LEGENDA CRVENE ZVEZDE PREDLAŽE: Nazvati bulevar po Novaku Đokoviću
Foto: Reuters

Južni bulevar nazvati po teniseru

LEGENDA CRVENE ZVEZDE PREDLAŽE: Nazvati bulevar po Novaku Đokoviću

Tenis -

Dugogodišnji generalni sekretar Crvene zvezde i nekadašnji košarkaški reprezentativac Vladimir Cvetković je predložio da jedan bulevar u Beogradu bude nazvan po najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

"Recimo, zašto se Južni bulevar ne nazove bulevar Novaka Đokovića? Šta znači Južni bulevar? Njega može da ima svaki grad na zemaljskoj kugli. Ali, pravo na bulevar Novaka Đokovića ima samo jedan grad na ovoj planeti - Beograd. Znam da će na sve ovo referent u Komisiji za dodelu naziva ulica i trgova reći da to nije po pravilniku. Zašto ne napravimo izuzetak?", napisao je Cvetković u tekstu za nedeljnik "Ekspres".

Kao sličan primer, Cvetković je naveo to što su Švajcarci pre pet godina "dali ulicu" Rodžeru Federeru, i da je u Haleu u Nemačkoj jedna saobraćajnica dobila naziv "Aleja Rodžera Federera", u znak zahvalnosti tada petostrukom pobedniku turnira u tom gradu.

On je naveo i da je u Švedskoj pre četiri godine u rečnik, zajedno s 40 novih reči, uneta i reč "Zlatanera", u znak počasti prema fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću. Ta reč označava "simbol dominacije, velikog, apsolutnog uspeha"."Zašto mi ne bismo mogli da ubacimo u naš rečnik, zar bi to smetalo, recimo, reč 'novakizam' ili nešto slično tome?Lingvisti bi sigurno odredili šta je najbolje. Ta reč simbolizovala bi uspeh, poštenje, rodoljublje", naveo je Cvetković.

On je rekao da mu je žao što se Srbija ili Beograd ne oduže na adekvatan način Đokoviću, čoveku i sportisti koji je "proslavio i još proslavlja ovu zemlju i ovaj grad i čijom zaslugom milijarda ljudi na planeti nekoliko puta godišnje sluša himnu Bože pravde dok se srpska zastava podiže na jarbol".

"U vreme SFRJ, kad odete u neku zemlju čiji stanovnici i ne znaju gde se Jugoslavija nalazi, kažete Tito i svi znaju odakle dolazite. Danas nema kontinenta na koji odete i kažete Novak Đoković, a da ne znaju da ste iz Srbije. Da li može da se uradi više u ljudskom i sportskom životu?", napisao je Cvetković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO -

Koliko je kilometara presla Zvezda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track