ATP PONOVO BUŠI NOVAKA! Promenili pravila kako bi Medvedev mogao da prestigne Đokovića do kraja godine! Ali i Cicipas i Zverev
Foto: Profimedia

Sramota

ATP PONOVO BUŠI NOVAKA! Promenili pravila kako bi Medvedev mogao da prestigne Đokovića do kraja godine! Ali i Cicipas i Zverev

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, uprkos porazu u finalu US opena, suvereno drži prvo mesto na ATP listi.

Srbin je u ponedeljak započeo svoju 338. nedelju na prvom mestu. Đoković je odavno najbolji među teniserima u ovom segmentu i teško da će ga iko prestići u doglednije vreme, a sada mu je cilj da prestigne i učinak Štefi Graf koja ima 377 nedelja na prvom mestu.

Međutim, ATP mu nikako ne olakšava posao ni kada je u pitanju ATP lista, ni kada je u pitanju ATP trka. Naprotiv.

Novak Đoković, ATP
foto: Printskrin

Kada je u pitanju ATP trka, tu se računaju samo bodovi u toku jedne kalendarske godine. I tu je Novak trenutno prvi. On trenutno ima 8.370 bodova, drugi je Danil Medvedev sa 6.380, treći Stefanos Cicipas sa 5.470 bodova, četvrti Aleksander Zverev ima 4.915, a još samo Andrej Rubljov ima više od 4.000 bodova.

Novak Đoković, ATP
foto: Printskrin

Zašto je ovo bitno?

Zato što je ATP promenio pravila, pa će za titulu najboljeg tenisera na kraju godine važiti bodovi u ATP trci, a ne ATP listi. To znači da će Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev imati šansu da prestignu Novaka do kraja godine.

Đoković je do sada šest puta završavao godinu kao prvi teniser sveta i po tome je rekorder zajedno sa Pitom Samprasom. U slučaju da na kraju ove godine bude prvi, postao bi rekorder i u ovoj kategoriji.

Do kraja godine ostali su mastersi u Indijan Velsu i Parizu, kao i turnir u Beču, a godinu zaokružuje završni masters.

Šta to znači u praksi?

Mastersi nose po 1.000 bodova za pobednika, turnir u Beču 500 bodova, a završni masters 1.500 bodova.

Teško je, međutim, očekivati da Cicipas i Zverev mogu da nadoknade toliki zaostatak za Đokovićem, čak i u slučaju da srpski as ne odigra nijedan turnir do kraja godine.

Jedina realna opasnost stiže od Danila Medvedeva. Rus ima 1.990 bodova manje, u formi je, a svi turniri do kraja su na tvrdoj podlozi, njemu omiljenoj.

Ukoliko Medvedev osvoji dva mastersa i završni masters, onda će definitivno prestići Novaka.

Medvedev bi mogao da osvoji Indijan Vels, Pariz i Beč, i u tom slučaju bi pred završi masters imao 510 bodova više od Đokovića, a sve bi zavisilo od tog turnira.

Za sada nije poznat raspored Novaka Đokovića. Postoje indicije da će prvi teniser sveta zaigrati na mastersu u Indijan Velsu, ali zvanično još uvek nije prijavljen. U svakom slučaju, Đoković sve ima u svojim rukama. Verujemo i nadamo se da je poraz u finalu US opena bila prolazna slabost i da ćemo ga do kraja godine gledati sa novim trofejima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track