KURIR U MELBURNU! PODLOGA NA AO IZAZIVA PUNO DILEMA: Ko je favorizovan, Đoković, Nadal ili Federer?
Foto: EPA/MICHAEL DODGE

Ovo je jedna od najvažnijih dilema Australijen Opena

KURIR U MELBURNU! PODLOGA NA AO IZAZIVA PUNO DILEMA: Ko je favorizovan, Đoković, Nadal ili Federer?

Tenis -

Specijalni izveštač Kurira iz Melburna - Vuk Brajović

Jedna od aktuelnih kontroverznih tema "iz drugog plana" koje se obrađuju i na ovogodišnjem Australijen Openu je pretpostavljena brzina podloge, i na koji način ona utiče na stil igre igrača, a naročito onih koji su u očima svetske teniske javnosti – favorizovani.

Da je međunarodni tenis u tom smislu pretrpeo dramatične promene iz doba Borga, Mekenroa, Bekera, Vilandera, Edberga, Čenga i ostalih promenom vrste loptica i podloga - i postao sporija igra do te mere da sada Vimbldon zbog toga kritičari zovu turnirom koji se igra na "zelenoj šljaci" – više je nego jasno. Uz to ide i statistika koja ukazuje da je, u pređašnjim mnogo bržim uslovima za igru, bila relativno česta pojava da su neki igrači već kao tinejdžeri ili mladići osvajali Grend Slemove (Beker, Čeng, Vilander, Edberg – pa tek Nadal), dok je to sada nepostojeća stavka. Da li je time što je ukroćena brzina uslova za igru istovremeno ukroćena i teniska mladost, energija i dinamizam - i favorizovan manje riskantan stil igre koji često vodi ka (pre)dugačkim (i monotonim) razmenama udaraca sa osnovne među protivnicima – pred svaki Grend Slem je prilika da se ova debata ponovo podgreje u stručnoj javnosti, medijima i na društvenim mrežama.

Australijen Open je važio za turnir koji je u eri Agasija, Raftera, Kurijera i Samprasa odlikovala jedinstvena i brža "Ribaund Ejs" podloga, promenjena u znatno sporiju "Pleksikušn" vrstu u vreme legendarnih polufinalnih i finalnih maratonskih mečeva teniskih asova nove generacije – Đokovića i Nadala, Mareja i Vavrinke. Rekord za najduže finale Grend Slema (u trajanju od 5 sati i 53 minuta) i dalje drže Đoković i Nadal iz svog meča 2012. godine, a činjenica da su sva četvorica igrača poznati po stilu igre sa osnovne linije i minimalnim izlaženjem na mrežu govori u prilog tome da je Pleksikušn predstavljao veliko odstupanje od tradicije brze tvrde podloge u Melburn Parku. Naravno, u vreme legendarnog "sendvič – meča" Bobe Živojinovića i Džona Mekenroa, Australijen Open se igrao na najbržoj podlozi od svih - travi, u klubu Kujong, gde se danas na tvrdoj podlozi održava pripremni egzibicioni turnir pred Grend Slem takmičenje.

Od 2017. Australijen Open uvodi novi akrilni premaz na podlogu, čime je čini znatno bržom nego prethodnih godina – što je po mnogima na nefer način dalo prednost jedinom osvajaču ovog turnira koji nije spomenut u prethodnom pasusu – Rodžeru Federeru. Poznat po stilu igre koji je posebno efikasan na brzim podlogama, švajcarski maestro ubedljivo osvaja turnir 2017. i 2018. godine, da bi ga 2019. u četvrtfinalu izbacio tog dana još brži Grk Cicipas, prvi predstavnik generacije mladih tenisera kome se posle pauze od više od 15 godina daju nade da svrgne "staru gardu" sa Grend slem postolja. Naravno, Australijen Open 2019. je osvojio Novak Đoković, demonstracijom super-brze igre kratkih i efikasnih poena i udaraca "iz penjanja" kojom je potpuno anulirao bilo kakvu pretnju svog suparnika iz finala 2012., Nadala.

No, ove godine se, po svemu sudeći, Australijen Open osetno i neočekivano usporio – time što je Teniska federacija Australije promenila dosadašnjeg dugogodišnjeg proizvođača "Kalifornija Sports Surfasiz" konkurentskim "GrinSet Vorldvajd". Iako podloga i dalje pripada "Pleksikušn" verziji, a direktor turnira Krejg Tajli tvrdi da je ona "potpuno ista", dosadašnji komentari igrača sugerišu da je ona znatno brža nego prošle godine. U to smo imali prilike da se uverimo na meču Nišioka - Đere i konferenciji za medije, na kojoj je pobednik iz Japana rekao da "ispočetka nije nikako mogao da se privikne na neočekivano brzu podlogu“, iako je do juče trenirao na drugim terenima u širem kompleksu Melburn Parka koji su bili znatno sporiji.

Kako je turnir tek počeo, a Đoković i Federer odigrali tek svoje prve mečeve, ova tema će sigurno postajati još važnija u daljoj fazi žreba, koja će sve češće sučeljavati igrače čiji kvaliteti se mogu razlikovati samo po nijansama. Naravno, svako će je pratiti iz svog ugla interesovanja i izvora informisanja – taman toliko da "zagolica" kritičke stavove zagovornika spore i brze verzije, a da ne postane još jedna afera. Uz loš kvalitet vazduha, a od danas i kišnu oluju koja preti da unese haos u raspored mečeva prve nedelje "sunčanog slema" – sigurni smo da će brzina podloge sačekati još neki dan pre nego što postane tema od veće važnosti u strastvenom teniskom diskursu u Melburnu...

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track