NOVAK BEZ 13.GREN SLEMA: Đoković poražen u finalu US Opena od Vavrinke, skupo ga koštale brejk lopte
Foto: Fonet/AP

Finale US Opena

NOVAK BEZ 13.GREN SLEMA: Đoković poražen u finalu US Opena od Vavrinke, skupo ga koštale brejk lopte

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je u finalu US Opena od Švajcarca Stana Vavrinke sa 3:1, po setovima 6:7, 6:4, 7:5, 6:3.

Đoković je propustio šansu da treći put osvoji Gren slem u Njujorku, drugo uzastopno. Ujedno, moraće još da čeka na 13. Gren slem titulu.

Stan Vavrinka, Foto: Profimedia
Stan Vavrinka, Foto: Profimedia

Meč je trajao gotovo četiri sata.

Vavrinka je osvojio treću Gren slem titulu u karijeri, prvu na US Openu. zanimljivo, Švajcarac je rešio 11. uzastopno finale u svoju korist, tačnije nije izgubio neko finale već više od tri godine.

Đokovića su skupo koštale brejk šanse u ovom meču. Iskoristio je samo tri od 17, dok je Vavrinka od deset šest pretvorio u brejk. Srpski teniser je u finišu meča imao i problema sa povredama, tačnije žuljevima na nogama, pa je u dva navrata dobio i medicinski tajm-aut.

Đoković je na impresivan način otvorio meč i dobio prva tri gema, uz jedan brejk. Srpski as je držao prednost do 5:2, a onda je usledio pad koji je doveo Vavrinku do izjednačenja 5:5. Oba tenisera su dobila servis u naredna dva gema pa je taj-brejk odlučio o pobedniku prvog seta. Đoković je bio dominantan i sa 7:1 dobio taj deo igre.

Vavrinka je prvi napravio brejk u drugom setu. Bilo je to u četvrtom gemu za 3:1. Novak je ubrzo vratio brejk zaostatka, ali je prilikom rezultata 4:5 odservirao dosta slabo, što je Švajcarac iskoristio i slavio sa 6:4 u ovom setu.

Sličan scenario viđen je i u trećem setu. Ovaj deo igre trajao je čak 76 minuta. Vavrinka je poveo sa 3:0, Đoković se vratio u set, ali je pri rezultatu 5:6 ponovo servirao slabo i dozvolio Vavrinki da novim brejkom osvoji set sa 7:5.

Vavrinka je i četvrti set otvorio sa 3:0, a tada su se pojavili i vidljivi problemi kod Đokovića sa nogama. Đoković je posle smanjenja rezultata na 1:3 zatražio medicinski tajm-aut zbog žulja na levoj nozi.

Teniseri su nastavili da dobijaju gemove u kojima serviraju, da bi ponovo zatražio medicinski tajm-aut pri rezultatu 5:2, ovog puta zbog žulja na desnoj nozi.

Ipak, Novak je imao priliku da se vrati u meč, ali je katastrofalan procenat brejk šansi zadržao do samog kraja meča. Iskoristio je tek tri od 17 prilika da oduzme servis rivalu, pa je Vavrinka na kraju slavio sa 6:3.

TOK MEČA

4. SET

3:6 - Meč je gotov.

3:5 - Đoković je osvojio još jedan gem, ali ima brejk zaostatka.

Đoković je ponovo zatražio medicinsku pomoć, ovog puta zbog žulja na desnoj nozi.

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

2:5 - Vavrinka bez izgubljenog poena osvaja gem i stiže na korak od konačne pobede.2:4 - bez izgubljenog poena Đoković osvaja gem.

1:4 - Neverovatan gem. Đoković je ispustio još dve brejk prilike, pa je tako stigao na 3/17 u brejk prilikama.

Đoković je zatražio medicinski tajm-aut zbog žulja na levoj nozi.

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

1:3 - Đoković prekida seriju Vavrinke, spasao je prethodno jednu brejk loptu. Vavrinka je prethodno iskoristio četiri brejk lopte za redom.0:3 - Bez izgubljenog poena Vavrinka je potvrdio brejk i stekao veliko vođstvo u četvrtom setu.

0:2 - Brejk Vavrinke na startu četvrtog seta. Đoković je tokom ovog gema osetio grč u levoj nozi.

0:1 - Bez previše muka Vavrinka dobija prvi gem u četvrtom setu i to na svoj servis.

3. SET

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

5:7 - Vavrinka pravi brejk u najboljem mogućem momentu i vodi sa 2:1 u setovima. Preokret Švajcarca posle seta koji je trajao čak 76 minuta.5:6 - Dva puta zaredom Đoković je pogodio vrh mrežice, ali je loptica pala na njegovu stranu. To je bilo dovoljno da Vavrinka od 30:30 dođe do gema.

5:5 - Sa nulom Đoković dobija gem, uz dva forhend vinera.

4:5 - Dugi gem pripao je Vavrinki. Švajcarac je poveo sa 40:0, Đoković stigao do izjednačenja, spasao još jednu gem loptu, ali nije uspeo da stigne do brejka.

4:4 - Pojačao je ritam Đoković, uz jedan izgubljeni poen stigao do novog gema. Upisao je jedan bekhend viner i potvrdio da je u poslednjim gemovima zaoštrio bekhend.

