FLAVIJA PENETA BRANI NOVAKA: On je drugačiji, DOBAR JE ČOVEK, nije opasan za ljude, povredili su ga, ČEKA GA PAKAO OD ŽIVOTA!
Foto: Profimedia, EPA/James Ross, EPA/Matteo Bazzi

prijatelji

FLAVIJA PENETA BRANI NOVAKA: On je drugačiji, DOBAR JE ČOVEK, nije opasan za ljude, povredili su ga, ČEKA GA PAKAO OD ŽIVOTA!

Tenis -

Bivša italijanska teniserka koja odlično poznaje najboljeg tenisera na svetu tvrdi da će na Novakovoj duši za stalno ostati ožiljci onoga što je proživeo u Australiji

Novak Đoković je i dalje glavna tema u svetskim medijima. Skandalozan potez australijskih vlasti da ga proteraju iz zemlje bez ijednog validnog dokaza nailazi na osudu javnih ličnosti. Takav je slučaj Flavije Penete, bivše teniserke i nekadašnje osvajačice US opena.

Flavija Peneta i njen suprug Fabio Fonjini, poznati italijanski teniser, dobri su prijatelji sa porodicom Đoković. Ona je u razgovoru za dnevnik "Korijere" otkrila kakav je Novak Đoković, kakav mu je njegov karakter i način razmišljanja.

Flavija Peneta
foto: EPA

- Novak je moj prijatelj! Znamo se dugo, imamo dobar odnos. Isto je i sa njegovim agentima, Italijanima Edoardom Artaldijem i Elenom Kapelaro, dvoje divnih ljudi - počela je razgovor Flavija Peneta i nastavila:

- Teško mi je da sve to razumem... Nole je uvek bio drugačiji u svim svojim izborima. Od hrane do prijateljstva. Uvek je donosio veoma lične odluke, podržan od supruge Jelene, koja je uvek uz njega. O proterivanju iz Australije, šta se desilo i kako je sazrelo, teško mi je da se izrazim. Mnogo mi je žao, jer ne sumnjam da je Đoković dobar čovek! Svakako nije opasnost za društvo.

Novak Đoković
foto: EPA/James Ross

Potom se Peneta dotakla i vakcinacije, zbog koje je Novak i proteran iz Australije.

- Takav je njegov izbor. Gledajući unazad, naravno, bilo bi bolje da je ostao kod kuće i da nije izazivao Australiju, zemlju koja apsolutno ne deli njegov stav. Koja je izašla iz veoma dugog "lok-dauna", koja je nametnula kaznene restriktivne mere svojim građanima. Mogao je da počne sledeću sezonu negde drugde i ništa od ovoga se ne bi dogodilo.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Novak je imao veliku želju da igra u Australiji i stigne do 21. grend slema, čime bi se izdvojio od Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

- Nole ima veliku želju da napravi taj rekord! Šampioni su takvi, imaju vatru koja gori u sebi, kao Serena Vilijams koja je napunila 40 godina, a ne odustaje. Veliki šampioni nemaju ograničenja, ili ih ne mogu prepoznati. U tome je njihova snaga. Pobeda je za njih droga, neodoljiva privlačnost. Da li ste videli šta se desilo čim je dobio vizu? Nole je izašao iz hotela za izbeglice i otišao na trening. Ovako se ponašaju samo oni koji imaju neverovatan fokus prema cilju.

Flavija Peneta
foto: EPA

Italijanski novinar pokušao je da isprovocira Penetu pitanjem - ako ste vi vakcinisani i sutra se nađete sa Đokovićem, zar vam ne bi bilo nelagodno i zar ne biste pokušali da ga naterate da se vakciniše?

- Imam nevakcinisane prijatelje koji se ne zovu Novak Đoković! Ja sam za slobodu izbora! Odluke koje donosim za sebe i svoju decu su lične. Ima majki koje su vakcinisane u trudnoći, a ja sam čekala da se porodim, tako da moj izbor nije uticao i na moju ćerku. Ne utičem na bilo koga. Noletu, da mi je sad ovde, rekla bih - prijatelju moj, ti si lud, mogao si mirno da ostaneš kod kuće sa ženom i decom!

Novak Đoković
foto: Profimedia

Novinar nije odustao od narativa da je Đoković pogrešio što je nevakcinisan došao u Australiju, iako mu je ta država dala lekarsko izuzeće, pa je Penetu pitao - Ne mislite li da je u ovoj situaciji Ðoković, u svojoj neobuzdanoj ambiciji, zahtevao previše? Da mu je bilo dozvoljeno da igra, bio bi jedini nevakcinisan od 128 igrača, uključujući i vašeg supruga Fabija.

- Da, ali sada ga mnogo, previše kažnjavaju! Tretiraju ga kao kriminalca. Naravno, nije trebalo da dođe u poziciju da bude izbačen iz Australije, ali sada svi to govore. Znate li šta bih ja uradila da sam na njegovom mestu? Napuštajući aerodrom sa vizom u džepu, otišla bih da se dobro oznojim na Centralnom terenu, fotografisala bih se sa svojim timom i sazvala konferenciju za štampu i rekla - "dragi Australijanci, ja sam došla da igram tenis, nije mi bila namera da nikome naudim, jako mi je žao što sam pogrešno shvaćena, vidimo se sledeće godine.

Novak Đoković
foto: AP

Peneta nema dilemu da je Đoković jak kao ličnost i da ga sve što mu se desilo u Melburnu neće poremetiti da ostvari svoj cilj - bude najbolji teniser po broju osvojenih grend slemova.

- Možete dati sve dobre savete koje želite, ali onda odlučuje 34-godišnji odrasli muškarac koji je uspeo da preokrene hijerarhiju svetskog tenisa. Ne nedostaje mu karakter. Vidim ga kao duboko povređenog čoveka, bacili su ga na stub srama i priredili neizrecivu patnju. Nole je snažno biće, ali i veoma osetljivo.

Flavija Peneta
foto: EPA

Dilema je kako će ići Novakova dalja karijera i učešće na turnirima u SAD, Indijan Velsu i Majamiju, gde je obavezna vakcinacija.

- Nemam pojma! Nevakcinisan! To će biti pakao od života!

Novak Đoković
foto: AP

Flavija Peneta nije ubeđena da će tortura koju je proživeo u Australiji, naterati Novaka Đokovića da se vakciniše:

- Sumnjam! Ostaće veran sebi, možda čak i više nego ranije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track