Srbi ukrali sliku od 100 miliona evra

Spektakularno hapšenje

Srbi ukrali sliku od 100 miliona evra

Crna Hronika -
Raško Mladenović 2008. u Cirihu odneo Sezanovog „Dečaka u crvenom prsluku“. Iza brave saučesnici Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević

BEOGRAD - Pohvatani u akciji „Prsluk“!Slika Pola SezanaDečak u crvenom prsluku“, vredna 100 miliona evra, nađena je juče u Beogradu, a zbog sumnje da su u Švajcarskoj ukrali ovo vrhunsko delo, uhapšeni su Raško Mladenović, Ivan Peković (36), Bobe Nedeljkovski (40) i Goran Radojević, potvrdili su juče ministar policije Ivica Dačić i specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

- Slika je ukradena u Cirihu 2008, a direktni izvršilac je bio Mladenović. Preostala trojica uhapšenih bili su njegova logistička podrška u Beogradu. Planirali su da sliku prodaju za 3,5 miliona evra kupcu iz Srbije, ali ime kupca nećemo sad da saopštimo da ne bismo ugrozili istragu - rekao je ministar Dačić.

Miljko Radisavljević je pojasnio da su razbojnici u utorak uzeli ukupno 2,8 miliona evra, i to u tri navrata. Poslednju ratu od 700.000 evra nisu stigli da uzmu!

- Krađa se dogodila u Cirihu 2008. i tada su ukradena četiri umetnička dela. Tri su nađena vrlo brzo, a poslednja slika, „Dečak u crvenom prsluku“, nađena je sada, i to u tapacirungu automobila koji je vozio Ivan Peković - pojasnio je Radisavljević.

Kod uhapšenih su nađena četiri vozila, pet pištolja i oko 100 komada municije. Zaplenjeno je i ukupno 1,5 miliona evra i 60.000 švajcarskih franaka, a deo tog novca bio je skriven u mikrotalasnoj rerni!

Ministar policije je potvrdio i da je hapšenje obavljeno simultano!

- Goran Radojević je u sredu bio na derbiju, pa smo sačekali da se utakmica završi kako njegovo privođenje ne bi uzbunilo ostale članove grupe. Istovremeno, Peković je lociran u blizini stadiona Crvene zvezde, a pošto je vozio veoma brz automobil, patrole nisu mogle da ga stignu! Zato su za njim odmah upućeni „presretači“ saobraćajne policije. Usledila je potera Ustaničkom ulicom, sve do motela „Radmilovac“, a zatim i do Leštana, gde su mu dva „presretača“ presekla put! U toj akciji je učestvovao i Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije - rekao je Ivica Dačić.

Ekspertizu nađene sliku uradili su švajcarski stručnjaci, a zasad nije poznato da li su se osumnjičeni i slika sve vreme krili u Srbiji. Inače, naša policija je ovu akciju nazvala „Prsluk“, a Švajcarci „Evropa“!

Protiv Pekovića 34 prijave

Svi osumnjičeni su višestruki povratnici, a protiv Pekovića su, na primer, podnete 34 prijave, uglavnom zbog krađa i razbojništava. Goran Radojević je zbog falsifikovanja bio uslovno osuđen, Raško Mladenović u dosijeu ima više desetina imovinskih dela, ali i trgovinu narkoticima i falsifikovanje. Protiv Bobeta Nedeljkovskog podneto je 16 krivičnih prijava i on je osuđivan uslovno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track