3:4 - Razvila se izvanredna borba na terenu, ali Vavrinka prekida seriju Đokovića i ponovo vodi u setu.

3:3 - Nastavlja se velika borba! Skoro dva i po sata igre.

2:3 - Konačno brejk Đokovića! Propustio je pet brejk šansi u trećem setu, ukupno ima 3/13.

1:3 - Prekinuo je Vavrinkin niz Đoković.

0:3 - Đoković nije iskoristio ponovo jednu brejk šansu, sada ima 2/12. Vavrinka je to iskoristio i dobio gem.

0:2 - Vavrinka je napravio brejk. Đoković je osvojio prva dva poena u ovom gemu, međutim Vavrinka je osvojio naredna četiri i stigao do brejka.

0:1 - Vavrinka je otvorio treći set servisom i poveo u ovom delu igre. Đoković je propustio još jednu brejk priliku. Na ovom meču do sada Đoković ima 2/11 iskorišćenih brejk lopti.

2. SET

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

4:6 - Vavrinka je napravio brejk u najgorem trenutku i izjednačio rezultat na 1:1 u setovima. Švajcarac je stekao dve vezane brejk šanse, a drugu iskoristio posle greške Novaka.4:5 - Vavrinka prekida nalet Đokovića, osvojio je gem bez izgubljenog poena.

4:4 - Treći uzastopni gem za Đokovića, i ovog puta sa nulom.

3:4 - Brejk Đokovića! Posle šest propuštenih brejk lopti u prethodnom periodu, ovog puta je Đoković realizovao šansu i vratio drugi set u ravnotežu.

2:4 - Najbolji mogući gem za Đokovića, sa nulom.

1:4 - Đoković je stigao do tri vezane brejk lopte, ali je narednih pet poena pripalo Švajcarcu, koji je time potvrdio brejk.1:3 - Brejk Vavrinke! Đoković je imao 40:15 i dobro ga je služio servis, ali onda je napravio četvrtu duplu servis grešku u meču, treću u poslednja dva gema, i tu je krenulo nizbrdo.

1:2 - Vavrinka je dobio i drugi gem na svoj servis. Đoković je napravio tri neiznuđene greške u ovom gemu.

1:1 - Đoković je izjednačio u gemovima. Srpski teniser je upisao po jedan forhend i bekhend viner.

0:1 - Vavrinka je servirao prvi i osvojio uvodni gem u drugom setu.

1. SET

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

7:6 - Đoković je sa 7:1 počistio Vavrinku u taj-brejku i poveo u meču sa 1:0.

6:6 - Idemo u taj-brejk. Vavrinka je u poslednjem poenu odservirao 215 km na sat.

6:5 - Đoković je prekinuo nalet Vavrinke, nije izgubio ni poen.5:5 - Treći gem u nizu za Vavrinku.

5:4 - Brejk za Vavrinku. Švajcarac je stigao do tri vezane prilike za brejk, a iskoristio je treću i to posle prve duple servis greške Đokovića.

5:3 - Šteta, Đoković je propustio dve vezane brejk, samim tim i set lopte.

5:2 - Sa nulom Đoković stiže do gema.

4:2 - Đoković je propustio jednu brejk šansu, a Vavrinka drugim asom u meču stiže do osvajanja gema.4:1 - Švajcarac je osvojio prvi poen u gemu, a onda je usledio uragan Đokovića. Četiri osvojena poena za novi gem.

3:1 - Vavrinka osvaja prvi gem u meču i to posle nekoliko Novakovih grešaka.

3:0 - Đoković je napravio dva asa u ovom gemu. Najbolji teniser sveta je u prethodna dva meča protiv Conge i Monfisa napravio ukupno dva asa.

2:0 - Brejk Đokovića! Vavrinka je imao 40:15, ali je Novak osvojio četiri naredna poena.

1:0 - Đoković je prvi izašao da servira i poveo u meču.

Na strani Đokovića je tradicija u međusobnim duelima. Na 23 prethodna meča slavio je 19 puta. Ove godine nisu igrali, a prošle je Srbin slavio u tri od četiri duela.

Kada su u pitanju samo mečevi na Gren slemovima, Đoković vodi sa 4:2, a na US Openu rezultat je 2:0. Takođe, ako se uzmu u obzir samo tvrde podloge kakva je ona na terenu "Artur Eš" u parku Flešing Medouz, onda je rezultat 13:2 u korist najboljeg igrača na svetu.

Na strani Švajcarca je neverovatan niz u finalima. Vavrinka, naime, nije izgubio poslednjih deset mečeva u kojima se borio za titulu. Poslednji put je poražen u junu 2013. godine u Hertogenbošu, a od deset finala dva je odigrao na Gren slem turnirima.

Kada se uzmu u obzir samo finala, onda je rezultat između Đokovića i Vavrinke 2:2. Đoković je slavio u Beču 2007. i Rimu 2008. godine, a Vavrinka u Umagu 2006. i na Rolan Garosu prošle godine.

Đokovića je na putu do finala poslednjeg Gren slema u sezoni pratila analiza Matsa Vilandera u kojoj je Šveđanin stalno bio na strani rivala. Tako je bilo i ovog puta, kada Vilander prognozirao da će Švajcarac osvojiti trofej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track