NOLETOVI KRUGOVI PAKLA, 9. DAN DRAME! Evo šta se sve dešavalo pred NOĆ ODLUKE! Fotografije OZBILJNOG Đokovića sa treninga!
Foto: AP Mark Baker, Shutterstock

Rešava se slučaj

NOLETOVI KRUGOVI PAKLA, 9. DAN DRAME! Evo šta se sve dešavalo pred NOĆ ODLUKE! Fotografije OZBILJNOG Đokovića sa treninga!

Tenis -

Australija je ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću, koji je u zemlju ušao nevakcinisan uz potrebno medicinsko izuzeće.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka znači da se Đoković sada suočava sa deportacijom.

Đoković može ponovo da uloži žalbu na odluku vlasti.

Nole
foto: Profimedia

UŽIVO:

07.12 - Po svemu sudeći minstar za migracije Aleks Hok ni danas neće doneti odluku o deportaciji Novaka Đokovća. U Melburnu je uveliko prošlo 17 časova, pa i novinari u Australiji koji pomno prate ovaj sučaj sumnjaju da će se išta dogoditi do kraja dana...

04.54 - Odluke nema i dalje, niti nagoveštaja od strane australijskih kolega kada je možemo očekivati.

01.40 - Još uvek čekamo informacije iz Melburna. Za sada nema ni nagvheštaja raspleta situacije

PROČITAJTE I KOLUMNU VUKA BRAJOVIĆA:

MNOGO TOGA POSTAĆE VAM JASNIJE KADA PROČITATE OVO:

00.42 - Novak je u ranim časovima imao trening u Melburn parku. Ovo su prve fotografije:

1 / 5 Foto: Profimedia

POSLEDICE CELE OVE PRIČE TEK ĆE DA OSETI GRAD MELBURN

00.20 - Što duže nema odluke to je komplikovanije po Novaka, jer mu ostaje malo vremena za žalbu, ako ministar Houk odluči da mu ponovo uskrati vizu.

00.10 - Uz najlepše želje za Srpsku novu godinu, da krenemo sa lepim vestima! Novak Đoković i dalje se nalazi na prvom mestu liste favorita za osvajanje Australijan opena. Svetski bukmejkeri ne pridaju previše značaja svim dešavanjima u danima iza nas, pa su šanse Novaka za trijumf procenjene na 45%.

23.27 - U Melburnu je sada 09.30 prepodne. Prve vesti koje su stigle iz Australije danas tiče se korone. U Viktoriji je prethodnog dana zableženo gotovo 35.000 slučajeva kovida, a 18 osoba je preminulo.

23.20 - Dobro veče vam želimo. Pratimo i večeras sve što se dešava oko Novaka Đokovića u Australiji. Nadamo se lepim vestima, iako australijski mediji nisu baš optimisti po pitanju odluke o ukidanju vize Novaku Đokoviću. Do tada - pročitajte tri važne stvari:

ŠTA SE SVE DESILO PRETHODNOG DANA?

* Održan je žreb za 1. kolo. Kasnilo je izvlačenje više od jednog časa, a u međuvremenu se javnosti obratio premijer Australije, ali nije želeo da priča o slučaju Đoković.

* Novak je završio trening posle samo pola sata i to nakon poruke koju mu je pokazao kondicioni trener.

* Brojne reakcije stigle su na ovu centralnu sportsku temu na planeti. Čini se da je sve više onih koji su uz Novaka.

Novak Đoković
foto: EPA

* Australijski mediji najavili su da će u petak (noćas po ovdašnjem vremenu) biti doneta odluka da li Đoković ostaje bez vize.

* Na već pomenutom žrebu, Novak je za rivala u 1. kolu dobio Miomira Kecmanovića.

* Đoković je dobio dve veoma važne poruke podrške - Iz Svetske zdravstvene ogranizacije, kao i od direktora Fajzera.

HRONOLOGIJA ĐOKOVIĆEVOG BORAVKA U AUSTRALIJI

* Novak Đoković je put Australije krenuo 4. januara. Tom prilikom je poslao poruku da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije. Međutim, dan kasnije Novaku nije omogućen ulazak u zemlju.

* Posle svega toga Đoković je prošao nekoliko saslušanja i smešten je u pritvor na aerodromu u Melburnu. Tim povodom se oglasio otac Srđan Đoković koji je najavio okupljana u odbranu Novaka.

* Maltretiranje Đokovića se nastavilo i posle aerodroma, pošto je smešten u hotel u kome nije dobijao ni redovno hranu.

Novak Đoković
foto: Profimedia

* Novak se prvi put oglasio na badnje veče.

* Srbi iz Australije su se okupljali ispred hotela u kome je smešten Novak i svaki dan mu pružali glasnu podršku. Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

* Da je reč o političkom progonu Novaka Đokovića jasno je i iz šokatne pretnje Vlade Australije, da neće poštovati odluku suda ukoliko ona bude išla u korist srpskog tenisera.

* Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u Australiji. Odluka suda je značila da je Novak Đoković slobodan čovek. Ali, ministar za imigraciju Aleks Hok i dalje ima diskreciono pravo da deportuje Đokovića.

Novak Đoković
foto: EPA

* Srbin se još jednom oglasio u sredu kada je priznao neke greške u čitavom procesu prijave za vizu, a iz Australije su stigle informacije da je istraga protiv njega proširena.

* Odluka o deportaciji i dalje nije doneta.

ČETIRI OPCIJE KOJE SU U IGRI

Na početku da se podsetimo na opcije koje su u igri pred večerašnju odluku ministra Aleksa Houka.

1 - "pomilovanje"

- Još uvek postoji šansa da Aleks Houk, ministar za imigracije i njegovi saradnici donesu odluku da ne ukinu vizu Đokoviću i da ga ne deportuju iz države.

2 - odvođenje usred turnira

- Postajale su najave i ranije, a sada je već izvesno da će Novakov advokatski tim uložiti žalbu ako najboljem teniseru sveta bude saopšteno da mora da napusti zemlju. Ukoliko informacija bude poznata u petak, očekuje se da istog dana tim reaguje. U tom slučaju najranije u subotu bi Sud doneo odluku da razmatra žalbu. Ako Sud prihvati podnošenje žalbe, Đoković bi počeo turnir, konačna odluka bi bila doneta u toku naredne nedelje, a Novak bi mogao da bude priveden i deportovan usred turnira.

Novak Đoković
foto: EPA

3 - hitno napuštanje Australije

- Sud ima pravo i da u startu odbije potencijalnu žalbu. Ako Aleks Houk saopšti loše vesti, a Đoković i njegov tim ulože žalbu, potpuno je realna opcija da ona ne bude prihvaćena. Jasno je da bi u toj situaciji Novak morao u kratkom roku da napusti Australiju.

4 - zavera, čeka se poslednji momenat

- O ovoj opciji je pisao "The Age", dnevni list iz Australije. Postoje indikacije da je Houk odlučio da naredi ukidanje vize Đokoviću, ali da čeka poslednji trenutak da odluku saopšti javnosti. Navodno, to radi kako bi eventualna žalba tima srpskog tenisera postala beskorisna, odnosno kako bi ostalo premalo vremena da se obavi ceo proces i tako Novak ne bi mogao da se pojavi na meču prvog kola Australijan opena.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track