KO JE ZURABI DATUNAŠVILI: Prebili ga metalnom ŠIPKOM u domovini, nakon incidenta pobegao u Srbiju i doneo joj olimpijsku medalju!
Foto: Profimedia

neverovatna priča

KO JE ZURABI DATUNAŠVILI: Prebili ga metalnom ŠIPKOM u domovini, nakon incidenta pobegao u Srbiju i doneo joj olimpijsku medalju!

Tokyo 2020 -

Zurabi Datunašvili, 29-godišnjak iz Gruzije koji je Srbiji doneo šestu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, ima izuzetno uzbudljivu životnu priču.

Datunašvili je osvojio bronzanu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma, pošto je savladao odličnog Hrvata Ivana Hukleka 6:1.

Datunašvili je pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju.

Zurabi Datunašvili
foto: Profimedia

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju.

Naime, u januaru 2019. godine Gruzujac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je pretučen metalnom šipkom.

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobednika proglasile vešestrukog prvaka sveta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobedu zaslužio Datunašvili.

Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze je učetvovao u incidentu. On je uleteo u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu.

On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Zurabi Datunašvili
foto: Rvački savez Srbije

Datunašvili je nakon incidenta razgovarao sa Mihailom Kadžajom, svojim zemljakom i prijateljem koji je već nastupao pod zastavom Srbije.

"Rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi Srbija možda bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsednik Rvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gde sam i sad", rekao je jednom prilikom Zurabi.

Zurabi je Srbiji već doneo tri medalje na velikim takmičenjima. Na Svetskom kupu u rvanju u Beogradu osvojio je bronzanu medalju, a pre osvajanja bronze na OI trijumfovao je na Evropskom prvenstvu u Varšavi u aprilu ove godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track