IVANIŠEVIĆ JE RAZLOG ŠTO SAM OTIŠAO: Novakov bivši statističar o prekidu saradnje! Đoković želi sve da zna
Foto: EPA

nema tajni

IVANIŠEVIĆ JE RAZLOG ŠTO SAM OTIŠAO: Novakov bivši statističar o prekidu saradnje! Đoković želi sve da zna

Tenis -

Krejg Ošones teniski stručnjak za statistiku i analitiku otkrio je razloge prekida saradnje sa prvim teniserom sveta Novakom Đokovićem.

“Bile su to divne tri godine! Sa Novakom sam radio analize pre i posle meča, da li lično ili bi mu ih poslao. Najbližu saradnju sam imao sa Marjanom Vajdom, nas dvojica smo uvek raspravljali šta bi trebalo da pokažemo Đokoviću, da li u vidu podataka ili videa. Bila je to luda vožnja! Pre svega zato što je Novak u to vreme ima velikih problema, prvo sa povredom lakta tokom 2017, pa je onda usledio i težak povratak 2018. Ali je tada do kraja godine uspeo da se katapultira sa 22. na prvu poziciju, a narede sezone je odigrao pakleno. Bilo je uspona i padova, ali je sve u svemu bilo zabavno”, prisetio se čuveni satističar.

“Razlog mog odlaska je Goran Ivanišević koji je došao, da tako kažem, kao novi glavni trener. On ima mnogo manje iskustva sa analitikom i možda joj ne veruje toliko. Na kraju, nije mu ni trebala. Ali, on je šef parade i ja to moram da poštujem.”

foto: Profimedia

Tri godine provedene uz Đokovića dale su mu uvid u to kako ovaj razmišlja i kako se drži na vrhu.

“Novak je neverovatno ljubopitljiv i znatiželjan, želi sve da zna! Sećam se razgovora kada me je pita kako da popravi retern. Svi mi znamo da ima najbolji retern u istoriji i da je prvi teniser sveta, ali i dalje ima glad za znanjem i poriv da napreduje. Uvek je spreman za analizu tenisa uopšte, ali pre svega narednog protivnika. Njegova želja da pročisti i usavrši igru podigla ga je na viši nivo. Veoma impresivno.”

O detaljima igre u kojima je Đoković napredovao, Ošonesi kaže:

“Poslednjih godina njegove odluke na terenu su postale još bolje. Postao je i disciplinovaniji u igri i uvek vraća tu još jednu lopticu. AS to je krucijalno, naročito na šljaci. Voiše se ne događa da pobedi saog sebe, i veoma retko dozvoljava protivnicima lak poen. Oseća im takođe snage i slabosti i to koristi. Druge servise sada više plasira u forhend protivnika kao element iznenađenja, a i ta serva mu je sada brža, pošto je smanjio korišćenje tzv. kik-servisa” O favoritima za predstojeći Rolan Garos Ošonesi je više nego jasan.

“Biće ovo zanimljiv Rolan Garos jer su uslovi hladniji i biće više vetra, što nije idealno za Nadala. I pored toga je prvi favorit. Diskusija o pobednicima počinje od Rafe i Novaka, i nema druge priče dok neko od njih ne bude eliminisan. Uvek želim da moji igrači budu što dalje u žrebu od njih dvojice…”, zaključio je Ošonesi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track