ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION AUSTRALIJAN OPENA - IZ INATA! Melburn se poklonio KRALJU TENISA! Veličanstveni Novak ispisao istoriju!
Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

KRALJ MELBURNA

ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION AUSTRALIJAN OPENA - IZ INATA! Melburn se poklonio KRALJU TENISA! Veličanstveni Novak ispisao istoriju!

Tenis -

Pravda je spora, ali dostižna - Novak Đoković je šampion Australijan opena!

ĐOKOVIĆ - CICIPAS 6:3, 7:6, 7:6

Srpski teniser je osvojio jubilarnu 10. titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u velikom finalu ubedljivo savladao grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa 3:0 (6:3, 7:6, 7:6).

Pre godinu dana u Melburnu Novak je doživeo najveće poniženje u životu. Na pravdi boga izbačen je sa Australijan opena i deportovan iz zemlje kao najveći kriminalac, ali nije dozvolio da ga to slomi. Vratio se uzdignute glave i servirao osvetu kakva se ne pamti! Naterao je Australijance da se "pokriju po ušima" i poklone kralju Melburna!

Novak Đoković
foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Novak je trijumfom u Melburnu ispisao nove stranice teniske istorije. Osvojio je 22. Grend slem trofej i tako se izjednačio se sa Rafaelom Nadalom na vrhu večne liste.

I to nije sve... Trijumf mu je doneo dodatnih 2000 poena i povratak na prvo mesto na ATP listi. Dakle, u ponedeljak će veličanstveni Srbin započeti rekordnu 274. nedelju na teniskom tronu.

Posle nešto manje od tri sata igre Đoković je srušio snove Cicipasu, koji je ostao bez prvog Grend slem trofeja i prvog mesta na ATP listi. Sve mu je uzeo surovi Novak!

Čas tenisa održao je Novak Cicipasu u prvom setu. Sjajno je servirao, fenomenalno se kretao, crtao po terenu i diktirao igru od prvog do poslednjeg gema. Do ključnog brejka Novak je stigao u četvrtom gemu. Pojačao je pritisak, sjajno riternirao i nakon odličnog forhenda stigao do prilike za brejk. Cicipas pod pritiskom pravi duplu servis grešku i Novak stiže do 3:1. U nastavku je suvereno čuvao prednost i nakon samo 36 minuta igre stigao do prednosti (6:3).

U drugom setu, druga priča. Novak se malo povukao u drugom setu, izgubio je oštrinu koju je imao, a Cicipas je zaigrao znatno agresivnije i to autmatski odrazilo na sam rezultat. Vodila se žestoka borba od prvog do poslednjeg gema. Cicipas je sigurno osvajao svoje servis gemove, a u 10. je imao i set loptu, ali je Novak uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i u nastavku izbori taj-brejk. Novak je bolje otvorio taj-brejk, poveo je sa 4:1 i delovalo je da će rutinski završiti posao, ali Cicipas osvaja tri vezana poena i dolazi do izjednačenja 4:4. Ipak, u nastavku Nole pravi novi mini-brejk, a zatim osvaja dva napeta poena i dolazi do velikih 2:0 u setovima.

Pravi šok usledio je na startu trećeg seta. Potpuno neočekivano Cicipas prvi put na meču oduzima servis Đokoviću i dolazi do prednosti od 1:0. Međutim, Novak već u narednom uzvraća istom merom. Novak je u nastavku sjajno servirao, od brejka koji je pretrpeo nije izgubio poen na svoj servis, ali ni Grk nije popuštao, pa je odluka ponovo pala u taj-brejku u kom je viđena apsolutna dominacija Srbina. Poveo je Nole sa 5:0 što je bila nedostižna prednost za Cicipasa. Uspeo je grčki as do kraja da vrati jedan mini-brejk, ali više nije mogao. Novak je priveo meč kraju i zasluženo stigao do titule!

TOK MEČA:

III SET

7:6 - NOVAK JE ŠAMPION AUSTRALIJAN OPENA

6:6 izjednačenje - Ponovo će TAJ-BREJK odlučiti pobednika seta!

6:5 za Đokovića - Ponovo će Cicipas servirati za ostanak u meču! 17 poena u nizu osvojio je Novak na svoj servs u ovom setu! Neverovatno!

