosa Cicipasa. Te sezone bio je najbolji igrač u toj kategoriji, dok je Grk bio iza njega.

Prve titule kao senior Miomir Kecmanović posle sjajnih rezultata među juniorima nastavlja odlično i u profesionalnoj konkurenciji. Talentovani Srbin je 2017. godine osvojio prvu titulu na čelindžerima u karijeri. On je u finalu u kineskom Sudžouu pobedio Radua Albota iz Moldavije sa 2:0. Pre toga podigao je pehare na fjučersima na Floridi, Antaliji i Avr.

Svi ga potcenjivali Talentovani teniser u nekoliko navrata je isticao kako su ga svi potcenjivali, od rivala do organizatora turnira, i da niko nije obraćao pažnju na njega, kao i da mu je to bio dodatni motiv da postane još bolji igrač. Svima je hteo da dokaže da su pogrešili, zbog čega je mnogo više trenirao od svojih vršnjaka. To mu je sigurno pomoglo da postane ono što je sada.

Roditelji poznati lekari Otac Dragutin i majka Maja su poznati doktori koji rade u Kliničkom centru Srbije. Oni su mu dali svu podršku u njegovim odlukama i podržali su da tako mlad napusti porodicu, iako ga je, kako je jednom rekao, njegov otac u suzama ispratio na aerodrom kad je sa 13 godina odlazio na tenisku akademiju Nika Bolitijerija.

Nole mu dosta pomaže Talentovani teniser uvek ističe da mu je jedan od idola i zemljak Novak Đoković. Puno mu znače njegovi saveti, pre svega na samopouzdanju, i dosta mu pomaže kad god su zajedno na turnirima. Sam je rekao da kad prolazi kroz teške trenutke, seti se Đokovićevih reči da mora da nastavi i da se ne predaje.

Kraj bajke za Kecmanovića

RAONIĆ PREJAK Srpski teniser Miomir Kecmanović (19) zaustavljen je u četvrtfinalu Mastersa u Indijan Velsu. Srbija je ostala bez predstavnika u singlu, jer je Miloš Raonić sinoć savladao mladog tenisera sa 2:0 (6:3, 6:4). Ovo je tačka na Kecmanovićevu bajku u „kalifornijskoj pustinji“.

Kurir / Milan Nastić

POGLEDAJTE OBNUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track