Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Praznik duha i saznanja!
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Praznik duha i saznanja!

Stars

Jeste Božićno seoce organizovano prvi put, ali sa mnogo uloženog truda i željom da potraje. Valjalo bi. Naše je da se pridružimo i pomognemo koliko znamo i umemo

Važnu lekciju o tradiciji, veri i nadi priredili su nam u proteklih mesec dana na Vračaru kod Hrama Svetog Save čelnici Beograda i Parohijskog doma ove svetinje - Božićno seoce. Kroz taj zanimljiv program ovog interesantnog mini-vašara prošli su brojni Beograđani i posetioci naše prestonice.

Na jednostavan i prijemčiv način predstavljen je čitav niz lekcija kroz brojne mini-radnje, u kojima ste mogli da pronađete mnoge neobične rukotvorine. Popodnevni i večernji sati bili su rezervisani za koncerte na kojima su se pojavili brojni umetnici iz čitave Srbije, a i sa šireg prostora gde borave i stvaraju Srbi.

Nastupio je odličan i dugovečan hor iz Kotora, zatim Pevačko društvo „Mokranjac“, Sergej Ćetković, Bistrik i Neverne bebe. Čitavu priču dopunili su i na javnom snimanju emisije „Žikina šarenica“ za Svetog Savu i grupa Legende, Marinko Rokvić, Snežana Đurišić.

Jeste ovakav praznik duha organizovan prvi put, ali sa mnogo uloženog truda i željom da potraje. Valjalo bi. Naše je da se pridružimo i pomognemo koliko znamo i umemo.

Stalo mi je da vas ovom prilikom uputim i u jednu sasvim razložnu posetu zapadnoj Srbiji, gradu Arilju i Crkvi Svetog Ahilija. Arilje je svojevremeno bilo sedište episkopije, a Crkva Svetog Ahilija je poznata po raskošnom životopisu i portretima kraljeva Dragutina i Milutina.

Malo se, međutim, zna da je Crkva Svetog Ahilija dom „Plavog anđela“, koji je na isti način živopisan kao i onaj mnogo poznatiji „Beli anđeo“ iz Mileševe. Freska Svetog arhangela Gavrila nazvana „Plavi anđeo“, otmenog i svetlog lika u blistavoj, jednostavnoj tunici, inkarnacija je ideje Gospodnjeg poverenika nestvarne lepote i veličanstvene plemenitosti.

Dovoljno za jedno lepo putovanje i saznanje.

Pozdrav do naredne nedelje i novih priča.

Kurir / Vaš Žika

Foto:Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...