5:5 izjednačenje - Gledaćemo dramatičnu završnicu trećeg seta.

5:4 za Đokovića - Bez greške igra Novak! Sada ga samo jedan gem deli od jubilarne 10. titule na Australijan openu.

4:4 izjednačenje - Ne predaje se Cicipas! Uzvraća istom merom! Perfektan servis gem za grčkog tenisera!

4:3 za Đokovića - Još jedan sjajan gem Srbina, ponovo je bez izgubljenog poena završio posao!

Novak Đoković
foto: EPA/Joel Carrett

3:3 izjednačenje - Ne popušta Grk, rutinski osvaja gem za novo izjednačenje!

3:2 za Đokovića - Ovo smo čekali! Strašan gem Novaka! Ekspresno, bez izgubljenog poena, odradio je posao u ovom gemu!

2:2 izjednačenje - Grk prekida nalet Đokovića, uspeva da osvoji servis gem i tako stigne do izjednačenja.

Novak Đoković
foto: EPA/Joel Carrett

2:1 za Đokovića - Preokret u trećem setu, Novak vodi!

1:1 izjednačenje - BREJK! Novak ekspresno vraća brejk! Nije dozvolio Grku da materijalizuje prednost koju je stekao u prethodnom gemu. Iskoristio je drugu brejk loptu u ovom gemu i stigao do izjednačenja.

0:1 za Cicipasa - BREJK! Šok na startu trećeg seta! Grk prvi put na meču uspeva da oduzme servis srpskom teniseru.

7:6 - NOVAK OSVAJA DRUGI SET! Novak dobija triler u završnici drugog seta i sada je na korak od 10. titule na Australijan openu!

U ludom taj-brejku Novak je srušio sjajnog Grka i došao do velike prednosti na ovom meču. Odlučujući gem obeležili su brojni mini-brejkovi. Cicipas nije uspevao do osvoji poen na svoj servis, pa je Novak došao do prednostio od 4:1. Međutim, usledila je serija grčkog tenisera, koji osvaja tri poena i dolazi do izjednačenja. Ipak, u finišu Novak ponovo pravi mini-brejk i osvaja dva dramatična poena za konačnih 7:4.

6:6 izjednačenje - Odluka pada u TAJ-BREJKU!

5:6 za Cicipasa - Sjajno igra Cicipas u ovim momentima. Rutinski, bez izgubljenog poena, osvaja servis gem. Novak će servirati za ostanak u setu.

5:5 izjednačenje - Novak je spasao set loptu u ovom gemu. Imao je Cicipas priliku da završi posao u ovom setu, stigao je do brejk lopte, a onda je usledio fenomenalan forhend viner Novaka koji je najavio preokret u ovom gemu.

4:5 za Cicipasa - Nakon 40:0 Novak je stigao do 40:30 i imao sjajnu priliku da uvede veliku neizvesnost u ovaj gem, međutim, srpski as pravi grešku, pa Ciciapas ponovo dolazi do prednosti.

4:4 izjednačenje - Izuzetno važan gem za Novaka! Imao je Cicipas 0:15 i 15:30, ali onda Novak vezuje tri sjajna poena i dolazi do izjednačenja.

3:4 za Cicipasa - Kakva borba u drugom setu! Cicipas posle maratonskog gema ponovo stiže do prednosti! Novak je bio jako nervozan u ovom gemu. U jednom momentu se okrenuo ka svom treneru Ivaniševiću i ljutito poručio:

"Treći put te pitam, kaži mi šta da radim", vikao je Novak u pravcu Gorana Ivaniševića.

3:3 izjednačenje - Izgubio je prvi poen u ovom gemu Novak, ali je zato dobio naredna četiri i tako stigao do novog izjednačenja. Sada će Cicipas biti pod pritiskom.

2:3 za Cicipasa - Ne popušta ni Grk. Uz dosta muke uspeva da osvoji servis gem i ponovo stigne do prednosti. Žeskoka borba u drugom setu.

2:2 izjednačenje - Nakon dve neiznuđene greške iz bekhenda Novak je bio u zaostatku 15:30, ali nije dozvolio Grku da dođe do prve brejk lopte na meču. U nastavku su servis i sjajan forhend Srbina odradili posao.

