Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svadba koja je osvojila svet
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svadba koja je osvojila svet

Stars

Želim danas, u susret Svetom Trifunu, Svetom Valentinu ili prosto Danu ljubavi, da ispričam jednu priču o manifestaciji koja već 20 godina slavi ljubav.

Reč je o popularnoj „Svadbi za maštanje“, koja se održava svake godine u maju ispred Skupštine Beograda. Rekord u ove dve decenije bio je 200 parova na jednom venčanju. Možda je ova godina, jubilarna, prilika za još masovnije slavlje ljubavi i porodične radosti.


A sve je počelo 1999. u dane najžešćeg bombardovanja, kao otpor ljubavi i trajanja. Dvadesetak parova tada je s entuzijastom, kolegom Tivijem Melčevom, inicijatorom i organizatorom ove veličanstvene svetkovine koja slavi život i ljubav, s beogradskim matičarima i Željkom Samardžićem, našlo se tada u vreme ratne uzbune na Trgu republike. I baš tada su izgovorili veličanstveno „da“ i poslali u svemir bukete ljubavnih želja.


Najlepša slika otišla je u svet. Nije bilo novinarske i televizijske ekipe, ratnih izveštača iz naše prestonice, da nisu zabeležili ovaj događaj. Deca rođena iz tih brakova, a brojna su, postala su punoletna i neki od njih će već ove godine, 20. maja, i sami da zaplove veličanstvenim brodom ljubavi i radosti stvaranja novih porodica. Već naredne godine sve je bilo drugačije. Više od 150 parova iz svih delova Srbije sjatilo se u Beogradu na venčanje. U međuvremenu se lep glas proširio i van granica Srbije. Našli su se tu i bračni parovi iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, SAD, Austrije, Nemačke, Danske, Venecuele i Kine!


Ove godine pojaviće se i lepa monografija. Manifestaciju je podržao predsednik republike, a taj dan će biti i početak velike priče o tome koliko smo potrebni sebi i da nam je pravi izlaz iz svih nedaća što veći broj dece. Na nama je da podrškom mladim parovima sve to promenimo. Kontakt za prijavu svima koji će se odlučiti za udaju i ženidbu ove godine je telefon +381 638833220.


Živeli i vidimo se na „Svadbi za maštanje“ 20. maja u Beogradu.

 

Kurir / E.K.

 

Foto:Kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...