Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ples Srba u carskom Beču
Foto: Vladimir Šporčić

Priče o ljudima I drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ples Srba u carskom Beču

Stars

Beč je grad balova. Ima ih više od dvesta, ali po štimungu, kažu oni koji se dobro razumeju, najbliži pravim bečkim su naši, srpski Svetosavski bal

Obnovljeni Svetosavski bal u Beču ušao je u treću deceniju. Ove godine sam imao priliku da prvi put učestvujem u ovom jedinstvenom slavlju duha, tradicije i prožimanja kultura. Poznato je da je Beč evropski grad u kome živi više od sto osamdeset hiljada Srba. Pored toga što su cenjeni i uspešni u poslovima kojima se bave, naši ljudi su uspeli veoma vešto da se uklope u bečku matricu, da pečat svog kulturnog identiteta oplemene i prožmu običajima ovog kultnog grada.

Beč je grad balova. Ima ih više od dvesta, ali po štimungu, kažu oni koji se dobro razumeju, najbliži pravim bečkim su naši, srpski Svetosavski bal. Možda i zbog činjenice da se održava u Šenbrunu, carskoj četvrti Beča.

Inače, tradicija slovenskih balova je duga. Prvi je održan sredinom devetnaestog veka, 1843. godine. Tri godine posle toga održan je i prvi pravi srpski bal. Svemu je kumovao knjaz Miloš, koji je od glasovitog Štrausa Mlađeg naručio srpski kadril. I ne samo to. Balu je prisustvo lično knjaz sa sinom Mihailom, a srpski kadril je izveo Štraus sa svojim kolegama.

I ove godine gradonačelnik Beča Mihel Hojpl je odlučio da bude pokrovitelj Svetosavskog bala. U umetničkom delu programa učestvovao je i orkestar Vojske Srbije „Stanislav Binički“ pod rukovodstvom Vojkana Borisavljevića. I bili su za ponos. Imao sam utisak da su im valceri bili na nivou najboljih bečkih muzičara. Tu su bile i Neda Ukraden i prvakinja beogradske Opere Jadranka Jovanović, kao i Ranko Jović i Dušan Svilar. Brojni folklorni srpski ansambli iz Beča.

Važno je da pomenemo i organizatore ovog događaja. Prvo Milorada Mateovića, obnovitelja srpskih balova u Beču, inače predsednika Srpskog centra u ovom gradu, i agilnog Borislava Kapetanovića, predsednika Srpskih klubova u Beču.

Plesao sam i uživao.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs, Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...