ISPRAVKA IRONIČAN STATUS PROFESORA NIJE ZVANIČAN PREDLOG DA SE PROMENI ZAKON I NOVAK PROGLASI HRVATOM
Foto: Printscreen, AP Steve Christo

ISPRAVKA IRONIČAN STATUS PROFESORA NIJE ZVANIČAN PREDLOG DA SE PROMENI ZAKON I NOVAK PROGLASI HRVATOM

Tenis -

ISPRAVKA Akademik Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, napisao je ironičan status na Fejsbuku, a broijni mediji, među kojima i Kurir, predstavili su ovo kao njegovu tvrdnju i čak i zvaničan predlog da se menja zakon Hrvatske.

Na ovo nas je upozororilo Raskrinkavanje.rs.

Matasović je napisao sledeće:

"U povodu donošenja srpskog "Zakona o kulturnom nasleđu" kojim se tvrdi da su dubrovački pisci objavljeni do 1867. i srpski, mogu samo reći ovo: krajnje je vreme da Hrvatska donese "Zakon o sportskom nasleđu" kojim bi se dokazalo da je Novak Đoković i hrvatski teniser. Jer: Novak je staro hrvatsko ime (uporedi hrvatskoglagoljski "Misal kneza Novaka", Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca, a za propadnost sportiste nekom narodu nije važno samo kako se on oseća, nego i ko mu je trener. Đokoviću je trener Hrvat Ivanićević. Na kraju, hrvatski "Zakon o sportskom nasleđu" odnosio bi se samo na sportiste rođene u bivšoj državi do 1991. godine pre neko što su Hrvatska i Srbija posle nezavisne. Đoković je rođen 1987.", rekao je Matasović.

"I da, sledeći istu logiku kao i srpski zakonodavci ("U doba pre nastanka savremenih nacionalnih država nema smisla govoriti o nacionalnoj pripadnosti pisaca, svi mogu biti svačiji...") moglo bi se tvrditi da je Dante i hrvatski pisac: u njegovo doba čitavo područje na kojem je on živeo (tzv. "Italija") bilo je pod istom crkvenom jurisdikcijom (papinom) kao i današnja Hrvatska, a delovi obe zemlje bili su pod istom svetovnom jurisdikcijom (mletačkog dužda, jedno vreme i Karla Roberta Anžuvinca); Dante je pisao na jednom romanskom idiomu (toskanskom; u njegovo doba nije postojao standardni italijanski jezik), a mnogi su se srodni romanski idiomi govorili i u Hrvatskoj (raguzejski, veljotski, jadertinski, staromletački), ergo... Dante je i hrvatski pisac", dodaje Matasović.

Sve dok nismo spremni takvu logiku dosledno da provodimo u svim slučajevima, bolje se držati zdravog razuma: Dante je italijanski, ne i hrvatski pisac; dubrovački pisci su hrvatski, ne i srpski. A Đoković je samo srpski teniser (i antivakser)."

Iako je ovo samo ironičan status, mediji su to predstavili kao "odgovor na donošenje "Zakona o kulturnom nasleđu", pisali kako "hrvatski akademici traže izmenu zakona" i slično, što ne odgovar istini.

Stoga se izvinjavamo čitaocima na zabuni.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track