1:2 za Cicipasa - Grčki teniser bez izgubljenog poena osvaja servis gem i ponovo dolazi do prednosti. Definitivno, najubedljiviji gem Stefanosa od starta meča. Forhend je sjajno funkcionisao, diktirao je igru i nije dopustio Đokoviću ni poen u ovom gemu.

1:1 izjednačenje - Novak bez greške na svoj servis. Ekspresno, bez izgubljenog poena srpski as stiže do izjednačenja.

0:1 za Cicipasa - Prvi put od starta meča grčki teniser ima prednost. Dobio je prvi gem drugog seta Cicipas. Siguran servis gem Grka.

I SET

6:3 - NOVAK OSVAJA PRVI SET! Bez ikakve drame, potpuno rutinski, posle samo 36 minuta igre srpski teniser dolazi do prednosti od 1:0 u velikom finalu Australijan opena.

5:3 za Đokovića - Smanjuje zaostatak Cicipas, međutim, u narednom gemu Novak će servirati za 1:0 u setovima!

5:2 za Đokovića - Crta Novak po terenu, menja ritam poena i izluđuje nemoćnog Cicipasa. Još jedan rutinski dobijen gem za Srbina. Jedan gem ga deli od osvajanja prvog seta!

Đoković - Cicipas
foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

4:2 za Đokovića - Cicipas smanjuje zaostatak.

4:1 za Đokovića - Bez većih problema Novak uspeva da potvrdi brejk!

3:1 za Đokovića - BREJK! Kakav start Novaka! Ono što mu nije pošlo za rukom u drugom gemu, sada jeste! Ponovo je pojačao pritisak Novak na servis Cicipasa, zahvaljujući sjajnom riternu stigao do nove prilike za brejk i odmah je iskoristio. Nakon duple servis greške Grka, Đoković stiže do bitne prednosti.

2:1 za Đokovića - Perfektan gem Srbina! Novak bez izgubljenog poena na svoj servis ponovo dolazi do prednosti u prvom setu. Odlično servira srpski as od starta meča.

Đoković - Cicipas
foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

1:1 izjednačenje - Uz dosta muke Cicipas dolazi do izjednačenja. Zahvaljujući sjajnoj defanzivi Novak dolazi do dve vezane brejk lopte 15:40, međutim, usledio je odličan odgovor Cicipasa. Iznudio je dve greške Đokovića, a onda sjajnim servisom završio posao u ovom gemu.

Novak prvi put igra meč bez bandaže na levoj nozi! Srpski as na levoj butini sada ima samo elastičnu kinezi traku.

1:0 za Đokovića - Sjajan start srpskog tenisera! Novak zahvaljujući sjajnom servisu rutinski osvaja uvodni gem na meču.

MEČ JE POČEO! Novak prvi servira!

09.40 - Finalni okršaj uskoro počinje!

09:40 - Krov će ipak biti otvoren!

09:38 - Igrači su izašli na teren! Novak dobio ogromne ovacije!

Australijan open
foto: Kurir sport/Vuk Brajović
Australijan open
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

09.30 - Spektakl uskoro počinje!

Australijan open
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

09.20 - Finale pod zatvorenim krovom

Trenutno u Melburnu pada kiša, pa će se finalni meč između Đokovića i Cicipasa odigrati u dvoranskim uslovima - krov na "Rod Lejver areni" je zatvoren.

Australijan open
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

09:10 - Sjajna atmosfera u Melburn parku

Đoković i Cicipas danas će imati fenomenalnu podršku navijača na Rod Lejver areni. Veliki broj srpskih i grčkih navijača uživo će pratiti ovaj meč.

08.30 - Novak odradio poslednji trening

Sat i po pre početka finalnog okršaja Đoković je odradio trening na Rod lejver areni. Ono što posebno raduje navijače jeste činjenica da je srpski as trenirao bez bandaže na mišiću leve noge.

Novak Đoković
foto: Kurir sport/Vuk Brajović

Finale iz snova, a ulog ogroman - Đoković igra za 10. pehar Australijan opena, 22. Grend slem titulu i poravnanje na vrhu večne liste sa Rafaelom Nadalom, a Stefanos Cicipas za prvi trofej na najvećoj teniskoj sceni. I to nije sve... Ko danas trijumfuje od ponedeljka će biti na prvom mestu ATP liste!

