OD NAJVEĆE NADE JUGOSLOVENSKOG SPORTA DO GOLIŠAVIH SCENA NA FILMU: Bila je najslikaniji i najintriganiji lik posle ČUDA NEVIĐENOG!
Foto: YT/PS

životna priča savine geršak

OD NAJVEĆE NADE JUGOSLOVENSKOG SPORTA DO GOLIŠAVIH SCENA NA FILMU: Bila je najslikaniji i najintriganiji lik posle ČUDA NEVIĐENOG!

Tenis -

Tanka je bila linija ko će odlučiti njen životni poziv. Sport ili gluma. Sve je vuklo da će do biti tenis, ali...

Sa 16 godina Savina Geršak je bila zvanično treća najbolja teniserka Jugoslavije, imala je visoke ambicije u karijeri što se tiče ovog sporta, ali ćemo atraktivnu Slovenku pamtiti kao glumicu koja se proslavila osamdesetih godina.

Ovo je njena životna priča

Savina je kao tinejdžerka aktivno igrala tenis i sa samo 16 godina bila je zvanično treća teniserka u zemlji. Neverovatno! Smatrali su je u tih godina jednom od najvećih nada jugoslovenskog sporta. Ipak, sudbina joj nije odredila da postane šampionka - 1981. godine upisala je studije engleskog jezika, a povremeno se bavila i modelingom. Nije završila prvu godinu studija, a već je dobila glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića "Smrt gospodina Goluže" (1982). I to na neviđeno.

Savina Geršak
foto: Printscreen/Youtube

Naime, Nikolić je mesecima tražio odgovarajuću glumicu za ulogu Anke koja je u scenariju opisana kao mlada udovica božanstvenog izgleda. Uprkos tome što je znao da Savina nema glumačkog iskustva, kada je video fotografije mlade Ljubljančanke, poznati reditelj uzviknuo je: "To je ono pravo!".

Debitantkinja u devetnaestoj, na festivalu u Puli tog leta već je bila najslikanija i najintrigantnija ličnost.

Potom se dve godine nije pojavila u domaćim bioskopima, pa ni na televiziji. Publika je dočekala da ponovo uživa u njenoj lepoti 1984, u danas kultnom filmu Živka Nikolića "Čudo neviđeno". I danas se pamte brojne komične scene i replike iz najpoznatijeg Nikolićevog filma, među njima i ona kada monah Makarije (Bata Živojinović) koncizno "definiše" pojavu zanosne Savine Geršak u ubogom selu na obali Skadarskog jezera.

Posle uspeha ovog filma, Savinu su primetili u Italiji, pa tako 1986. dobija ulogu u B filmu "Za šaku dijamanata", a sledeće godine igra u još dva filma na Apeninima.

Krajem 1987. i treći put se odaziva na poziv Živka Nikolića - ovoga puta reč je o turobnoj, političkoj drami "U ime naroda" u kojoj Geršakova glumi pored Bogdana Diklića i Miodraga Krivokapića.

Do 1990. Savina se pojavila u još sedam filmova, uglavnom produciranih u Italiji.

A onda je, u svojoj 28. godini, napustila glumu. Studije engleskog nije završila ali je umesto toga upisala psihologiju i diplomirala u Rimu, gde je nastavila da živi i radi.

- Završila sam studije psihologije. Htela sam da studiram, to mi je bila velika želja. Uvek me je privlačila medicina. Ukupno 11 godina škole, jer je pet godina fakultet i šest godina usavršavanja. Sada sam psiholog-psihoterapeut. Sa jednim kolegom imam svoju ordinaciju u Rimu - rekla je Geršak ranije u jednom intervju za "Dnevni avaz".

Majka je dvoje dece - rodila je blizance u svojoj 44. godini i kaže da je to najlepša stvar koja joj se desila u životu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track