HRABRI MIŠA NIJE IMAO SNAGE ZA SENZACIJU: Kraj za Kecmanovića u Melburnu! Stao pred Monfisom posle 3 dramatična seta
Foto: Profimedia

Australijan open

HRABRI MIŠA NIJE IMAO SNAGE ZA SENZACIJU: Kraj za Kecmanovića u Melburnu! Stao pred Monfisom posle 3 dramatična seta

Tenis -

Srbija više nema predstavnika na Australijan openu jer je Miomir Kecmanović izgubio meč osmine finala od Gaela Monfisa - 5:7, 6:7, 3:6.

U meču koji je trajao dva sata i 37 minuta odlučilo je, pre svega, iskustvo 20. tenisera sveta.

Nije Kecmanović igrao loše, daleko od toga. Jednostavno, u najvažnijim momentima Monfis je bio bolji.

Najbolju priliku da stigne do seta Miomir je imao u drugom setu kada je imao i prednost brejka. Na kraju je ipak posustao i dopustio Monfisu preokret u tom delu igre.

Gael Monfis
foto: Profimedia

Francuz je imao ogromne probleme u trećem periodu igre kada se teško kretao. Često je pravio pauze da se osloni na reket i tako odmori, a posle svaka dva gema je držao led preko nogu.

Ipak, uspeo je da skupi snagu i još jednom iskoristi iskustvo, te "nokautira" Kecmanovića.

Srpski teniser koji je trenutno 77. na ATP listi je ostavio najbolji rezultat na grend slemovima, a deluje da je mogao da napravi barem još jedan korak više.

Treći set:

Velika borba obeležila je početak trećeg seta. Nakon uvodna tri gema, Kecmanović je u četvrtom imao dve prilike za brejk, ozbiljno je pretio rivalu koji je još jednom uspeo da se izvuče iz teške situacije i izjednači na 2:2.

Potom je bilo "čupavo" i na gemu Kecmanovića, ali ipak je Srbin zadržao servis.

Delovalo je u tim trenucima da Monfis ima ozbiljnih problema. Često se oslanjao na reket, držao je led preko nogu tokom svake pauze i neverovatno je da je još uvek u igri za osvajanje trećeg seta.

Ne samo da je ostao u igri, već je i napravio brejk za 4:3.

Monfis je, vidno iscrpljen, skraćivao poene, ali to mu je donelo rezultat, pa je prvo potvrdio brejk (5:3), a onda još jednom uzeo servis Kecmanoviću za konačnih - 6:3.

Drugi set:

Odlično je Kecmanović otvorio drugi set nakon što je izgubio prvi.

Stigao je do brejka u trećem gemu, a brejk je potvrdio u narednom gemu pa je poveo sa 3:1.

Miomir Kecmanović
foto: AP

Siguran je nakon toga bio Monfis, ali ono što je najvažnije, bio je i Kecmanović, pa je posle sedam gemova u drugom setu na semaforu pisalo 4:3.

Ipak, baš nakon tog momenta, Kecmanoviću je pala koncentracija, mučio se sa servisom, a njegov protivnik je to iskoristio kako bi vratio brejk i izjednačio na 4:4.

Odličan tenis su gledali navijači u Melburnu i kraj malih ekrana. Teniseri su snažnim i preciznim udarcima terali jedan drugog na puno trčanja, a nakon nešto više od sat i po vremena igre rezultat je bio 6:5 za Monfisa.

Opasno je bilo u gemu u kom je srpski teniser servirao za "živu glavu", Monfis je imao dve set lopte, obe je uspeo da spasi Kecmanović i da odvede set u taj-brejk.

Nažalost, tamo je opet presudilo iskustvo... Kecmanović je imao 4:2 uz prednost mini brejka, ali je od tog trenutka Monfis osvojio pet vezanih poena, što mu je donelo i drugi set.

Prvi set:

Sigurni su teniseri bili na startu meča. U uvodnim gemovima prvog seta, Monfis je stigao tek do jednog izjednačenja na servisu Kecmanović, ali Srbin se iz nezgodne situacije izvukao dobrim servisom.

Kada je reč o servisu Francuza, u prva tri gema Kecmanović nije osvojio nijedan poen na prvom servisu Monfisa, a onda je u četvrtom stigao do izjednačenja i prvi put zapretio rivalu.

Kako se set bližio kraju, Monfis je sve agresivnije pokušavao da preti Kecmanoviću. Svoje gemove je osvajao, a onda u 10. gemu pri rezultatu 5:4 imao tri vezane set lopte na servisu srpskog tenisera.

Ali onda je pet vezanih poena osvojio Miomir, ujedno i gem za 5:5! Sa tribina se čulo "ajmo, ajmo, Kecmane", a na terenu gromoglasno "idemo!".

To je dalo dodatnu motivaciju srpskom predstavniku u Melburnu koji je i na servis Francuza zaigra osilovito. Stigao je do tri vezane brejk lopte, ali na gotovo identičan način je Monfis izašao iz problema i osvojio gem za 6:5.

I, kada je preživeo teške momente, iskusni Francuz je dodao gas, i napravio prvi brejk u setu koji je osvojio rezultatom 7:5

Uoči meča:

Monfis (20. na ATP listi) je favorit za pobedu na ovom meču, ali 77. teniser sveta je već pobedio bolje plasirane od sebe na ovogodišnjem turniru u Melburnu.

Kecmanović je plasmanom u četvrto kolo ostvario najbolji rezultat na grend slem turnirima, ali ne planira tu da se zaustavi.

Podsetimo, srpski teniser je u prvom kolu trebalo da igra protiv Novaka Đokovića i u tom meču ne bi imao previše šansi za pobedu.

Miomir Kecmanović
foto: AP

Nakon svega što se dogodilo Novaku, Kecmanović je poručio da će srpski teniseri pokušati da na neki način osvete Đokovića.

Ostali su završili učešće, a Miomir prvo izbacio "laki luzera" Karusa, a nakon što je njega pobedio, ostvario je trijumfe i protiv Tomija Pola (41.) i Lorenca Sonega (26.).

Dvadesetdvogodišnji srpski teniser veruje da može da izađe kao pobednik iz meča sa Monfisom.

- Monfis odlično igra, biće fizički naporan meč. Znam da će zavisiti dosta i od mene i da će biti puno dugih poena, da će biti mnogo prebacivanja, da neće brzo da se završi. Biće naporno, ali dobro igram i verujem da mogu i to da prođem - rekao je Kecmanović za "Žurnal".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track