SRPKINJA IZ KIJEVA: Gledala sam kako demonstranti linčuju policajce
Foto: Facebook

Ispovest

SRPKINJA IZ KIJEVA: Gledala sam kako demonstranti linčuju policajce

Planeta -
Šestorica demonstranata izolovali su dvojicu policajca i bacili ih na asfalt, gde su ih tukli i šutirali. Ukrali su im pancire, pendreke, pištolje, kacige i štitove. Nekako su se do njih probila ambulantna kola, u koja su ubačeni na nosilima, priča Eva Opačić

KIJEV - Šokirali su me prizori policajaca koji su u mojoj ulici ležali krvavih glava, bez svesti, kaže Eva Opačić (33), koja živi u Kijevu. Ona je u utorak s prozora svog stana posmatrala užasne sukobe u kojima je ubijeno 26 osoba.

"Na ćošku Institutske i Šovkovične ulice, demonstranti su bacali Molotovljeve koktele i kamenice na policiju. Bili su naoružani bejzbol i drvenim palicama i metalnim štanglama, s kacigama na glavama. Šestorica njih izolovali su dvojicu policajca i bacili ih na asfalt, gde su ih tukli i šutirali. Ukrali su im pancire, pendreke, pištolje, kacige i štitove. Nekako su se do njih probila ambulantna kola, u koja su ubačeni na nosilima", opisuje Eva zastrašujuću scenu.Prema njenim rečima, život u Kijevu se do utorka odvijao sasvim uobičajeno. Ljudi su išli na posao, posećivali kafiće, gradski prevoz je funkcionisao, a deca su se igrala u parkovima.

"Ali, od utorka se sve promenilo. Škole i radnje su zatvorene, a saobraćaj otežan. Autobusima koji su dolazili iz drugih gradova Ukrajine zabranjen je ulazak u Kijev", kaže Eva.

Situacija u ukrajinskoj prestonici, ističe ona, veoma je napeta jer se očekuje da policija uskoro sruši barikade na Majdanu.

"Tamo nisam išla već mesec dana, otkad sam videla da demonstranti koje zovu „branioci Majdana“ nose pištolje. Mnoge ekstremnodesničarske i ultranacionalističke organizacije aktivne su u protestima i otvoreno se protive bilo kakvim pregovorima sa EU. Evropske vrednosti na koje se poziva opozicija kose se s načinom na koji demonstranti izražavaju svoje nezadovoljstvo", ocenjuje Eva Opačić.

Ona dodaje da opozicija poziva ljude da ne odustaju iako je policija najavila da će početi da primenjuje još radikalnije mere.

Četiri godine u Ukrajini

Eva Opačić, magistar političkih nauka, u Kijevu je već četiri godine. Sve do utorka je svakodnevno išla sa ćerkom u park blizu njihovog doma, ali sada se plaši da izađe napolje.

"Donedavno sam se redovno viđala sa četiri drugarice iz Srbije koje žive ovde. Jedna od njih mi je rekla da su s njom kontaktirali iz srpske ambasade i pitali je da li je nešto potrebno njenoj porodici. Sve pohvale za taj gest", kaže ona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track