NEVEROVATNA SUDBINA TENISERA KOJI JE POSLEDNJI POBEDIO ĐOKOVIĆA U MELBURNU! Šokirao Novaka na AO, pa NESTAO sa samo 24 godine!
Foto: EPA/Lukas Coch

ŠTETA

NEVEROVATNA SUDBINA TENISERA KOJI JE POSLEDNJI POBEDIO ĐOKOVIĆA U MELBURNU! Šokirao Novaka na AO, pa NESTAO sa samo 24 godine!

Tenis -

Pobedom protiv Stefanosa Cicipasa u finalu Australijan opena, Novak Đoković je taj turnir osvojio četvrti put zaredom, ako računamo godine kada je igrao u Melburnu.

Titula osvojena u nedelju je 10. na ovom turniru za Đokovića, a uz neplaniranu pauzu 2022. godine, podigao je trofej 2019, 2020. i 2021. godine.

Zahvaljujući tome, srušio je niz Andrea Agasija i sada je rekorder sa 28 vezanih pobeđenih mečeva na prvom grend slemu u sezoni.

Zbog toga je prilično teško dati odgovor na pitanje: Ko je poslednji pobedio Novaka na Australijan openu?

I zaista deluje neverovatno jer se radi o čoveku koji danas ima 26 godina, ali više se ne bavi tenisom.

Novak Đoković, Hjeon Čung
foto: EPA/Lukas Coch

Hjeon Čung je 2018. godine šokirao svet pobedom u četvrtom kolu prvog grend slema u sezoni. Novak je tada imao veliki problem sa povredom lakta zbog čega je pao na ATP listi.

U Melburn je stigao kao 14. nosilac, a Čung, tada 58. teniser sveta, imao je turnir snova.

Novak Đoković
foto: EPA/Mast Irham

Pobedio je Mišu Zvereva, Danila Medvedeva, Aleksandra Zvereva, zatim Đokovića u tri seta 7:6(7:4), 7:5, 7:6(7:3), a onda i Tenisa Sandgrena.

U polufinalu je Korejanca sačekao Rodžer Federer, a nakon što je prvi set završen rezultatom 6:1 u korist Švajcarca koji je imao prednost i u drugom setu, Čung je predao meč zbog povrede.

Upravo su povrede osakatile karijeru tenisera koji je imao veliki potencijal.

Čung je nakon pobede protiv Novaka otkrio da se upravo na Srbina ugledao i da je pokušao da ga kopira.

Nekoliko meseci posle Australijan opena je, kao dvadesetdvogodišnjak, došao do 19. mesta na ATP listi što je njegov najbolji plasman.

Nažalost, zbog velikih problema sa povredom leđa, 2020. godine je bio primoran da završi karijeru u trenutku kada je imao 24 godine.

Novak Đoković, Hjeon Čung
foto: EPA/Lukas Coch

Inače, Čung je gotovo slučajno postao teniser. Roditelji su ga poslali na tenis kako bi popravio vid, pošto pati od teškog astigmatizma zbog čega uvek nosi naočare.

"U početku su mi smetale, ali sam se vremenom navikao na njih. Sada su mi takoreći deo tela", rekao je Čung.

U njegov uspeh je malo ko verovao.

"Da budem iskren, nikad niko nije verovao u njega. Bio je mali i slabašan. Jeste oduvek bio veliki borac, ali niko ga nije video kao igrača koji će napraviti dobru karijeru", priznao je tvorac mnogih teniskih asova Nik Bolitijeri.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track