ĐOKOVIĆ IM DELI LEKCIJE, A ONI IMAJU NEVEROVATNO POŠTOVANJE ZA NJEGA: Reči ove sedmorice mladih asova su SUROVA ISTINA
Foto: Belga / ddp USA / Profimedia, EPA/FABIO FRUSTACI, EPA/Yoan Valat, Profimedia, AP, EPA/Fazry Ismail

besmrtan

ĐOKOVIĆ IM DELI LEKCIJE, A ONI IMAJU NEVEROVATNO POŠTOVANJE ZA NJEGA: Reči ove sedmorice mladih asova su SUROVA ISTINA

Tenis -

Novak Đoković cenjen je i poštovan od strane svojih kolega tenisera. I to je ono što ga uzdiže iznad konkurencije, ono ljudsko u njemu što pravi razliku između istinskih šampiona i nabeđenih zvezda.

Novak Đoković
foto: Vuk Brajović / Kurir sport

Iskren govor i tople reči Stefanosa Cicipasa upućene Novaku Đokoviću, posle izgubljenog finala u Melburnu, samo su potvrda svega napisanog u prvom pasusu. Nije grčkom teniseru bilo lako da smogne snage, posle drugog izgubljenog grendslem finala od Srbina i kaže sve ono što je rekao za Novaka, a kazao je mnogo. Toliko mnogo, da su pojedini novinari dozvolili sebi toliki bezobrazluk, da ga posle na konferenciji upitaju da li je stvarno mislio da je Novak Đoković najveći teniser ikada. I onda je Stefanos morao da im objašnjava da je to istina, ne želeći da se pravda, samo im pokazavši brojke i činjenice koje su toliko surove u Đokovićevu korist, da njegove mrzitelje ostavljaju bez argumenata i teksta.

Stefanos Cicipas
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Stefanos Cicipas je pred celim svetom, pred milijardama gledalaca širom sveta kazao samo istinu. A, on je jedan iz plejade mlađih tenisera, budućih šampiona koji dolaze i koji će u narednoj deceniji obeležiti "beli sport". Poštovanje, uvažavanje i divljenje koje Novak ima od strane svojih rivala, jeste pokazatelj koliko je on veliki šampion, a u isto vreme običan čovek.

Dominik Tim, Novak Đoković
foto: @starsport

Sve ono što je Stefanos Cicipas rekao u nedelju u Melburnu, ranije su za Novaka govorili Dominik Tim, Aleksandar Zverev, Danil Medvedev, Holger Rune, Kasper Rud, Tejlor Fric... I sijaset drugih tenisera nove generacije. Svako bi sada postavio jedino moguće logično pitanje. Zašto? Zašto Novaka toliko ceni konkurencija? Zašto ga poštuju mladi lavovi kojima on fantastičnim tenisom uzima mogućnost da već sada postanu grendslem šampioni?

Novak Đoković, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Odgovor je jednostavan. Zato što je Novak Đoković, ljudska gromada pre svega. Iako je veliki teniski šampion, najbolji ikada, Nole se uvek ponašao skromno, a prema dolazećim generacijama zaštitnički. Nikada nije odbio nijednog od mlađih tenisera, kada bi neko od njih izrazio želju da odradi nekoliko zajedničkih treninga. Koristio je Novak priliku da posle toga udeli i sijaset korisnih saveta, a to izgleda ovi momci nisu zaboravili.

Kasper Rud
foto: Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia

Pričao je pre godinu dana o tome Austrijanac Dominik Tim, nazvavši Noleta carom i govoreći iskreno da mu je veliki hendikep što dolazi iz istočne Evrope. I mladi Danac Holger Rune pohvalno je govorio o Srbinu, apostrofirajući koliko mu je kao klincu značilo da se slika sa svojim idolom, a onda kada je stupio na veliku scenu upija i savete.

Norvežanin Kasper Rud je otišao toliko daleko da je rekao da bi Novaku dao da igra za njegov život! O tome, koliko je Novak jednostavan kao čovek i koliko je otvoren za razgovor i pomoć drugima, govorili su Aleksandar Zverev i Danil Medvedev, evo pre nekoliko dana i Stefanos Cicipas.

Holger Rune
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nemački teniser ruskog porekla prošle godine nije dozvoljavao da se vodi hajka protiv Novaka, govoreći da je on istinski šampion i "broj jedan" te da ne treba donositi zaključke o Srbinu, kada se ne znaju sve okolnosti i činjenice. Rus je sa pijetetom pričao o Đokoviću nekoliko puta, nazvavši ga mentalnom mašinom i da mu je svaki put izazov da igra protiv takvog šampiona.

Novak Đoković, Danil Medvedev
foto: Profimedia

Amerikanac Tejlor Fric već je počeo da vodi kampanju da se Novaku omogući da tokom proleća i jeseni igra masterse u SAD i grendslem u Njujorku. A, ne treba zaboraviti da je pre toga često puta umeo da nagazi Đokovića u medijima, tvrdnjama da Srbin "ume da lažira povrede".

Tejlor Fric
foto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

E, kada te cene tvoji najveći rivali i kada o tebi pričaju istinu, ne iz kurtoazije, već iz dubine duše, onda je to jasan znak i pokazatelj da je Novak Đoković već upisan zlatnim slovima u istoriju tenisa i da je praktično za života postao besmrtan.

Kurir sport / A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track