Novak Đoković
foto: EPA/JAMES ROSS

Novak igra rekordno 33. Grend slem finale, dok je grčki teniser samo jednom do sada bio u prilici da se domogne najvrednijeg trofeja u belom sportu. Zanimljivo, jedino finale Cicipas je odigrao baš protiv Đokovića, pre godinu i po dana na Rolan Garosu. Imao je Grk tada 2:0 u setovima, ali ni to mu nije bilo dovoljno da se domogne pehara protiv neuništivog Srbina.

S druge strane, 35-godišnji srpski as bori se za 10. titulu u Melburnu i ukupno 22. u karijeri. Na čuvenoj "Rod Lejver areni" odigrao je devet finala i osvojio svih devet titula.

POVRATAK NA TRON

Pobednik pored ogromne novčane nagrade od 2.000.000 dolara dobija i 2.000 poena koji donose mesto na teniskom tronu. Nole sada ima sjajnu priliku da se vrati na prvo mesto, sa koga je nepravedno zbačen političkim igricama zbog kojih mu je onemogućeno da prošle sezone osvoji čak 10.000 bodova.

Na pravdi boga je izbačen sa Australijan opena, nisu mu računali bodove za osvajanje Vimbldona, a u Ameriku i Kanadu nije mogao da uđe jer nije želeo da se vakciniše protiv korone, pa je tako propustio US open i četiri Mastersa.

Nakon svega što je prošao uspeo je da se podigne i sada ima priliku da se vrati tamo gde mu je i mesto - na sam vrh! Do sada je proveo rekordne 373 nedelje na prvom mestu i samo tri sedmice dele ga od rekorda u svim kategorijama, koji drži legendarna Štefi Graf (377).

S druge strane, Cicipas bi trijumfom nad Đokovićem prvi put u karijeri dospeo na prvo mesto ATP liste.

MEĐUSOBNI DUELI

Đoković i Cicipas su do sada igrali jedan protiv drugog 12 puta i teniser iz Srbije 10 puta je savladao Grka.

Cicipas je slavio u njihovom prvom okršaju na Mastersu u Kanadi 2018. godine, a drugi i poslednji put bio je bolji od Đokovića 2019. godine na Mastersu u Šangaju.

Prošle sezone odigrali su četiri međusobna duela i sva četiri puta pobedio je Novak.

PUT DO FINALA

Uprkos ozbiljnim problemima sa povredom zadnje lože, koju vuče još od polufinala turnira u Adelejdu, Novak se praktično prošetao do finala. Novak je izgubio samo jedan set, i to u drugom kolu od Francuza Kuakoa. Redom su padali Karbaljes Baena, Kuako, Dimitrov, De Minor, Rubljov i Amarikanac Pol.

I Cicipas je u Melburnu prikazao sjajan tenis. Bio je ubedljiv u prva tri kola protiv Alisa, Hijikata i Grikspora, a onda ga je ozbiljno namučio Italijan Janik Siner. Posle pet setova izborio je plasman u četvrtfinale u kom je bio ubedljiv protiv Lehečka. U polufinalu protiv Rusa Karena Hačanova slavio je rezultatom 3:1.

REKORDI

Novak ima sjajnu priliku da ispiše nove stranice teniske istorije.

22. Grend slem titula - Novak ima priliku da se izjednači sa Nadalom na prvom mestu večne liste po broju osvojenih Grend slem titula. Trenutno ima 21.

10. titula na AO - Đoković je apsolutni rekorder Australijan opena sa 9 osvojenih titula. Danas ima priliku da poboljša lični rekord.

Broj jedan - Trijumf na AO znači povratak na prvo mesto ATP liste. Đoković je do sada proveo 373. sedmice na vrhu i ukoliko slavi protiv Cicipasa u ponedeljak će započeti rekordnu 374. sedmicu kao broj jedan.

33. finale - Srbin je apsolutni rekorder po broju Grend slem finala. Pobegao je Federeru koji ima 31 i Nadalu koji je ostao na 30 finala u karijeri.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track