VIMBLDONU PRETI KOLAPS ZBOG OVE DVE ODLUKE: O bojkotu se sve više priča! Ovo su prvi teniseri koji NE ŽELE DA DOĐU u Londonu
Foto: EPA/Nic Bothma

PROBLEMI

VIMBLDONU PRETI KOLAPS ZBOG OVE DVE ODLUKE: O bojkotu se sve više priča! Ovo su prvi teniseri koji NE ŽELE DA DOĐU u Londonu

Tenis -

Turnir u Londonu počeće 27. juna, a završiće se 10. jula

Najbolje plasirani britanski teniser izrazio je zabrinutost da bi brojni teniseri mogli da se odluče na bojkot Vimbldona, a već se ispostavilo da je s razlogom zabrinut

Drugi grend slem u sezoni igraće se za prestiž i za nagradni fond koji je smanjen u odnosu na prethodne sezone, ali ne i za bodove, pa više nije previše primamljiv za igrače i igračice.

Podsetimo, sve je počelo odlukom Vimbldona, na koji je veliki uticaj imala Vlada Velike Britanije, da zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama.

Takva odluka nije se svidela velikoj većini ljudi u tenisu, a ATP je izabrao, verovatno najbolji mogući način da odgovori Vimbldonu - ukinuo je bodove. To znači da teniseri gube bodove koje su osvojili prošle sezone bez mogućnosti da ih odbrane, a takva odluka je pokrenula lavinu reakcija u tenisu.

Dok je, posle odluke Vimbldona o suspenziji, potencijalni bojkot tog turnira u znak podrške prema ruskim i beloruskim igračima, pominjan tek s vremena na vreme i to uglavnom od strane novinara koji su postavljali pitanja teniserima, nakon što je ATP saopštio šokantnu odluku o ukidanju bodova, bojkot je reč koja se sve češće čuje u teniskim krugovima.

Podsetimo, Novak Đoković je ostao bez šanse da sačuva prvo mesto na ATP listi. On je prošle godine osvojio titulu, a novim trofejom bi mogao da zadrži teniski tron i nakon Vimbldona, međutim, sada je izvesno da će izgubiti 2.000 bodova i da će Danil Medvedev sigurno preuzeti lidersku poziciju.

Britanac, Kameron Nori, 11. teniser sveta, poručio je da se plaši da bi mnogi teniseri mogli da odluče da preskoče dolazak u London ove godine, a da bi među njima mogli da se nađu i neki od najboljih tenisera i teniserki.

Nedugo nakon toga, imamo i prve tenisere koji su javno poručili da ne žele da dođu na Vimbldon.

Za sada, to su samo dvojica tenisera, ali ukoliko se nastavi sa otkazima, ovogodišnje izdanje tradicionalnog turnira moglo bi da bude drastično slabije u poređenju sa prethodnim godinama.

Francuz Luka Puj, nekada 10. teniser sveta, koji je zbog operacije lakta i oporavka od iste ispao iz najboljih 100, poručio je da nema nameru da se pojavi u "Ol Iglend klubu".

- Ni na koji način nisam bio povezan sa tom odlukom, ali ona mi se nije svidela. Razumem frustraciju ruskih igrača i nepravdu koju osećaju, znam da nemaju ništa sa tim, ali sada imamo nepravdu za 240 igrača, umesto za 12. Ne možemo svi da snosimo posledice. Ne znam kako će teniseri da reaguju - rekao je Puj, a preneo "Ekspres".

Puj i Đoković
Puj i Đokovićfoto: EPA

Francuz ističe da nije jedini koji se protivi odluci ATP-a.

- To nije bila jednoglasna odluka, ne znamo čak ni da li je postojalo glasanje. U svakom slučaju, svi igrači s kojima sam pričao se protive tome. Ukinut je žar sa turnira. Ne verujem da će Vimbldon dozvoliti da ostane na ovome. Prvo sam odlučio da neću da igram na Vimbldonu, a onda sam rekao sebi: Ne, to je ipak grend slem, ići ćeš. I prijavio sam se za turnire na travi, ali mislim da ipak neću ići - zaključio je Puj.

Na nešto zanimljiviji način o tome je pričao Fabio Fonjini, Italijan poznat po burnom temperamentu i izjavama koje i te kako dižu prašinu.

- Znate da inače nemam sjajno mišljenje o travi. Čuo sam i da će nagradni fond biti smanjen, ako se to desi, radije bih išao na odmor na Formenteru - poručio je Fonjini.

Fonjini i Đoković
Fonjini i Đokovićfoto: EPA/Joe Castro

To nije prvi put da tridesetčetvorogodišnji Italijan na negativan način priča o Vimbldonu, a svet tenisa i dalje pamti njegov poraz protiv Tenisa Sandgrenda 2019. godine, kada je upao u probleme nakon što je rekao sledeće: Želim da bomba eksplodira u ovom klubu.

Kasnije se zbog toga izvinjavao, a po svemu sudeći, na ovogodišnjem grend slemu u Londonu ga nećemo gledati.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track