Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Da mali Vasilije odsanja svoj san
Foto: Vladimir Šporčić

Živorad Nikolić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Da mali Vasilije odsanja svoj san

Stars

Nova operacija, loše prognoze. Vasilije ne odustaje. Pokušava uz pomoć roditelja, prijatelja i drugara da živi pravo detinjstvo. I kad bi mnogi posustali, on je istrajan

Priče o ljudima i drugim postojanostima

Nekoliko rečenica ovog puta o Vasiliju, dečaku iz Aranđelovca, koji od prvog dana dolaska na ovaj svet bije ljuti boj za opstanak.

Rodio se nešto pre vremena, pa tako malen ima veliki problem s crevima i odmah operacija. Drugačije nije moglo biti. Garancija za uspeh problematične operacije jedan posto. I Vasilije pobeđuje. Posle više od šezdeset dana po rođenju prvi put stiže do dečjeg kreveca. Tu nisu prestali svi problemi.

Posebna, specijalna ishrana. Nova operacija, loše prognoze. Vasilije ne odustaje. Pokušava uz pomoć roditelja, prijatelja i drugara da živi pravo detinjstvo. I kad bi mnogi posustali, on je istrajan. Ide u školu, dobar je đak, bavi se manekenstvom. Pred modnu donatorsku reviju sa više od sto mališana, modnog kreatora Nele Isaković, glumca Dragana Marinkovića Mace u Hali sportova u Aranđelovcu srećemo se u studiju.

Vasilije je dečak koji fascinira svojom zrelošću, shvatanjem sveta i svog mesta u tom svetu. Vasilija čeka i treća operacija i zato i ovaj pokret da se prikupe ne mala sredstva. Operacija je sasvim neuobičajena - rekonstrukcija mišića na stomaku. Pričamo o tome. Ja strepim od odgovora, Vasilije gleda svojim bistrim očima, u kojima ne prepoznajem strah. Najviše ga nervira što stalno mora da vodi računa o tome šta sme da pojede. Pitam ga šta voli da jede. Odgovor nisam mogao ni da naslutim:

- Kod nas u kući hrana se jede, a voli se neka devojčica!

Odgovor za desetku. Ni od starijeg da ne očekuješ, a Vasilije ima tek dvanaest godina. Drugačiji sam posle susreta sa Vasilijem. Drugačiji mi je svet. I ponosim se što su se mnogi naši ljudi, po ko zna koji put, okrenuli životu i nastoje da nesebično pomognu Vasi Mrvici. Ne možemo pomoći svakom, ali svako može pomoći nekom. Voleo bih kada biste se i vi koji pročitate ovaj tekst pridružili nama. Da Vasa odsanja samo normalne dečje snove. Možda jednim pozivom na humanitarni broj.

Upiši 247 i pošalji na 3030. Živeli i srećna Nova godina!

Vaš Žika

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...