ŠKOLA ŽIVOTA I PREPOZNAVANJA SEBE: Đoković objasnio šta mu znači tenis (VIDEO)
Foto: Kurir sport/Violeta Đorđević

JASNI CILJEVI

ŠKOLA ŽIVOTA I PREPOZNAVANJA SEBE: Đoković objasnio šta mu znači tenis (VIDEO)

Tenis -

Najbolji svetski i srpski teniser Novak Đoković, govorio je o odnosu sa Rafom Nadalom i Rodžerom Federerom, kao i o uspomenama i ciljevima u nastavku karijere.

Đoković, koga sada očekuje turnir u Dubaiju se na početku razgovora još jednom setio finala Australijan opena protiv protiv Dominika Tima i pokušao da objasni mentalnu snagu.

"Teško je odabrati jednu stvar koja definiše mentalnu snagu bilo kog sportiste, tu postoji nekoliko različitih faktora koji doprinose tome kako se nosite sa pritiskom", izjavio je Đoković i naveo koja dva faktora su najbitnija:

"Jedan od tih faktora je iskustvo u ovakvim mečevima na Turu, a drugi je način na koji sam odrastao. Tokom 90-ih u Srbiji je bio rat, sankcije i krize kroz koje je moja porodica prošla. To mi je dalo snagu da nikada ne odustajem i način razmišljanja – da nikada ne mogu da omanem, već da je sve korak ka tome da da postignem još jedan cilj, da napredujem kao teniser, ali i osoba".

Voditelj emisije je rekao da je pitao Nadala o trci za Grend slem rekordom (Federer ima 20, Nadal 19, Đoković 17), a odgovor na isto pitanje zatražio je od Srbina.

"Da li sam opsednut time? Nisam. Slažem se sa Rafom. Naravno, svi imamo ciljeve, moj jeste da pokušam da dođem do rekorda po broju nedelja na prvom mestu i da osvojim što je više Slemova. Zato se i dalje takmičim i igram celu sezonu, ali to nije ono što je najbitnije. Meni su najbitniji ljubav prema tenisu", izjavio je Đoković.

Kao što je rekao i u obraćanju novinarima tokom prethodne nedelje u Beogradu, Novak tenis vidi kao platformu za nešto značajnije od sporta.

"Osećam kao da je tenis za mene platforma u vidu škole života putem koje učim nove stvari o sebi, jer me tenis izaziva kao ništa drugo u životu, što pozitivno što negativno. Ispoljavam mnogo potisnutih emocija, postoji mnogo stvari na kojima moram da radim. Uzbuđen sam jer postoji toliko stvari oko kojih moram da napredujem, ne samo vezanim za tenis. Meni je tenis bitan mnogo više nego samo zbog pobeda ili rekorda", ističe Đoković.

Srpski teniser je tokom karijere oborio mnogo rekorda, ima pozitivan međusobni skor i sa Nadalom i sa Federerom, a kao omiljeni uspeh ističe sledeće.

"Kada sam bio mali sanjao sam da osvojim Vimbldon. Kada sam imao sedam godina napravio sam maketu trofeja Vimbldona. San mi je bio da budem 'broj 1' i da osvojim Vimbldon, a to je postala realnost 2011. godine. U roku od dva dana sam postao 'broj 1' i osvojio Vimbldon i to je verovatno bio najispunjavajući momenat u mojoj karijeri. Dečački san mi se ostvario".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track