SVET U TRANSU ZBOG SRBINA - NAJBOLJEG TENISERA SVETA: NOVAK ĐOKOVIĆ kao Džordan, Medžik, Lebron... (VIDEO)
Foto: Profimedia

Da se zna

SVET U TRANSU ZBOG SRBINA - NAJBOLJEG TENISERA SVETA: NOVAK ĐOKOVIĆ kao Džordan, Medžik, Lebron... (VIDEO)

Tenis -

Američki list kaže da živimo u zlatnoj eri tenisa, u kojoj igraju najbolji svih vremena, što u košarci nije slučaj, jer nikad nećemo saznati kako bi se Džordan proveo protiv Lebrona.

Zapadni mediji konstatuju očigledno - u epskom finalu Novak Đoković je došao do 16. grend slema, a petog trofeja Vimbldona pobedom u pet setova nad Rodžerom Federerom. Izbegavaju, međutim, da kažu istinu - Đoković je najbolji teniser svih vremena.

I ne samo to, već uvode sasvim nove kategorije o voljenim, nevoljenim ili nedovoljno simpatičnim igračima, pri čemu su u konkretnom slučaju izmerili da Srbin nikad neće dobiti ljubav s tribina kao što je osećaju Federer ili Nadal. Američki CNN na svoj način obrađuje temu o nevoljenom Đokoviću:

- Možda nikad neće biti popularan kao Federer ili Nadal, a Đokovića iritira što ne dobija toliko ljubavi od navijača tokom mečeva, ali je njih dvojicu dobijao redovno kad je to važno - zaključuje CNN.

Komentator ESPN Kris Fauler nije propustio priliku da i on naglasi gde je Novakovo mesto na zamišljenoj skali navijačke ljubavi:

- Voleo bi da bude voljen. Čini mi se da je malo verovatno da će Novak ikad uživati u ljubavi navijača na nivou Federera, ali u sportu je, ako možete da birate, bolje steći poštovanje nego obožavanje - rekao je Fauler.

Nisu svi mediji opterećeni etničkim predrasudama i stereotipima. Na primer Volstrit džornal:

- Ovo su zlatni dani tenisa. Ljudi se pitaju šta bi se desilo kad bi Lebron i Džordan mogli da igraju jedna protiv drugog, a ta fantazija se odigrava u tenisu. Ovde su najveći igrači još aktivni. Federer igrao protiv Nadala u polufinalu, pa sa Đokovićem u finalu, kao da je Džordan igrao protiv Lebrona, pa onda u finalu s Medžikom Džonsonom.

Tražimo li dlaku u jajetu i u komentaru Volstrita, zapitaćemo se opravdano - ako je Džordan najveći svih vremena, zašto onda Đoković nije u tenisu isto što i njegovo "leteće visočanstvo" u košarci.

Reakcije stranih medija

Britanski San: Federer će šutirati svoje du*e

- Neverovatno! Novak je osvojio Vimbldon savladavši Federera u istorijskom meču od pet setova. Federer će šutirati sebe u d*pe od muke jer je bio bolji rival u prvom i trećem setu, koje je izgubio nakon taj-brejkova.

Miror: Novak jači od publike

- Đoković je slavio u prvom "taj-brejker" meču protiv Federera i uzeo petu titulu na Vimbldonu u izuzetnom stilu, uprkos glasnoj podršci rivalu.

Dejli mejl: Federerova poslednja šansa

- Suština finala je istorijska jer je 37-godišnji Federer imao možda poslednju priliku da poveća razliku u odnosu na svoje mlađe rivale.

foto: Profimedia

Tajms: Još jedan rekord Srbina - Đoković ponovio podvig Boba Falkenburga iz 1948. godine, kad je spasao dve meč lopte u odlučujućem petom setu.

Ekip: Neuništivi - Neuništivi! U neverovatnom i sjajnom meču od skoro pet sati, Đoković je osvojio peti Vimbldon, prvi "taj-brejker" u istoriji tenisa.

Blik: Brutalno! - Pet sati protiv Đokovića, u 19.08 po londonskom vremenu završio se jedan od najvećih mečeva u teniskoj istoriji. Retko su se dva igrača tako žestoko borila u igri koja bi morala da ima dva šampiona. Tenis je zato brutalan!

Marka: Dve legende - Meč dve legende, dva mitska igrača i peta titula Đokovića na Vimbldonu.

As: Federer nikad više! - Novak je još jednom zatvorio vrata Federeru. Potvrdivši sebe kao najdominantnijeg tenisera u istoriji, Đoković je ostavio Švajcarca sa osećajem da više nije u stanju da osvoji grend slem.

..........

Pet razloga portala Index

Zato je Đoković stvarno najbolji u istoriji

* Federer je prvih sedam grend slemova osvojio protiv Filipusisa, Safina, Rodika, Hjuita... Nadal i Đoković su svoje trofeje osvajali u najjačoj eri tenisa, i to pobedama protiv najvećih. Federer je od 20 grend slemova u samo četiri finala pobedio Novaka ili Nadala, a od njih je izgubio deset finala.

foto: Printscreen

* Novak dominira u međusobnim susretima sa obojicom. Dobijao ih je na svim podlogama i fazama turnira. Federer nikad nije osvojio grend slem a da je pre toga pobedio i Đokovića i Nadala. Protiv Nadala Nole vodi sa 28:26, a protiv Federera sa 26:22, ukupno 29-18 u finalima protiv obojice. Federer je samo jednom pobedio u finalu Đokovića, i to 2007. u prvom Novakovom finalu.

* Novak je najkompletniji teniser, teniser bez slabosti u igri. Ima bržih od njega, spremnijih, ima i onih koji imaju bolji forhend i servis, ali niko nema paket udaraca, taktike, fizičke i psihičke snage kao on.

* Niko nije duže vladao svetskim tenisom od Novaka. Od 2011. godine, kad je preuzeo vrh, Đoković je osvojio 15 grend slem titula, dve više nego Nadal i Federer zajedno. U tom periodu protiv Španca i Švajcarca ima skor 41:19.

* Jedini je u istoriji koji je u jednoj sezoni uspeo da pobedi sve top 10 tenisere. Jedini je osvojio sve masterse. Ima veći procenat pobeda od Federera i bolji je u finalima. I sledeće godine srušiće Federerov rekord po broju nedelja na mestu broj 1.

......................

Još ove rekorde juri Novak

Broj nedelja na čelu ATP liste

Rodžer Federer 310 Pit Sampras 286 Ivan Lendl 270 Džimi Konors 268 Novak Đoković 260

Broj grend slem titula

Rodžer Federer 20 Rafa Nadal 18 Novak Đoković 16

Osvojeni turniri

Džimi Konors 109 Rodžer Federer 102 Ivan Lendl 94 Rafa Nadal 82 Džon Mekinro 77 Novak Đoković 75

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track